QdJ – Eilandjes leven niet onder de mensen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du JourEen eiland voor de kust zoals voorgesteld door de Tweede Kamer, dat komt er bij de Haagse burgemeester Wim Deetman niet in:

“Daar ben ik dus mordicus op tegen. En ik ben er zeker van dat de Haagse bevolking dat ook is. En datzelfde geldt voor die van de andere plaatsen aan de Noordzeekust. De Tweede Kamer geeft hier een schrijnend voorbeeld van gebrek aan gevoel wat er onder de mensen leeft. Dít is nou zo’n zaak waardoor de afstand tussen de politiek en de burgers wordt vergroot. Als zo’n eiland nou nog van levensbelang was, maar voor de veiligheid tegen het water is het helemaal niet nodig. En voor woningbouw evenmin. Daar zijn andere plannen voor. Dus dan moeten politici zoiets niet roepen.” (De telegraaf, 28 november)

Reacties (10)

#1 Bismarck

Weet Deetman zelf wel wat er onder de mensen leeft?

  • Volgende discussie
#2 HansR

Wat betreft dat eiland heeft hij in elk geval gelijk.
Wat mij betreft.
Als u begrijpt wat ik bedoel…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Ik heb juist het idee dat Deetman overduidelijk zijn eigen afstand tot de burger tentoon spreidt. Die ziet namelijk niets van die woningbouwplannen. De huizenprijzen stijgen maar door (en ze zijn al onrealistisch hoog) en meneer doet of zijn neus bloedt.

Ik zie niets anders dan een burgermeerster die bang is voor concurrentie van wat meer stranden en daar andere argumenten bij verzint.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ehm

Ik snap niet zo goed waarom een nieuw eiland voor de kust wel rendabel is, en een spoorlijn naar het Noorden van het land niet. Maar ja, ik kan ook niet zo goed rekenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 RonvO

@3: Bismarck, woon je of kom je regelmatig in Den Haag? Er wordt toch aardig wat afgebouwd bij ons! Als je een jaartje niet in sommige delen van de stad bent geweest, herken je het niet meer terug…
En Deetman heeft gewoon gelijk. Ik kan me de reacties op het plan Waterman maar al te goed herinneren!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 RennieB

Om de economische cijfers een beetje op peil te houden zal de overheid gigantisch moeten investeren in infra et al. Miljarden voor nieuwe en renovatie projecten. Denk ala Hoover Dam tijdens de grote Depressie.

Straks zijn de gigantisch gestegen aardgasprijzen niet meer voldoende om het volledig onrealistische economische plaatje vol te kunnen houden….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Het gaat hier niet om Den Haag, maar Nederland. Punt is dat er landelijk gezien nog steeds sprake is van wachtlijsten om te wonen en dat huizenprijzen extreem hoog zijn. Ik kan me goed voorstllen dat iemand tegelijkertijd loopt te zeuren over die huizenprijzen en zo’n eiland onzin vindt, maar dat zegt dan meer over de diepte van de kloof in zijn hersens dan over die tussen burger en politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JahB

Voor de Zuyderzee is ook eens een dam tussen alle waddeneilanden getekend. Die is natuurlijk niet gebouwd, maar was wel belangrijk voor de planvorming en de keuze voor de nu aanwezige afsluitdijk. Dat de Hagenezen aan de kust willen wonen is natuurlijk logisch, maar als de waterstand echt significant hoger wordt moeten we misschien kiezen voor het behoud van Rotterdam, Gouda, Delft, Leiden en Den Haag zelf… Op dát moment hebben we opties nodig.

Eiland voor de kust is dus zo gek niet. Niet dat dit direkt gebouwd moet worden, maar een optie is het zeker. De mening van de lokale burgervader is in deze planvorming belangrijk, maar tamelijk voorspelbaar en niet direkt interessant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sir Humphrey

Deze inwoner van Den Haag vindt het eigenlijk wel een interessant plan, die eilanden voor de kust. Maar ja, ik weet ook niet zo goed wat er in de burgemeester leeft.

Daarentegen weet ik wel dat de toekomstige klagers een gewillig oor zullen vinden bij staatsraad Deetman.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 henk daalder

Zo’n eiland voor de kust is een verschrikkelijk decadent idee, alsof we daar geld voor hebben.
Een heel grote polder, een eindje uit de kust, dat kan ik me nog wel voorstellen. Daarmee kun je 2 dingen doen:
– De hoogwater- en stormschade in de duinenrij beter beheersen, en
– door die polder leeg te pompen, kun je er energie in opslaan.
Energie uit de vele windmolens die we nodig hebben.

Op het land is natuurlijk nog heel veel ruimte over. Ook in de randstad. Het is het rood/groene mal denken, dat maakt dat sommigen denken dat ons land vol is. Maar dat is onzin. Kijk maar eens met google maps naar ons land, en zoom in. 9 van de 10 keer kom je in een weiland uit.

Een weiland dat ligt te wachten tot een wethouder en een project ontwikkelaar daar samen woekerwinsten komen maken.
De zeespiegelstijging wordt pas over 100 jaar een probleem. Wie weet hoe we dan het energie een klimaat probleem aanpakken.
Tot die tijd moeten we vooral investeren in duurzame energie, en het voorkomen van CO2 uitstoot, en en passant onafhankelijker worden van fossiele leveranciers. Dat kan allemaal met windmolens op het land

  • Vorige discussie