Eigen bedrijven eerst

Quote du Jour“Andere landen in de wereld zijn bereid voor zichzelf op te komen en dumpingpraktijken af te wijzen. Waarom zouden wij in Europa dat soort deloyale praktijken wel moeten ondergaan?’ Sarkozy pleit daarom voor een ‘communautaure voorrang’, een voorkeurregime voor Europese producten en bedrijven. ‘Dat is geen protectionisme, maar wederkerigheid.'” (De tijd, 14 november)

Hoe ging die stelregel ook alweer? De vrije markt zorgt voor een grotere welvaart voor zoveel mogelijk mensen? laissez-faire zoals de fransen het bedacht hadden? Wil Sarkozy nou daadwerkelijk een stap terug in de tijd doen, waarin onze bedrijven niet meer hoeven op te boksen op internationaal vlak. Is dit het antwoord op het verliezen van de arbeidsstrijd tegen China & India?

Nagekomen nieuwsvideo: Sarkozy in discussie met stakers

  1. 2

    Het is gewoon de extrapolatie van ieder voor zich en god voor ons allen. Te verwachten. Zeker van een Fransman.

    That’s how things go in times like this.
    (Cpt. Smith bij de ondergang van de Titanic)

  2. 6

    Alle gekheid op een stokje. In een vrije markt is het moeilijk op nationaal niveau millieu regelgeving door te voeren als dit de handelsbelangen van lokale bedrijven schaadt. Ik zou best een lans willen breken voor ‘groen protectionisme’, het belasten van geimporteerde producten waarvan de productie niet voldoet aan de lokale standaard. Een zelfde redenatie kan gevolgd worden voor sociale aspecten van productie.