QdJ – Kwaad (doping)bloed

Vinokoerov is een smeerlap. Hij moet levenslang geschorst worden… Ik kan alleen maar hopen dat de fratsen van Vinokoerov de mensen niet zullen aanzetten om iedereen over dezelfde kam te scheren.

Tom Boonen, de Belgische wielrenner van Quick-Step is woest over het dopingebruik van de Kazachstaanse Vinokoerov. Dankzij bloeddoping zou hij de tijdrit in Albi en de Pyreneeënrit van de Tour de France hebben kunnen winnen. Het zoveelste dopingincident bij de Tour de France is een feit, gaat het ooit nog overwaaien?

 1. 1

  Hehe, ik herinner me nog een uitspraak van dezelfde Boonen; “De tour zonder dope rijden is onmenselijk.”. Dat zie ik hier ook een beetje terug en z’n uitspraak “Over een kam scheren.”. Boonen zoekt in ieder geval als een van de weinigen wel de nuance op.

 2. 2

  Ik vind het allemaal eigenlijk nogal meevallen. Iemand gebruikt doping, wordt gepakt en moet naar huis. C’est la vie.

  “De wielersport in haar diepste crisis…” tettert de media.

  Mwah…

  Ik ben wel benieuwd of mensmachine Armstrong nu eens met terugwerkende kracht tegen de lamp loopt? Want die man was niet normaal en die Delgado daarvoor ook niet trouwens.

  Maar wat betreft die doping, van mij mogen die gasten zich helemaal volspuiten en slikken. Zolang ze maar niet op een Sparta-Met naar boven snorren vind ik iedere inwendige hulpmotor toelaatbaar. Laat iedere volwassen renner zelf zijn grens bepalen. Of gaan we ook trainingen en dieten verbieden? Straks zitten we te kijken naar een stel vadsige huisvaders die drijvend in het zweet de Alp d’Huez opstoempen. Maar deze mening past geloof ik niet meer zo in de tijdsgeest…?

 3. 3

  Boonen is een arrogant manneke met een heel grote bek. Persoonlijk zou ik niet gaan huilen als ie eens keer gigantisch van de weg gereden wordt. Heel Vlaanderen (media incluis) houdt hem bovendien de hand boven het hoofd (en tilt hem over het paard), terwijl het haast onmogelijk is dat hij niet ook doping gebruikt.

  Daarnaast is het uiterst kwalijk dat hij al zo voorbarig zulk zoutzuur spuuwt. Laten we eerst eens uitzoeken hoe de vork in de steel zit. De politiek wordt dan altijd wel beschuldigd in de waan van de dag te leven, maar de wielersport(journailstiek) kan er ook wat van (ARD/ZDF rennen weg, nog voor de contra-expertise van Sinkewitz bekend is en Boonen nu met dit over Vino). Ik denk dat zulke dingen de wielersport veel meer schaden dan de doping zelf (die gebruiken ze toch allemaal).

 4. 4

  De Ronde van Rusland (of de VS, zo u wil) op Solexen ! Uitgeboord & opgefokt. En de bestuurders op speed natuurlijk, om het vol te kunnen houden.

 5. 5

  @Carlos

  Ja het is mij eerlijk gezegd ook om het even, zolang ze maar niet van hun fiets afvallen. Maargoed, naast het gedachtengoed van het grote publiek over dope is de wielersport sterk gereguleerd; waag het eens om met een niet driehoekig kader aan de start te verschijnen. Wordt nog moeilijk voor deze sport om zo liberaal te denken. Verder voeren vooral in duitsland een aantal anti-dope artsen een “het is slecht voor ze” strijd zoals de Amerikaanse regering tegen drugs aan kijkt; mensen niet hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen.

 6. 6

  @5: Uiteraard kan doping ongezond zijn. Bepaalde doping dan. Helaas staan er ook tientallen middelen op de lijst die niet ongezond zijn (toch in ieder geval in de dosis benodigd voor een optimale sportprestatie). Er staan zelfs legio gezondheidsbevorderende middelen (of geneesmiddelen op). Die staan dan op de lijst omdat ze prestatieverbeterend zijn en “onethisch”.

  Als we eens beginnen om die eraf te halen, dan maakt Max van Heeswijk ook weer eens kans (hij mag tegen zijn astma maar heel beperkte middelen slikken, anders wordt hij positief bevonden). Als we dan ook meteen eens alles van de lijst afhalen dat niet prestatiebevorderend is (ja er staan zelfs middelen op de lijst waar je slechter van gaat fietsen, maar omdat ze op de lijst staan denken wielrenners er iets aan te hebben, hoe dom kun je als UCI zijn?), wordt het lijstje tenminste overzichtelijk.

 7. 8

  @7: waarom niet? Sporten is gezond en topsporten is hoe dan ook ongezond, maakt niet uit of je wel of geen astma hebt. het lijkt me voor astmapatienten trouwens aan te raden om juist een betere conditie te hebben (en dus wel te sporten).

 8. 9

  Ik vind middelengebruik in profsport nog wel iets anders dan privé. Deze mensen verdienen een boel geld voor zichzelf, hun team en de sponsors als ze goed presteren. Een werkgever die zijn medewerkers een snuifje coke opdringt, omdat dit produktieverhogend werkt, zou daar m.i. ook niet mee weg moeten komen. Maar een paar vrijwillige koppen koffie kan geen kwaad.

  Misschien moeten wielersportconsumenten maar eens duidelijk gaan maken dat er ook best een bergje minder op het program mag, als dat de gezondheid van de sport(ers) ten goede komt. Maar laten ze dan wel hun ‘oortjes’ thuislaten.

 9. 10

  Als wielrennen ‘schoon’ zou zijn, dan zou het niet zo leuk zijn en zouden we het er nu ook niet over hebben. Het gekonkel en gerotzooi is mede wat de sport zijn mythische status geeft. Zonder dat is wielrennen een soort marathon: een extreme hobby voor semi-autistische freaks. Weet jij wie wereldkampioen marathon is?

 10. 11

  Topsport?
  Het hele fietsgebeuren is natuurlijk al lang de nek omgedraaid, idem met bijvoorbeeld F1. Leuk aan een sport is om te zien wie er net even iets beter is, iets slimmer, iets meer geluk. Net even dat ene doelpunt pakt, een betere schaats heeft, op een betere manier over een horde springt, een juiste pauze inlast, etc. Sommige sporten schieten helaas door in het gelijkheidsdenken en proberen elke innovatie buiten de deur te houden. Daarom, geen ligfietsen bij de tour, geen betere designs bij de F1 meer, etc. etc. Teveel regels, nauwelijks competitie en iedereen is fout. Zo’n betje hoe Nederland en Frankrijk geregeerd worden…
  Doe mij maar wat simpels, een schaakwedstrijd van 6 uur (versneld afgespeeld), beetje golfen, schansspringen, zonneenergie auto’s, etc. etc.

 11. 12

  @SciInv

  Waarom is er inderdaad geen doping ‘gevonden’bij het marathon-lopen?

  Is dat omdat er niet gecontroleerd wordt? Zijn marathonlopers eerlijker? Zijn de belangen minder groot? Helpt doping gewoon minder bij de marathon dan bij het fietsen?

 12. 13

  Ach ja we kunnen er allemaal wel een mening over hebben, maar het blijft een onderwerp van het niveau ‘de gouden kooi moet van tv’. Ik bedoel: je hoeft die tour niet te kijken weetjewel? het is wat het is en als je het kut vind dan ga je toch lekker buiten spelen ofzo.

 13. 15

  @theedoek: na zo’n marathon kun je lekker weer op krachten komen. Na een zware bergetappe moet je nog een individuele tijdrit en daarna nog een zware etappe etcetera.

 14. 16

  Het is niet omdat de strijd moeilijk is dat hij niet gestreden moet worden.

  Twee principes :

  (1) gelijke kansen voor iedereen. Geen oneerlijke concurrentie dus.

  (2) gezondheid. Ja er is professionalisering en er gaat veel geld in om, en ja men wil de grenzen verleggen, records breken, enz. – en het zijn geen doorsnee sporters meer die dat kunnen. Maar dan nog heeft de sport een voorbeeldfunctie. Bepaalde vormen van doping zijn wel degelijk ongezond, en daar moet tegen gestreden worden. Welnu, als je die strijd dan aangaat, ga je ergens grenzen moeten trekken.

  Ik betwist niet dat een dopinglijst voor verbetering vatbaar is, maar ik ga niet alles wegrelativeren en doping vrij laten. Als het aan mij lag, nietwaer.

 15. 17

  @Chinaman

  Ik denk dat de F1 weer leuk zou worden als er meer dodelijke ongelukken zouden zijn. De ongelukken zijn sowieso het enige leuke aan deze sport.

  Fietsen is natuurlijk toch wel erg langdradig en de vraag is of het wel past in deze ‘snelle’ tijden.

  Verder over hoe Nederland en Frankrijk geregeerd worden. Welke lessen kunnen wij van China leren? Ik wou dat ik China kan bezoeken. Het lijkt me zo fascinerend.

 16. 18

  @10: Marathonlopers doen dan ook geen 100 marathons per jaar (laat staan drie weken lang dagelijks een marathon), dus die kun je niet zo vaak bekijken, dan blijven de namen ook minder hangen.

 17. 19

  @Carlos, ik weet niet of u een typo maakte, of werkelijk op de verschrikkelijke Joop Atsma doelde, maar ik moest lachen.

  Atsma gebruikt doping om zichzelf te profileren, en dat zelfs zonder te slikken. Als voorzitter van de KNWU kwam hij in elk interview aankondigen tegen doping te strijden. Maar altijd zonder dat zijn bond daar geld voor over had. Als CDA-kamerlid wilde hij een paar jaar terug alle sportschoolbezoekers op doping gaan testen. Ook weer zonder uit te leggen met welk geld dit dan moest.

  Thans kondigt hij aan Europees te willen lobbyen om een hardere aanpak van de dopingleveranciers. Ook weer zonder uit te leggen hoe. 80% van alle geproduceerde EPO gaat naar sporters, niet naar nierpatiënten. Wil Atsma nu de medicijnenfabrikanten gaan aanpakken?

  Toegegeven, de Belgische Senaat heeft al eens aangetoond dat doping daar vaak geleverd wordt door dezelfden die hormonen leveren aan de veeboeren. En dat doping verkopen lucratiever is, vanwege de lagere pakkansen, en de geringere straf.

 18. 20

  16bis @#10 ja leuke anekdotes, al vond de familie van Tom Simpson dat niet denk ik, of de fans van Pantani, etc. etc. Je kan het dus niet wegrelativeren. Integendeel, een mooie, pure, “schone” strijd van man tegen man, da’s toch ook je ware. Als pakweg Evans en Contador “clean” zijn, dan is de strijd mooier dan wanneer je het gevoel krijgt dat Evans het onderspit delft omdat hij niets heeft willen pakken.

  Of hoe kijkt ù aan tegen de “prestaties” van Landis, Virenque, enzo ? Hoe je het ook relativeert, het blijft als plastic overkomen. De mythe bestaat ook bij gratie van geloof in de mythe, het werkt niet in de andere richting.

  @#11 de discussie over technologische innovatie is een andere discussie, en ik denk dat die in het wielrennen wel degelijk heeft plaatsgevonden en blijvend plaatsvindt. En ik denk niet dat het zinnig is om gewone en ligfietsen in dezelfde race te hebben.

 19. 21

  heb begrepen dat meneer Bonen ook heb geroepen dat hij rasmussen ook niet vertrouwd terwijl hij een paar dagen geleden nog voor hem had opgenomen. wie komt nu ongeloofwaardig over meneer boonen. werd zijn ploeg ook niet maanden geleden beschuldig van dopinggebruik!!

 20. 22

  16ter n.a.v. #19 : of denk aan die Oostduitse atletes van weleer. Toch ook niet fijn voor de cleane meiden dat ze eraf werden gelopen door hormonenbommen ?

  Soit, je kan het niet kapotrelativeren. De principes blijven : strijd met gelijke middelen, en gezondheid.

 21. 23

  @ijsbrand, ik maakte een typo maar toen ik die wilde herstellen moest ik aan de Nova uitzending denken van gisteravond en maakte er een link overheen. ;-)

 22. 25

  …of denk aan die Frank Vandenbroucke, veel stof voor op café, maar uiteindelijk toch vooral zielig. Ik kan u volgen, #10, als het gaat over de “surround”, maar ik kijk niet graag naar een rit waarin iemand iets uitzonderlijks lijkt te doen dat achteraf ‘boerenbedrog’ was. Je kan dat een paar keer per decennium hebben, maar gvd niet om de haverklap. Wat mij betreft heeft Boonen gelijk om Vino een vuile smeerlap te noemen, of anderen om te praten van een nekslag. En of Boonen dan zelf boter op het hoofd heeft, of zo’n uitspraak doet om zichzelf de schijn te geven, of wat dan ook, het doet niets af aan het feit dat ik de gevoelens en de woorden kan delen.

 23. 26

  En als ik niet weet wie wereldkampioen marathon is, is dat ook omdat die sport gvd SAAI is om naar te kijken. Geen snelheid, geen ploegentaktiek, geen interessant landschap, enz.

 24. 27

  Doet mij denken aan een artikel die ik ooit gelezen heb in de Rails, waarin een voorspelling werd gedaan dat in 20?? er twee tour de frances gereden worden. Eén voor de ‘schone’ renners en één voor gedrogeerde renners. In die laatste Tour is alles toegestaan, in die eerste vanzelfsprekend niet.

  Voor de automobilisten onder ons, de Rails is een nogal opvallend goed maandmagazine van de NS dat op de eerste dag van de maand in alle coupés te vinden is, op de tweede dag van de maand zijn ze altijd spoorloos – mind the woordgrap – verdwenen.

 25. 28

  @#27bis tot je dan plots in één coupé vijf exemplaren van de Rails in de bagagerekken vindt. Inderdaad pas mal boexke.

 26. 29

  @Bismarck

  Je hebt gelijk. Ik had er niet vanuit mogen gaan dat marathon-lopen een schone sport is

  Ik merk wel dat ik niet meer naar Studio Sport en dergelijke kijk. Steeds minder interesse in naar sport kijken. Voetbal boeit me ook niet meer, hoewel die sport misschien nog redelijk doping-arm is. Ik kijk vrijwel alleen nog maar naar tennis.

  Ik ben het wel met S’z eens, ik wil alleen naar sporters kijken als ik vrijwel zeker weet dat ze geen doping gebruiken. Ik zou me ook moeten gaan verdiepen in het dopinggebruik van tennisspelers. Als blijkt dat zij ook doping gebruiken heb ik weer een ‘hobby’ minder.

 27. 30

  @ Theedoek

  Dodelijke ongelukken hoeven van mij ook niet zo erg, maar het keurslijf wat op dit moment aan wielrennen en F1 hangt zijn wel erg strak. Bijna geen ruimte voor echte innovatie, in tegenstelling tot de begintijd. Toen kwamen er wel eens nieuwigheidjes doorgesijpeld naar de het leven van alledag

  Je komt maar langs in China. Leuk land voor een vakantie. Er wordt hier volop geëxperimenteerd met ingrediënten van levensmiddelen, productiemethodes, materialen, etc.

 28. 32

  @29: Dan zal ik de resultaten van mijn korte zoekopdracht op “doping” en “tennis” maar besparen.

  Doping komt in alle profssporten voor. Alleen bij wielrennen ligt het onder een vergrootglas. Best lullig voor de wielrenners, die toch al zo’n beetje de zwaarste sport beoefenen die er is.

 29. 33

  Reactie van een wielermoeder op een artikel in AD:

  Doping zal nooit verdwijnen uit het wielersport! Wen er maar aan! Heb jaren met mijn kinderen in her wielercircuit gezeten. Ben je tussen de 14 en 17, wordt je aangemoedigd om zogenaamd “asthma” inhalers te gebruiken. Wat dacht je van al de ouders die hun kind een asperinetje en colaatje aanprijzen 20 minuten voor de start? Doping begint thuis, met NUL verstand door ouders/trainer/sponsor!

  Het is wielercultuur, knechtencultuur. Bescherming van de gezondheid van renners lijkt me niet overbodig. En ja, dat mag ook door de koersen minder zwaar te maken.

  Voor de liefhebber, via. Na ongeveer een half uur komt een meesterlijk tourgedicht.

 30. 34

  Wielrennen als een soort van cage fight. Die sportgedachte, die lijkt steeds verder weg, wie heeft dat eigenlijk bedacht dat het allemaal eerlijk moet gaan? Maar heeft het ook nog wat positieve aspecten? Bijvoorbeeld met te dik bloed door de EPO moet je wat vaker wakker worden `s nachts om een hartaanval te voorkomen. Dat is toch nuttige info.

 31. 35

  @29, en als er éen sport is waarin bedrog loont, is het voetbal wel. Theater in het strafschopgebied kan een wedstrijd doen winnen.

  Het merendeel van de sporters die bij de Spaanse bloeddokter Fuentes winkelden, was overigens geen wielrenner. Maar zolang er commerciële belangen, en staatseer verbonden zijn aan sportprestaties wil ik er niet vanuit gaan andere sporten zuiverder zijn dan wielrennen.

  De atleet van de 20e eeuw, Carl Lewis, is meermaals betrapt op verboden middelen, maar mocht ondanks dat zijn bond daar van wist starten bij grote kampioenschappen.

  Over de tennis-zusters Williams gaat het gerucht dat zij niet vanwege blessures zolang uit roulatie waren, maar vanwege dopingschorsingen. Dit in de openbaarheid brengen had alleen de sport te veel schade toegebracht.

  Etc. etc. etc.

  Als we het dan toch over oneerlijkheid moeten hebben, dan zijn niet alleen sommige sporters oneerlijk.

 32. 36

  Ja, je moet ’s checken hoeveel sporters plots wegens blessures of andere stuff even uit beeld gingen toen Epo vlot opspoorbaar werd een paar jaar geleden.

  Voor het overige zou ik een Schwalbe niet vergelijken met dopinggebruik – appelen en citroenen. Normaal wordt een Schwalbe bestraft, en als dat niet zo is, dan is er alleszins een debat gaande over vierde scheidsrechters, cameragebruik (cf. tennis), enz. En zowel in het wielrennen (sprint) als in het voetballen als in het ijshockey wordt lekker met de ellebogen gewerkt, net als in het echte leven.

  Voor de rest wel eens, zie dus nadrolon / nandrolon bij Juventus (Edgar Davids), enz.

 33. 37

  @35: Heel goed punt, een mooie schwalbe op het goede moment in de Champions League levert meer op dan jaren EPO gebruiken als wielrenner. Het mooie is dat die schwalbe alleen maar bestraft wordt als de scheids het op het moment zelf opmerkt en dan nog maximaal met een gele kaart (die op zichelf geen schorsing inhoudt), terwijl een betrapping op EPO nog jaren later kan en altijd twee jaar schorsing oplevert.

 34. 38

  Bedrogen worden (als kijker) door een schwalbe voelt anders aan dan bedrogen worden door doping. Bij een schwalbe kun je tenminste meekijken en zelf oordelen. Doping gebeurt in achterkamertjes.

  Maar goed, naar voetbal kijk ik ook niet meer.

 35. 39

  @S’z, 25:
  Het moet inderdaad wel binnen de perken blijven. In de Pantani-tijd liep het echt de spuigaten uit. De twijfel rond Armstrong vind ik minder problematisch, omdat het anders Pantani of Ullrich is.
  Ik denk dat Armstrong (en Indurain) het wielrennen meer schade hebben aangericht met hun manier van fietsen – alléén de Tour, en groupe de bergen op, tot de laatste twee kilometer van de laatste berg – dan door hun (eventuele) dopegebruik. Daarom zal ik Vinokourov, bedrieger die hij is, ook missen: hij bracht altijd leven in de brouwerij.

 36. 40

  Ik verbaas mij over de naiviteit, natuurlijk word je in de sport als toeschouwer constant bedrogen. Waarom willen we er eigenlijk naar kijken? Het drama wat zich ontvouwt, de spanning of iemand zijn doel bereikt. Dat harde straffen van de renners, helpt dat nou echt?

 37. 41

  @40 “Waarom willen we er eigenlijk naar kijken?”

  Waarom lezen we boeken, waarom kijken we film. We houden van drama en spanning. We willen helden en we willen de helden van hun sokkel zien vallen. Hoe lang zijn de doping affaires in de wielersport al aan de orde van de dag? … we kijken nog steeds en steeds vaker en met steeds meer mensen.

 38. 43

  Overigens L’Equippe meldt dat er iemand op testosteron betrapt is in etappe 11. Lijkt mij het meest waarschijnlijk dat het om Murilo Fischer gaat, als dat klopt.

 39. 45

  Het hypocriete geschreeuw is wel het meest irritant, sinds de jaren 60 is er geen wielrenner meer geweest die zonder gebruik van allerlei middelen de finish heeft gehaald maar iedereen valt over elkaar heen van verontwaardiging als er 1 wordt betrapt. Het blijft een wedloop tussen gebruik en opsporing dat stopt nooit, opsporen en bestraffen wat schadelijk is en verder rustig door fietsen en een rode kruis trui voor de beste dopedoktor.

 40. 46

  Gert-Jan Theunisse had in 1989 al de gendoping ontdekt en kruiste zichzelf met het oersterke ras van de Neanderthalers…

  [img]https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2007/07/theunisse.jpg[/img]
  ..en won de Alpe d’ Huez, sweet memories…

 41. 48

  Als de doping ooit wordt vrijgegeven in het wielrennen, dan voorzie ik een leuk arsenaal aan aerodynamische infuusen, voor achterop de fiets of geintegreerd in de helm

 42. 49

  @London Colling

  Ik had daar ook al een monstreuse impressie van gemaakt in een ander draadje ;)

  [img]http://img403.imageshack.us/img403/1111/brpa0.jpg[/img]

 43. 51

  @47: Als ik me niet vergis worden per etappe in ieder geval de eerste drie gecontroleerd (en nog twee “at random”, maar niet heus). Aangezien de nummers 1 en 2 in dat geval al eerder gecontroleerd waren, is Fischer dan de volgende. L’Equipe beweert dat het om testosteron gaat, das vooral handig voor sprinters (zoals Fischer), dus vandaar mijn idee. Een opgeleide gok zeg maar. Ik kan er natuurlijk naast zitten (en misschien liegt L’Equipe ook gewoon).

 44. 55

  Als je zulke grote zakelijke en sportieve belangen toedicht aan het wielrennen, is het niet vreemd dat rijders doping gebruiken. De Tour is zo zwaar dat ze nauwelijks een keuze hebben.

 45. 56

  @54: De ploegleider van Cofidis zei gisteren het volgende over Vinokoerov: ” Nu zien we pas wat een smeerlap Vinokoerov is. Ik pleit ervoor dat de hele Astana-ploeg zich per direct uit de sport terugtrekt.”

 46. 57

  @54: Ik denk dat ze door hun eerdere acties (zie #56, zie ook de sit-in vanmorgen, zie verder de aanvallen op Rasmussen) zichzelf behoorlijk ongeloofwaardig maken. Uit de Tour stappen is het minimum dat ze kunnen doen.

 47. 64

  “L’Equipe vermeldt nog wel heel trots dat Cofidis zelf vertrekt, in tegenstelling tot Astana, die werden gedwongen.”

  Ik las net op NOS teletekst (ben pagina even kwijt) dat de ploegbaas van Cofidis het zijn eigen ploeg onmogelijk had gemaakt om te blijven door zijn uitspraken over Vinokoerov. Hij noemde, net als Tom Boonen overigens, Vino een smeerlap en suggereerde dat Astana maar beter kon opgeven. Ja, als dan iemand uit je eigen ploeg ook “een smeerlap” blijkt te zijn…

  Wat een hypocrisie allemaal. Het begint nu echt wel bespottelijk te worden. Ik mag lijden dat nu ook nog Boonen (vanwege zijn “smeerlap” en de plotselinge insinuaties richting Rasmussen die hij eerder verdedigde), Contador en een willekeurige Fransman gepakt worden. Dan zijn we helemaal klaar.

 48. 67

  Mensen die toevallig de avondetappe aan het kijken? Jans Koerts, 2 jaar ex-prof, draait er niet meer omheen en legde zonet uit hoe het werkt. Er zelf bij aangeven dat hij ook dope heeft gebruikt.