QdJ – Ynsoemen en Ynkoarten

Quote du JourDizze foto op Google Earth is noch wol ridlik. Dat wol sizze, de kontoeren fan ús haadstêd binne noch aardich te sjen. Mar as jo dan ynsoeme wolle (pylkjes rjochtsboppe, as jo ‘Leeuwarden-Netherlands’ selektearre hawwe), wurdt ús moaie stêd fager en fager.(..) Ynkoarten sil ik hjir fragen oer stelle yn de gemeenterie, want dit kin echt better. Alle úthoeken fan de wrâld binne te finen, mar Ljouwert is in grize massa op dizze kaart.

Sybren Posthumus, raadslid van de gemeente Leeuwarden, kaart de schandelijke resolutiediscriminatie van zijn stad op Google Earth aan. Terwijl andere steden, zoals pak em beet Amsterdam en Parijs, pixeltechnisch veel ruimer bedeeld worden. Het schijnt dat het hoofdkantoor van Google inmiddels de ganse agenda heeft omgegooid om zo snel mogelijk met een delegatie uit Ljouwert, onder aanvoering van een ter zake kundig gemeenteraadslid, deze misstand de wereld uit te helpen.

Babbelboxbonusvraag: Wat is uw favoriete Google Earth stekje?

 1. 1

  Jaha, Fries bullshit alarm! Vliegveld Leeuwarden is een militair object en daarmee is meteen heel Leeuwarden ‘onzichtbaar’ gemaakt op publieke satelietkaarten. Geldt ook voor bijvoorbeeld Hilversum en nof wat plaatsen daar in de buurt.

  Vette pech Sybren. Het is of plaats bieden aan het repressie- en destructieapparaat dat ‘Defensie’ heet en alle economische vruchten er van plukken, of het is naar je eigen tuintje kijken op Google maps. Heb je een keuze, of maak je die?

 2. 3

  wel typisch ja, het pentagon en het witte huis staan ook haarscherp op Google Earth, maar Huis ten Bosch moest zo mogelijk gescrambled worden.
  Nou maakt me dat nog weinig uit, maar ik zal er erg blij van worden als Utrecht een betere resolutie krijgt. Is ook voor mijn werk als docent Aardrijkskunde erg handig.

 3. 6

  Laat die resolutie nog maar even weg.
  Ik vind het zelf leuk om mee te spelen.
  Maar anderzijds is het toch ook een beetje angstaanjagend dat de hele wereld kan zien hoe je tuin erbij ligt.

  Verder heb ik als favorieten de plekjes waar ik vroeger op zomervakantie ging en waar dat waar ik nu nog steeds ski.

  Altijd leuk om terug te zien. Die van de zomervakantie kan je zelfs de parasolletjes op het strand tellen.
  Leuk en tegelijkertijd creepy

 4. 7

  @ peter: is dat waar: “Wij Friezen voelen ons wel vaker minderwaardig”? Kan het zijn dat dit iets persoonlijks is? Ben zelf geboren en getogen in Friesland, maar mijn minderwaardigheid ervaar ik alleen in het kind zijn van een generatie die in het post-tweedewereldoorlogse calvinistische tijdperk , alleen maar bezig was met goed en fout zoals dat gedicteerd leek te worden, zonder zelf eens na te gaan of dat wel geldig was. Mijn minderwaardigheid is dus die van iemand die het toch nooit ‘goed’ kan doen. Daar heeft voor mij het ‘Fries’ zijn weinig mee te maken.

  Friezen zijn ook maar mensen hoor. ;o)

 5. 8

  Steden in Vlaams-Frankrijk zoals Calais zijn wel in zeer hoge resolutie te aanschouwen. Dus met discriminatie van een taal en cultuur minderheid kan dit weinig te maken hebben. Eerder misschien met desintresse voor een totaal oninteressant en saai provinciestadje. Want laten we eerlijk zijn: dat is Leeuwarden nou eenmaal. Veel ernstiger is het dat een bruisende universiteitsstad als Groningen er niet behoorlijk gedetailleerd op staat.