QdJ – Pronk bombardeert CDA

Quote du Jour“De PvdA moet hardop tegen premier Jan Peter Balkenende zeggen dat hij “een leugenaar” is. Volgens Pronk is Nederland op ” een schandelijke manier” in de Irak – oorlog “gerommeld” en dient de PvdA Balkenende daar op aan te spreken.”

Formateur Herman Wijffels waarschuwde er al voor dat Jan Pronk een explosief projectiel is als het gaat om de fragiele CDA/PvdA band. Op de presentatie van de nieuwe PvdA-kandidaatsleden hakte Pronk in op het CDA met zijn bovenstaande bomuitspraak. Is een eventuele val van het kabinet een onderzoek naar Irak waard?

 1. 3

  Ook al was ik tegen de inval in Irak, het drammen voor een apart Nederlands onderzoek vind ik niet nodig. Nederland is er niet “ingerommeld” ze heeft haarzelf aangeboden gemotiveerd uit de na-oorlogse houding van Nederland om de VS altijd te steunen. Ik geloof niet dat er in Nederland een politicus is te vinden die al dat geblaas over WMD’s serieus nam. Maar er is besloten op grond van een ontstane situatie: de VS gaan Irak aanvallen, waarin Nederland vanzelfsprekend de VS steunt.

 2. 7

  Prima van Pronk. Hij maakt ook meteen duidelijk wat de PvdA aan hem zal hebben als voorzitter: een kritische geest die zich duidelijk zal profileren. Met de uitspraak zelf is ook niks mis, Balkenende is inderdaad een leugenaar waar het Irak betreft. Ook PvdA-Eerste Kamerlid Klaas de Vries pleitte al voor een onderzoek.

 3. 8

  Tja, dan houden we dat onderzoek toch gewoon? Mij best, gezien het bijrolletje van Nederland in dit hele Irak-drama vind ik echter totaal niet interessant. Misschien had ik dat moeten zeggen ;-)

 4. 11

  Volgens NOS teletekst zei Pronk ook dat de PVDA harder stelling moet nemen tegen het kapitalisme. Dat vond ik ook een leuke quote. Maar ook een quote die m.i. nog extremer is dan de stelling dat we de oorlog in gerommeld zijn, alleen niet zo’n mooie als Balkenende leugenaar.

 5. 13

  @Carlos: Waarom? Omdat de PvdA eindelijk ook eens naar rechts gaat kijken om de aanval te openen? Ik denk dat de SP alleen maar blij is met een linkse PvdA.

 6. 14

  Electoraal gezien zijn de SP en de PvdA communicerende vaten, mijn inziens. Jan Pronk is Martin Brozius die roept “Ren je Rot!” en alle kinderen rennen weer naar de andere kant van de zaal, maar in feite verandert er niets.

 7. 15

  @9: Is “ik ben niet geinteresseerd” dan niet ook een standpunt in een discussie (en mogelijk een te verlaten standpunt onder de door de tegenartij geleverde argumenten)? Misschien ook nog wel een verdedigbaar standpunt?

 8. 16

  @Carlos: Ik vind het een prachtige vergelijking, ook al begrijp ik er niets van. Wat die communicerende vaten betreft: dat lijkt me wat al te simplistisch. De afgelopen paar weken daalden PvdA en SP allebei in de peilingen, terwijl het CDA en de PVV stegen. Dat doen beide partijen al jaren, terwijl de trend van de PvdA al anderhalf jaar alleen maar hard keldert. De PvdA heeft nog maar een derde over van de ruim 60 zetels die ze in maart 2006 hadden. De SP heeft er sindsdien een handjevol bij gekregen, maar die 40 zijn echt ergens anders naartoe verdwenen.

  Er is simpelweg veel meer te winnen door een aanval op het CDA dan op de SP.

 9. 17

  Dat is een punt Anne Marie, mijn vergelijking met communicerende vaten is vooral gebaseerd op de beweging die zichtbaar werd vooraf aan de TK verkiezingen vorig jaar. Toen schoot de SP omhoog en de PvdA omlaag, hierin zie ik duidelijk twee communicerende vaten. Ook geloof ik dat de SP vol zit met gedesillusioneerde PvdA-stemmers. Overloop van PvdA naar CDA? Ik kan me daar niet zo goed iets bij voorstellen, omdat het geloof daar dan weer tussen zit. Maar wie weet?

 10. 18

  Een non-issue, zo’n onderzoek. Maar klaarblijkelijk vinden een hoop mensen het belangrijk. Nedreland heeft een kleine vredesmissie in Irak gedaan, maar de VS hebben daar een oorlog gevoerd. Zo’n onderzoek heeft in de VS en in groot-Brittanie zin, bij ons nauwelijks.

  Maar als er mensen zijn die vinden dat ze het kabinet willen opblazen moeten ze dat vooral doen. En vooral ook nu, gezien de peilingen. (Ja, dat was cynisch bedoeld).

  Is Pronk soms altijd dronken, of zo? Is omgekocht door rechts?

 11. 20

  @ASH

  De opmerking is in elk strategischopzicht een kolossale blunder die de PvdA alleen maar kan schaden. Als het niet aan de alcohol ligt is de man verregaand incompetent.

 12. 21

  Pronk doet dit voor eigen gewin, daarvan ben ik overtuigd. Dat onderzoek naar Irak gaat er nooit komen, om de simpele reden dat Balkenende *altijd* weigert fouten toe te geven. Hoe je dan zou moeten leren van het verleden, dat vertelt ‘ ie er niet bij. Blijkbaar is dat alleen iets voor anderen…

 13. 24

  om nog even op de vraag terug te komen…

  JA! De Irakoorlog is de grootste schandvlek op de nederlandse geschiedenis van het afgelopen decennium. Als we een ruggegraatloze vazalstaat gaan zijn laat dit dan op zijn minst openlijk uitgesproken zijn.

 14. 25

  @20 – “in strategisch opzicht een kolossale blunder”
  Het is juist het eeuwige ‘strategische’ denken dat de PvdA parten heeft gespeeld. Hier is een man die zijn hart laat spreken. En die verstand van politieke zaken heeft. Wat wil je nog meer.

  @21 – “Pronk doet dit voor eigen gewin”
  Ja, en? Winst voor Pronk is winst voor de PvdA, lijkt me. En als de PvdA hem niet als voorzitter wil, horen we dat ook gauw genoeg.

 15. 26

  Het is juist het eeuwige ‘strategische’ denken dat de PvdA parten heeft gespeeld. Hier is een man die zijn hart laat spreken. En die verstand van politieke zaken heeft.

  Politiek is strategisch denken.

  ncompetent kun je vinden, drank erbij slepen is goedkoop & zwaktebod.

  O mijn God, heb ik je gekwetst?

 16. 27

  @Servaes
  *haalt schouders vermoeid op*
  Ja hoor, als jij dat wil.

  @IPM
  Dat is wat ik bedoelde toen ik zei (in 4) dat de houding van Nederland t.o.v. de VS hier misschien onderwerp van het onderzoek zou moeten zijn.

 17. 28

  Ultrabas: gewin voor Pronk is niet zondermeer winst voor de PvdA. Zoals op Radio 1 vanochtend werd gezegd: “Zou Bos al een sms’ je met excuses aan Balkenende verstuurd hebben?”

  Ik zal niet beweren dat Pronk geen idealisme heeft, maar volgens mij is hij een grotere – en slimmere – speler van machtsspelletjes zonder inhoud dan zijn imago doet vermoeden.

 18. 29

  Eric: Pronk verbindt zijn lot toch aan dat van de hele PvdA? Zijn twee voorgangers zijn goede voorbeelden: Koole reorganiseerde de PvdA na het dieptepunt in 2002 en wordt nog steeds alom gerespecteerd. Van Hulten heeft het zowel op organisatorisch als persoonlijk niveau niet zo goed gedaan bij de landelijke verkiezingen van 2006 en daar hoor je niks meer van. (is nu lobbyist in Brussel)