Protocols of Zion: zaten de Joden achter 9/11?

,

Met de herdenking van vijf jaar 9/11 op komst, heb ik maar mijn eigen terugblik op dvd gehuurd: Protocols of Zion.

Na 11 september 2001 deden verschillende geruchten de ronde over een complot. Een van de complotten was dat de Joden erachter zaten: 4.000 joodse Amerikanen zouden niet op 11 september op hun werk in het World Trade Center zijn gekomen. Ze zouden vantevoren gewaarschuwd zijn. Waar komt deze complottheorie vandaan? Documentaire Marc Levin zoomt voor een antwoord op deze vraag in op de zogenaamde Protocols of Zion. Een vermeend oud Joods geschrift van het einde van de 19e eeuw, waarin Joodse leiders regels zouden hebben opgesteld om de wereld te domineren.

De documentaire trekt ons in de wereld van immigranten in de Verenigde Staten. Een wrang en verwrongen beeld van haat, tegenstellingen en racisme. Levin interviewt zwarte, Joodse, Arabische en witte Amerikanen over hun houding ten opzichte van joden, anti-semitisme en Israel. De kijker kan niet anders dan verbijsterd raken van zoveel angst, agressie en achterdocht, aan alle zijden van de discussie.

De vragen die gesteld worden moet je als kijker zelf een plaats geven. Wat me het meest is bijgebleven zijn de enorme tegenstellingen die in een westers land als Amerika ontstaan, op basis van een conflict in het Midden-Oosten. Het conflict tussen Israel en de Palestijnen is nu heviger dan ooit getransporteerd naar het westen. Vijf jaar na 11 september maakt je dit allemaal weinig optimistisch. Deze documentaire hakt erin.

Reacties (8)

#1 Jacques

Wie zoekt zal vinden …..

 • Volgende discussie
#2 Joost

Inderdaad. Wie zoekt zal altijd vinden wat hij zoekt.

Ik neem aan dat deze docu niet echt gaat over of de Joden er wel of niet waren, maar over de rassentegenstellingen die in de VS alleen maar groter zijn geworden de afgelopen tijd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jan

Ik heb die docu gisteren gezien. Althans een uur daarvan, toen werd ik het zat.
Ik werd een beetje moe van het zoeken naar het extreme in die docu, en waar het om gaat; zitten de joden erachter? Ach, de protocollen zijn fake, en er zal heus wel iets meer achter 9/11 zitten dan men officieel zegt maar wat dat weet bijna niemand precies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 knut

zo’n 2 wkn gelee wa er nog op Netwerk(?) een docu over de spin rondom deze gebeurtenis. De verslaggever (uit libie voor Hezbollah zender) die als eerste melding maakte dat 4000joden niet naar werk kwamen bekende daarin dat hij er feitelijk geen basis voor had. De claim van al-qaida haalt die thesis natuurlijk ook onderuit. Vervolgens zie je dat men de complotten steeds verder kunstelt. Al met al geeft het wel aan dat je heel erg moet oppassen met complotdenken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 turk

jacques en jan hebben er in ieder geval geen zin in om te zoeken. Het is ook een hoop werk waar je moe van wordt.

Ik wordt weer moe van dit soort gasten. complot over de joden die niet aanwezig waren boeit me niet echt, maar het rapport over 9/11. Daar mag toch wel wat bloed, zweet en tranen in zitten. Je hebt geluk, bloed en tranen kun je overslaan. Nu nog ff een partij zweten voor die 9/11 report. Zin in ! ???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ikwordwakker

Als je de documentaire gezien hebt, zal deze scene je vat wel opgevallen zijn.
Ik heb er een artikel over op mijn blog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Likoed Nederland

Het is verklaarbaar uit het zoeken naar de rol van het slachtoffer, bekend uit de psychologie.

Hoewel beide partijen in het conflict in het Midden-Oosten enorm lijden onder het geweld meten de Palestijnen zich voortdurend de slachtoffer rol aan. Daarin is alles wat er mis gaat de schuld van Israel. Publicitair doet dit het dus goed, maar het haalt wel volkomen de fut uit de eigen maatschappij; men wordt volkomen passief.

Het neemt een vorm aan waar het slachtofferschap belangrijker is dan wat dan ook, zie op onze site het artikel ‘Palestinian suicide strategy’.

Toenmalig premier van Israel Golda Meir zei het al decennia geleden: “Vrede zal pas komen wanneer de Arabieren meer van hun kinderen gaan houden dan zij de onze haten.”

De Israeli’s daarentegen willen zichzelf niet als slachtoffer zien maar willen proberen ondanks alles een zo normaal mogelijk leven te leiden.

In een bredere context geldt dit voor de hele Arabische wereld. Men ziet zich als slachtoffer van het Westen, wat verlammend werkt op de eigen ontwikkeling.
Dit komt tot uiting in talloze complot theorieen, zie bijvoorbeeld op onze site: ‘A vast conspiracy: top-ten Arab conspiracy theories.’

Daarom ook is de neiging tot holocaust-ontkenning zo algemeen in de Arabische wereld, want daarmee zijn juist Joden slachtoffers, dat is niet gewenst.

Een enorm illustratief voorbeeld vormen de aanslagen van 11 september:

Een meerderheid in de Arabische wereld gelooft dat dit een terechte afstraffing was voor de Amerikanen voor hun houding ten opzichte van Arabieren (innemen slachtoffer rol).

Tegelijkertijd gelooft ook een meerderheid dat de aanslagen door de Israeli’s of de Amerikanen zijn gepleegd, om de Arabieren de schuld te kunnen geven (eveneens innemen slachtoffer rol).

En dit terwijl toch beide opvattingen rationeel moeilijk te combineren zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

@7: Waarschuwing: Je bent bezig dit blog vol te spammen. Dit zal, indien je hiermee doorgaat, resulteren in een ban.

 • Vorige discussie