Profiteren van de lage dollarkoers?

Dollar bill toilet paper (Foto: Flickr/dances fantastic)Ik durf hem nog steeds aan: met redelijke zekerheid kan gezegd worden dat de Amerikaanse Dollar bezig is aan zijn laatste momenten als ?wereldmunt?. Ik besef me dat ik hierin nog steeds verslagen kan worden door dolfijnen, maar toch. Elke dag sijpelt er steeds meer informatie binnen, die, alles gecombineerd, dezelfde richting op wijst.

Het begon met de kredietcrisis in Amerika. Eerst werd er nog hoopvol met deze crisis omgegaan en probeerde men ons te laten geloven ?dat het allemaal wel meevalt?. Eigenlijk vreemd om dat te vermelden, want recent onderzoek van Ernst en Young laat ons weten: ?Niemand kent de omvang van de problemen op de huizenmarkt en subprime-hypotheekmarkt. Hierdoor zullen betalingsproblemen en gedwongen veilingen van huizen tot ver in 2008 doorgaan?.

Aan de hand hiervan waagt het accountancy-kantoor zich tóch aan een voorspelling:

En, met het gebrek aan beschikbare financiering en het schrikbeeld van een recessie in de VS, verwachten wij dan ook moeilijke omstandigheden in de vastgoedmarkt gedurende het jaar.

Zo hadden we eerst, en deze opsomming is inderdaad arbitrair, ene Jay-Z die opzichtig flirtte met de euro en Giselle Bundchen die alleen nog maar betaald wilde worden met de euro. Nu zijn daar, onder andere, de topbeleggers Jim Rogers en Warren Buffett bijgekomen. En er komen dagelijks meer en meer berichten bij die dit beeld bevestigen.

Zo ook het bericht van vandaag ?Winkels New York willen vaker euro’s?. Het deed me denken aan vakanties in landen met een zwakke munt en een hoge inflatie. Daar kon ik vaak beter met euro?s betalen, dan met de lokale munt. En hetzelfde lot lijkt nu ook ?het grote, machtige Amerika? beschoren te zijn. Weer een behoorlijk teken aan de wand dat de hegemonie van de dollar afkalft.

Om dit bericht niet té pessimistisch te beëindigen: dit betekent tegelijkertijd dat we daarvan kunnen profiteren. Met daarbij de volgende vraag: welke voordelen gaat u behalen met de zwakke dollar, of heeft u al weten te behalen? Tips en mogelijkheden kunnen in de comments. Ik raad Amazon.com aan, om uw Engelse boekencollectie te vergroten. U?

 1. 1

  Mwa… Iknietweetnogniet. Als die huisprijsdalingen een beetje afvlakken en de Amerikanen weer gaan sparen, dan komen ze er misschien wel weer bovenop. Maar ja: de overeenkomsten tussen de VS en de val van het romeinse rijk (militaire mislukkingen buiten de deur, grootsheidwaanzin en overspending in eigen gelederen) zijn wel vaker gemaakt.

  Bovendien zijn er ook nadelen: een sterke euro is niet zo denderend voor onze exportpositie.

 2. 3

  @1: Tuurlijk is een sterke euro weer nadelig voor de export. Van de andere kant is een sterke euro wel weer prettig voor de import.

  Gezien het feit dat steeds meer spullen uit het buitenland lijken te komen: graan en olie, producten die enorme prijsstijgingen ondergaan (en blijven ondergaan), kunnen goedkoper ingekocht worden. Dat helpt weer (een beetje) om de inflatie in Europa in toom te houden.

  Maar ondanks dat weten we één ding wel zeker (helaas): de inflatie zal (toch) gaan oplopen. Prijsstijgingen die het gevolg zijn van schaarste in de reële economie kun je niet tegengaan. Een hogere euro is daarbij niet onhandig. Meer graan voor minder euro, zeg maar.

  @2: Een mentaliteitsverandering duurt (idd) altijd even. Dat zal ook niet zomaar gebeuren in de VS. Voorbeeldje: om de Amerikaanse recessie nog even uit te stellen, belooft Bush een (eenmalige) belastingverlaging.. to spend idd! Daarmee geef je als leider niet het signaal dat er gespaard moet gaan worden.

  @all: de (hoofd)vraag blijft staan:

  Welke voordelen gaat u behalen met de zwakke dollar, of heeft u al weten te behalen?

 3. 4

  Amerika wil JUIST dat de dollar zn waarde verliest. Amerika is namelijk bezig om samen met mexico en canada een nieuwe munt de werled in te helpen. Namelijk de Amero (google dat maar eens).

 4. 7

  @4: Bijna goed. Het klopt inderdaad dat Amerika er belang bij ZOU KUNNEN HEBBEN om de dollar langzaam maar zeker in waarde te laten dalen….

  Neem die enorme pot met schulden aan het buitenland. Daalt de waarde van de dollar, dan daalt ook diezelfde schuld. Scheelt toch weer een flinke slok op de borrel begroting.

  Nog steeds niemand goede tips?! Ik wil er toch wel iets meer profijt uithalen dan alleen boeken… :-)

 5. 9

  Ach genoeg Johan , lees, kijk & Bespaar!

  Hier ga ik altijd winkelen.

  ————————————–

  Skymall.com -> Gigantische webwinkel voor van alles , slaag je altijd.
  Macys.com -> Bijenkorf look a-like
  Wal Mart.com -> Je denkt eten is niet zo kijk maar zelf.
  Abercrompbie.com -> Stijlvolle kleding
  mooie broeken of een net pak haal ik hier.
  Indiaplaza.com -> Altijd leuke Indiase prullaria voor in je woonkamer.

  Zo kan ik wel doorgaan , heb genoeg winkels in mijn favorieten , waar ik zelf ook haal.
  Deze is als laatste ook de moeite waard
  Succes met spending money ;-)

  Worldwideshoppingmall.co.uk
  van alles en nog wat zie & huiver!

 6. 12

  @8: Die aanbieding van jinx is wel interessant.. ;-)

  @9: Dank, ik zal binnenkort eens kijken of ik de Amerikaanse recessie wat kan uitstellen..

  @10: Dat kan interessant zijn inderdaad, maar ik ben niet zo van het lenen, alhoewel dat economisch (ivm inflatie e.d.) niet zo heel erg slim is.

  @11: Niet minder dan de Amerikanen!

 7. 13

  @10 en @12,

  Schulden in dollars maken. Komt dat niet op hetzelfde neer als het kopen van dollars? M.a.w. speculeren op een koersstijging?
  Of ga ik nu in de fout

 8. 14

  @13: Ja, je gaat nu de fout in. Schulden maken in een munteenheid is juist speculeren op een koersdaling. Ik krijg nu 10.000 dollar van jou en geef die uit. Over een jaar moet ik jou terug betalen, maar ik hoop dat de dollar dan zoveel minder waard is geworden dat dat een stuk minder pijn doet. Als de koers stijgt heb ik juist een probleem.

 9. 16

  Doet me denken aan een beurs-simulatie op de middelbare school. We kwamen erachter dat je met een truukje aandelen kon verkopen die je niet had, en die later, als de koersen waren gedaald, weer terug kon kopen.

  Het scenario ‘beurskrach 1929’ sloten we als winnaar van de klas af :-)

 10. 18

  Johan, ga wonen in een land waar ze met Dollars betalen, terwijl jij uitbetaalt krijgt in Euro’s. Werkt heerlijk (ik woon in Ecuador, waar de Dollar het enige oficiele betaalmiddel is)