PVV en de postbodes

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Crosspost: Het nu volgende stuk van Steeph verschijnt simultaan op Sargasso en GeenCommentaar.

Meer dan 3 miljard euro terug naar de mensen thuis. Postbodes, politieagenten, onderwijzers en vele anderen gaan er daardoor in de plannen van de PVV honderden euro’s netto per jaar op vooruit.

Maar gesteund door het andere Nederland, dat van de gewone mensen. De mensen die het niet cadeau krijgen. Mensen die niets meer verlangen dan het behoud van hun vrije Nederland, veiligheid, een redelijk salaris en een betere toekomst voor hun kinderen. Mensen die geen andere stem hebben dan de Partij voor de Vrijheid.

Twee stukken uit de inbreng van dhr Wilders (PVV) tijdens het debat over de miljoenennota, afgelopen najaar.

Lijkt me aan duidelijkheid niets te wensen over te laten. De PVV komt op voor de gewone man en vooral de postbodes.

Maar woorden zijn nog geen daden.

De kans om een daad te stellen kregen ze echter deze week bij de stemmingen over de liberalisering van de postmarkt. Daar werden twee moties ingediend die beiden bedoeld waren om zeker te stellen dat postbodes in de toekomst ten minste het minimumloon zouden krijgen.
Dus zou je verwachten dat de PVV voor zou stemmen. Niet dus. Beide moties worden door de PVV verworpen.

Hoe is dat toch mogelijk? Misschien dat deze toelichting van dhr Graus tijdens het eerdere debat uitsluitsel geeft:
Ik krijg van die mensen nooit klachten over het bedrijf. Werknemers weten de PVV echt wel te vinden als zij klachten hebben. Ik hoor alleen over nieuwkomers dat mensen zich daar onderbetaald voelen en dat zij belachelijke uren moeten draaien voor wat zij ontvangen. Die klachten krijg ik wel, maar ik moet de eerste klacht van een postbode over het bedrijf nog binnenkrijgen. Je hoort er vrijwel nooit wat over. Ik baseer mij op de gesprekken die ik met die mensen op straat heb gevoerd. Daarop moet ik mij toch kunnen baseren als hun vertegenwoordiger? Anders heb ik geen poot om op te staan.

Duidelijk, niemand op straat had gezegd dat het slecht was. We zullen maar aannemen dat het een regenachtige dag was met weinig mensen op straat. En al zeker weinig mensen met een blik op de toekomst.
Overigens stemden ze wel voor hun eigen motie die de liberalisering probeerde tegen te houden.

Het was trouwens de SP die bovenstaande punt terecht constateerde.
Maar in hun betoog gaan ze wel iets te ver. Ze beschimpen namelijk ook de coalitie. Die stemde inderdaad niet in met hun motie. Maar PvdA en CDA stemden wel in met de motie Vos (PvdA) die een gelijke strekking had.

PSje: Dit stuk kon pas vandaag na 10 uur geschreven worden omdat de stemmingsuitslagen per partij toen op de site van de Tweede Kamer verschenen. Als gewone burger weet je dus soms pas een dag later wat jouw populaire partij werkelijk stemt. Daar helpt een petitie dus niet tegen.

Reacties (31)

#1 Steeph

Ingetrokken.

 • Volgende discussie
#2 Saysem

Net als de heer Graus ben ik ook niet gehinderd door kennis van zaken, maar de postbodes die ik spreek klagen wel degelijk steen en been over de achteruithollende arbeidsomstandigheden sinds de komst van TNT.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn Tonies

Loononderhandelingen staan toch los (of althans, staan niet stil bij) van een wettelijk minimum?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Peter

De PVV is werkt dus niet mee aan een bodemgarantie voor die “honderden euro’s per jaar er op vooruit”.
Blijkbaar kunnen ze postbodes missen als potentiële stemmers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hayek

#1
Foei Steeph, door een emailtje te sturen laat ook jij de postbodes in de steek. Volgende keer maar gewoon een brief schrijven naar dhr. Graus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 tartaarsaus

dit allemaal terwijl de postbodes van TNT er 15% op moeten inleveren

http://www.nu.nl/economie/1929615/postbodes-tnt-moeten-flink-inleveren.html

deze achteruitgang is in dit bericht nogal rooskleurig voorgesteld. dezze 15% betreft namelijk namelijk de grootste groep vaste postbodes, niet de studenten en tijdelijke krachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 KJ

@Steeph #1: Waarom ? Een emailtje van meneer Graus is toch ontzettend relevant ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph

Antwoord was gegeven in veronderstelling dat het als wederhoor in het stuk zou worden meegenomen. Niet als after-thought out of context (mijn woorden).
Daarom ingetrokken. Wel hem gevraagd om dan een uitgebreide reactie te schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 jeroend

“maar de postbodes die ik spreek klagen wel degelijk steen en been over de achteruithollende arbeidsomstandigheden sinds de komst van TNT”

Ik heb zelf jaren een bijbaan gehad bij (toen nog) de PTT: met zware zakken zakelijke post smijten, dat soort werk. Ik heb de laatste posttreinen zien wegrijden en de overgang naar TPG Post meegemaakt. Ik sprak mijn vroegere collega’s laatst nog: de lol van het ‘echte’ PTT-werk is er héél erg af bij die jongens. Ik vraag me af of Graus écht de moeite heeft genomen om met postmedewerkers te praten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 JSK

Hmmm.. ik snap het niet. Ze zijn tegen de liberalisering én tegen een (het?) minimumloon voor postbezorgers? Is het dan puur symboolpolitiek: Post moet Nederlands blijven én Maar niet van mijn centen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 klaplong

Naast de mooi aangetoonde hypocrisie van de PVV, nog het volgende.

Partijvader Wim Kok verneukt de post-arbeiders een beetje boel.

Mei Li Vos schrijft, gedwongen door concurrentie op links, een tot niets verplichtende motie om de coalitie vooral niet voor de voeten te lopen en natuurlijk stemt er een kamer meerderheid mee in.

Wauw, quelle democratie! PvdA is toch vooral de partij van het rad voor de ogen. Al steekt PVV daar de PvdA naar de kroon!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JSK

Het gedrag van de PvdA is tenminste nog rationeel: de liberalisering moet van Europa.

Maar de PVV lijkt geen enkele reden te hebben om én tegen de liberalisering én tegen betere arbeidsomstandigheden te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 parallax

Wat JSK zegt.

Er moet misschien bij de PVV een MP3 gelooped worden waarin geroepen wordt “maar wie betaalt dat”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Hal Icandenza

Things fall apart

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 klaplong

De PvdA is rationeel opportunistisch, verloochent haar electoraat waar het bij staat.

Doet alsof zij nog wat tegenstribbelt voor de bühne, maar regelt voor zichzelf voornamelijk elite postjes her en der als commissaris, bij multilaterale samenwerkings organisaties etc. etc.

En dat alles onder het mom van de solidariteit. Knap hoor. En vooral rationeel.

Overigens valt dat “te ver gaan” wel mee. Het zal de partijpolitieke bril zijn van Steeph die hem verhindert dat te zien.

de motie handelt: Nr. 94 MOTIE VAN HET LID GESTHUIZEN Voorgesteld 17 maart 2009 De Kamer, gehoord de beraadslaging, van mening, dat de duur van het ingroeimodel om te komen tot betaling van het minimumloon in de postsector onacceptabel lang is; verzoekt de regering om bij algemene maatregel van bestuur het betalen van het minimumloon in de gehele postsector vanaf 1 april 2010 verplicht te stellen, en gaat over tot de orde van de dag. Gesthuizen

Op de site noemt zij gewoon het beestje bij de naam. De pvda belazert. soit

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Albert Schwein

Op de vestiging van TNT waar ik werk heeft geen enkele collega een goed woord over voor het bedrijf, en m.n. het management dat vanachter de calculator reorganisatie op reorganisatie stapelt. Veel mensen solliciteren naar ander werk. Je ziet de boel wekelijks achteruit sukkelen.
Die Graus is een joker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Steeph

@klaplong: Lees ik nu een aanname? Dat jij denkt dat ik bij de PvdA zit?
Tsk. “Assumptions are the mother of all f*ck-ups” roep ik vaak op mijn werk.

Verder zie ik alleen een verschil in termijn tussen de twee moties. PvdA is niet zuiver, maar ook niet helemaal fout zoals gesuggereerd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 klaplong

@Steeph

Dat verschil in termijn is juist de crux. Wanneer zijn de volgende verkiezingen? 2011 Juist!

Mei Li doet wat de PvdA altijd doet: opschuiven naar een volgende periode en uitdrukkelijk géén verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen haar toevertrouwd is. Ondertussen mogen de postbezorgers wat de PvdA betreft naar de voedselbank.

Op zijn minst had die datum nog voor de verkiezingen kunnen plaatsvinden. Dat zou acceptabel zijn geweest. Nu is het gewoon het schoonvegen van het eigen straatje.

Ik deed die aanname omdat ik je anders altijd zo scherp vind op de cruciale feiten. Cruciaal feit is hier het verschil in datum en dat bagatelliseer jij nu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 klaplong

@ Steeph

Overigens deed ik die aanname op basis van het feit dat jij hier af en toe “insider” geruchten post: “Af en toe lekt er wat uit de PvdA-wandelgangen onze kant op.” (24-2-2009)

En de goede contacten met de Jacobse en van Esch van de partij: BKB en de academie. Die lijken daar ook op te wijzen.

Het geheel, dat wat ik dus nu noem, en het feit dat de PvdA hier ondanks jouw scherpe neus voor doorslaggevende feiten, er toch nog goed vanaf komt, wekte de wankele bodem voor die aanname.

Wankel is het, maar niet geheel uit de lucht komen vallen, vind je niet? Verder vind ik een beetje ‘bias’ niet ter zake doend (daarvoor is het een blog en geen journalistiek medium), maar hier was het aardig om een beetje te prikkelen dacht ik zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Martijn

@6: dit allemaal terwijl de postbodes van TNT er 15% op moeten inleveren

Daar hebben ze (via de bonden) voor gekozen. Het was of dat of ontslagen. Er is gewoon minder post door de e-mail. Mijn bank stuurt me bv geen rekeningoverzichten meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Steeph

@klaplong Ben momenteel partijloos en nooit lid geweest van de PvdA.
En geen enkele partij ontsnapt aan mijn kritische blik, ook de pvda niet.
https://sargasso.nl/archief/2008/01/06/pvda-amsterdam-zuid-oost-van-kwaad-tot-erger/

Maar on topic. Op zich heb je wel een punt mbt de move van de PvdA. Daar lag alleen mijn aandacht niet toen ik dit punt aan het bekijken was. Achteraf gezien had een iets andere tekst wenselijk geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Yevgeny Podorkin

Ach, laat die kutdodo van een Gaus ook es wat zeggen. Moet wel vreselijk lachen om dat figuur…heeft iemand bij mij sowieso een warm plekje, waarbij u “warm” en “plekje” toch wat met een ironische ondertoon dient te bezien. Nog maar eens een sprekend voorbeeld wie daar de enige echte numero uno is, Geert (…”en de rest v.a. nr. twee kan me zak opblazen”), Punt.

Een partij om nooit meer te vergeten..STEMT ALLEN PVV.
(En ALLES wat u dwars zit wordt opgelost)
Voor 1 keer: :)

Tja, het vrijgeven postmarkt per 1 april.
Wie en hoe kaapt het volume (van TNT) van de gewone (particuliere) brievenpost tot 20 gram v.a. 1 april dáár draait het om. Concurrenten TNT als select mail en Sandd werken thans alleen met freelancers (0,06 cent per poststuk). TNT zit met een leger aan CAO- gebonden werknemers, een gigantisch distributie- en sorteerapparaat (postbodes worden letterlijk op elk terrein afgeknepen (contracturen, overuren, bedrijfskleding enz.enz.). Wanneer en hoeveel werknemers gaan van de concurrenten van TNT geleidelijk onder een CAO vallen. Hoe reageert TNT hierop. En is/ blijft de gewone postbode in deze concurrentiestrijd en tevens crisis de Lul of profiteert hij er juist van?

Is allemaal nog vrij onduidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 mescaline

Zal ik nav 22 eens een recente parallel opdiepen ?

Uit de grafische industrie, en daar mag je de krantenmakerij ook onder scharen. Stervensdure apparatuur die moet draaien, goedkope technieken links en rechts van je flitst nog sneller uit de grond dan het groeizaadding uit Japie-en-de-bonestaak.

Krimpen is het woord. En als je er werknemer wilt blijven: hard slikken en hard omscholen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Yevgeny Podorkin

“hard slikken en hard omscholen”

Of: Als je heel slim bent kan je daar handig op inspelen. Bergen onontgonnen terreinen best een boel Nieuwe kansen (ook door afsluiten totaal nieuwe contracten)…ook in medialandtoestanden (kranten, tv, digitaal..enz.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 mescaline

Als je heel slim bent ben je net zo dom als Frank Meeuwsen op twitter. Dat leidt 18.993x nergens naar toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Peter

Fijn dat dit eindelijk gezien wordt.

overigens was de motie van mevrouw Vos wel een fors tikje anders dan die van de SP.

Waar de SP opriep om minimaal minimumloon te betalen aan alle postbezorgers – ook die van bedrijven als Sandd en Selektmail die nu voor stukloon, soms maar 3,50 per uur – hun rondje lopen.

Vos wil alleen naleving van de wet minimumloon, maar ja, die geldt alleen voor mensen met een arbeidscontract, die dus per definitie al minimaal het minimumloon verdienen…zegt niks, doet niks en verandert niks dus, behalve een controle op eventuele fraude

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Wil Zelf

“Het gedrag van de PvdA is tenminste nog rationeel: de liberalisering moet van Europa”

Je hebt je laten inpakken door de afdeling propaganda van de PvdA. Weet je waarom het moest van Europa? Omdat de PvdA er in het Europarlement vóór heeft gestemd!

Terwijl de postbezorgers tot 15% moeten inleveren, gaat ’topman’ Bakker volgend jaar 10% meer toucheren.

En in plaats van 1 postbezorger door de straat, komen er nu 3. Lekker efficient, die marktwerking!

De PvdA sputtert wat na met een slappe motie, maar had er beter aan gedaan de problemen niet te veroorzaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 JSK

Ja, de PvdA in het Europarlement (er zit helemaal geen PvdA in het Europarlement: enkel de PES) heeft ook zoveel macht ja. :P

Die liberalisering van postmarkt is een logisch gevolg van de Interne Markt, wat een logisch gevolg is van de Vier Vrijheden == de EU zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Martijn

@26: ook die van bedrijven als Sandd en Selektmail die nu voor stukloon, soms maar 3,50 per uur – hun rondje lopen.

Hoe kan dat? (Geen retorische vraag. Andere werkgevers aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben grote moeite werknemers te vinden, maar de allerslechtst betalende doet het prima.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 vandyke

@29 Ik heb in 2004 een keer een maandje als postbesteller rondgelopen voor Selektmail. Ze werken via stukloon en die is opgebouwd uit verschillende tarieven. Je kreeg dus geen uurloon. Het tarievenfoldertje wat je kreeg was misleidend en je moest het goed lezen om te zien hoeveel je zal krijgen. Ik heb precies getimed hoeveel tijd ik kwijt was aan het werk en zette dat af tegen wat ik kreeg. Je kreeg geen vakantiedagen en geld, geen doorbetaling bij ziekte. Niet verzekerd voor de WAO en (toen nog) ziekenfonds. Uiteraard ook geen pensioenopbouw. Als je alles meerekende dan kwam je uit op op 70% van het netto minimumloon (toevallig het bijstandsbedrag of AOW voor een alleenstaande).
Het leek dus of je meer kreeg dan dat het in werkelijkheid was.

Hierdoor konden de nieuwe postbedrijven poststukken bezorgen dik onder de prijs van de echte post. Gevolg: bedrijven kunnen meer rotzooi naar de burger sturen en de laagsbetaalde in Nederland mag 15% loon inleveren.
Ik walg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Danny Jouwe

De PVV is gewoon heel handig geweest met het inpikken van issues die eigenlijk van links hadden moeten zijn.

Maar ik ben bang dat het voor de postbodes gewoon over en sluiten is op het moment dat er een algemeen aanvaarde digitale handtekening komt.

 • Vorige discussie