QdJ – Ted Haggard’s familiewaarden

Quote du Jour“In the big picture, this is not going to change the determination and commitment by religious conservatives to our core principles to protect the family and religious freedom. I think often what we tend to do is look at someone who is a spokesperson or head of a national group and they become the voice. The reality is that the thousands of churches and pastors … their credibility and faith has not been altered.”

Dave Welch, directeur van de Houston Area Pastor Council, denkt dat het seksschandaal rondom pastor Ted Haggard geen blijvende schade aan de geloofsgemeenschap heeft aangebracht. Haggard werd door een mannelijke prostituee ‘geout’ als afnemer van herenliefde en drugs. De dominee gaf formeel slechts toe dat hij een massage van Mike Jones wilde krijgen (zijn hotel, welk wist hij niet meer, had hem getipt) en en passant wat methamphetamine kocht (die hij naar eigen zeggen overigens ongebruikt weggooide). Zijn schuldbekentenis (“guilty of sexual immorality”) en onmiddelijke neerleggen van zijn functies wijzen er echter op dat hij het boetekleed volledig aantrekt.

Het reliseksschandaal past in een grote Amerikaanse traditie. De 14.000 leden van Haggards New Life Church en de 30 miljoen volgelingen van de 45.000 kerken van de National Association of Evangelicals waar hij voorzitter van is, zijn daarom wellicht al wat gewend. Zijn volgelingen lijken eerder geroerd door ’s mans grootse boetedoening en de onvoorwaardelijke steunbetuiging van zijn vrouw dan kritisch over Haggard’s felle aversie tegen het homohuwelijk en zijn hypocriete afwijzing van homoseksualiteit in het algmeen.

Guilty by association, een drieluik

1. De Nederlandse Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep stuurde ooit Rob Muntz op pad naar de TV-dominees, alwaar Muntz en een sympathieke jonge Haggard elkaar de hand schudden.

2. Evolutiebioloog Richard Dawkins had niet lang geleden een ontmoeting met Haggard, waarin de dominee op subtiele wijze bescheidenheid predikte en Dawkins’ arrogantie verketterde.

3. Toen George W. Bush zich met al zijn mannenbroeders klaarmaakte om de Partial Birth Abortion Act te ondertekenen, realiseerde hij zich dat Ted Haggard het ook verdiende daar bij te zijn, en liet hem prompt een mailtje sturen. Volgens een uitgebreide publicatie in Harper’s uit mei 2005 praatte Haggard iedere maandag met Bush of zijn adviseurs.

 1. 1

  Wat me nog het meest stoort is dat hij niet toegeeft dat hij homo is en er van geniet/ dit accepteert.

  Nee, hij heeft het over “dark and repulsive urges” die hij z’n hele leven al bevecht. Zo is het ook niet moeilijk te begrijpen dat Amerikaanse christelijke homo’s de meest felle homo-haters zijn.

 2. 2

  Doet me ook erg denken aan mijn Argentijnse huisgenoot die streng in de Here was, maar waar de latente homoseksualiteit eraf spatte. Hij had altijd een hele grote bek over homo’s en dan maakte hij de beweging met zijn handen alsof hij een gans de nek omdraaide, maar ondertussen zag je aan die blik in zijn ogen dat hij het onderwerp homoseksualiteit ook wel heel erg interessant vond. ‘Snachts deed ik altijd bewust mijn slaapkamerdeur op slot want hij was het type ‘Bubba uit de gevangenis’, jeugdkampioen gewichtheffen van San Juan, je weet wel. Ach wee de arme ziel die hij treft als hij ooit zijn ‘dark and repulsive urges’ niet meer in bedwang kan houden.

 3. 3

  Natuurlijk lijdt de geloofwaardigheid van de evangelicale kerken in de VS wel degelijk onder dit schandaal.

  De katholieke kerk in de VS heeft in de recente jaren ook een aantal schandalen rond seksueel wangedrag van pastores en het toedekken ervan door hun bisschoppen meegemaakt, en reken maar dat het aanzien en de geloofwaardigheid van de katholieke kerk in de VS daar flink onder geleden heeft: Ik kan me niet voorstellen dat dat bij de evangelicale kerken (in ieder geval die van Haggard) nu niet ook het geval zal zijn.

  En overigens moet ‘pastor Haggard’ niet vertaald worden als ‘Pastoor’ (zelfs met een hoofdletter!) Haggard, maar met ‘dominee Haggard’. ‘Pastoor’ is in het Nederlands een typisch katholieke term, ‘pastor’ is dat in de VS niet.

 4. 4

  @Stijn: Dank voor de correctie. Ik was er al niet geheel van overtuigd, maar nu u het zegt, is het klontjeklaar. Een pastoor is meer ‘Father’ ook, toch? Zoals die andere Reli-Ted.

  [img]http://images.amazon.com/images/P/B00005A1SY.01.LZZZZZZZ.jpg[/img]

 5. 5

  @ Stijn: Ik geloof niet dat er in dit geval nou echt sprake was van sexueel wangedrag. De man was getrouwd en had daarnaast een relatie met een man. Is dat wangedrag? Naar mijn mening zit het echte wangedrag in zijn uitlatingen.

 6. 6

  @ mark:
  Ja, een priester of pastoor (dat is niet precies hetzelfde, maar ik zal je de details nu besparen) zou in het Engels inderdaad eerder ‘father’ zijn. ‘Die andere father Ted’ ken ik trouwens niet: Is het leuk?

  @Oplawaai
  Je hebt helemaal gelijk: Ook naar mijn mening is het hebben van een homoseksuele relatie geen wangedrag. Vreemdgaan (om het even of dat nu met een man of een vrouw is) lijkt me dat wel, maar daar schijnen meningen over te verschillen.
  Waar het me om ging is dat Haggards gedrag in zijn eigen kringen zeker als wangedrag zal worden opgevat, en dat dit schandaal schadelijk zal zijn voor het aanzien van zijn kerk.

 7. 7

  @Stijn en Oplawaai:
  Het “wangedrag” zit’m er vooral in dat hij ZELF jarenlang vreemdgaan en helemaal homoseksualiteit heeft staan verketteren. Hoe ongeloofwaardig kun je jezelf maken.

 8. 10

  En denk ook eens aan al die latente homo’s die dankzij Haggards bedrijvigheid niet door die hoer in hun dark and repulsive holes konden worden genomen.

  Het getuigt allemaal van een prijzenswaardige opofferingsgezindheid.

 9. 11

  Urges ? Orgies!

  @Stijn

  dat dit schandaal schadelijk zal zijn voor het aanzien van zijn kerk.

  Welnee. Mits de zondaar smeekt om vergiffenis. Dit is al zo’n knoertoud patroon van public repentance, zonden ingeblazen door de duivel… Dominee (master) Jim Baker/Bakker comes to mind, en die had me daar toch nog regelmatig zijn sloerie Christen-blondie bedrogen… De zonden zijn trouwens nooit diefstal van geld van de “kerk”.

 10. 12

  Eens te meer wordt ik door deze man weer overtuigd dat starre dogmatische religie in het vakje geestensziekten thuishoort. Ik heb niets tegen een persoonlijke of los georganiseerde geloofsbeleiding waar zinnegeving en ethiek centraal staan, maar het nodeloos leiden dat deze man, bij zichzelf en anderen, veroorzaakt met zijn gedrag is stuitend. Hij is zelfs te ver heen om zijn eigen geaardheid als iets anders dan door en door slecht te zien. Met het verspreiden van deze overtuiging ontneemt hij complete volksstammen de mogelijkheid om openlijk uit te komen voor hun aard of op welke manier ook positief over zichzelf te kunnen denken. Hoeveel mensen leven met een sexuele rol die niet de hunne is in de overtuiging dat ze zondaars zijn en mischien wel zullen branden in de hel als ze aan hun verlangens toegeven? Hoeveel kinderen moeten opgroeien in een ontwricht gezin waar een van de ouders een gefrustreerde homoseksueel is die door dit soort religieuze dogma in dit keurslijf gedwongen is?

 11. 13

  Wat een boel treurigheid er intussen bij dit soort gebeurtenissen tussen mensen gebeurt, is ook mooi te lezen in een interview in Trouw met een ‘genezen homo’ die nu weer gewoon een vriend heeft. Het maakt mij ook wel een beetje milder naar Haggard: Wat kunnen mensen toch hopeloos met zichzelf in de knoop liuggen, en elkaar aandoen…