Privacy kun je kopen (en het kost €100,-)

OPINIE - Gastredacteur René de Torbal signaleert een nieuwe trend in het verzekeringswezen.

In mijn mailbox kreeg ik een vreemde aanbieding van een zorgverzekeraar. Het was eigenlijk best een scherpe aanbieding. Met wat kleine lettertjes. Gelukkig heb ik een groot beeldscherm, dus ik kon lezen: “Door akkoord te gaan met deze aanbieding, gaat u er ook mee akkoord dat uw persoonsgegevens voor commerciële doelen aan derden verstrekt mogen worden”. Even verderop las ik dat, om voor deze “scherpe aanbieding” (nu opeens met aanhalingstekens, want mijn wenkbrauwen trokken omhoog) in aanmerking te komen, ik een app op mijn telefoon moest installeren die mijn stappen bijhield, hartslag en nog wat. En ik moest ook dagelijks bijhouden wat ik at, hoe laat ik naar bed ging, of ik rookte etc. Extra korting kreeg ik als ik een HBO opleiding of hoger had en niet in een risicowijk woon, en ga zo maar door. Mijn wenkbrauwen zaten inmiddels ergens op mijn achterhoofd.

Echter, en nu komt het mooie: voor slechts €100,- per jaar extra, zou ik de app niet hoeven te installeren, wilden ze verder niets van mij weten (behalve of ik rookte) en kon de zorgverzekeraar garanderen dat mijn persoonsgegevens met niemand anders gedeeld worden.

Mij is altijd geleerd, als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, loop dan weg. In dit geval ligt het anders, want ik moet u bekennen dat ik het bovenstaande heb verzonnen. De aanbieding was niet van een zorgverzekeraar. Het gaat om een autoverzekeraar, en het blijkt ook niet de enige verzekeraar te zijn met dergelijke aanbiedingen. De korting is wel €100,-, maar het gaat niet om mijn gezondheid, maar om mijn rijgedrag. En gelukkig staat er in de voorwaarden over het gebruik van de data niet dat de data voor commerciële doeleinden aan derden verstrekt mogen worden. Daarentegen is er wel een passage met de volgende strekking:

De data zijn eigendom van de klant. De data mogen alleen gebruikt worden voor het bepalen van de rijscore om de korting op de premie te bepalen. Bij vermoeden van een onterechte claim of indien een andere weggebruiker onterecht schade probeert te verhalen, gebruiken wij de data om dit te onderzoeken. Verder kunnen de data in bepaalde gevallen verstrekt worden aan de politie.

En nu naar de zorgverzekering. Verzekeringsdeskundigen zijn uitstekend in staat risico’s in te schatten, en daar premies op te baseren. Hoe beter je kunt differentiëren tussen klanten en klantengroepen, hoe slimmer (…) je de premies vast kunt stellen. Het bovenstaande is daarom geen toekomstscenario, maar zeker voor een deel al realiteit. Misschien niet openlijk, misschien niet precies zoals geschetst, maar het lijkt een tendens te zijn die niet meer te stoppen is als we er niets aan doen. Nou kun je zeggen: Ja, maar door zo’n app te installeren, word je bewuster van je gezondheid, leef je gezonder, word je minder ziek en hoef je ook minder beroep te doen op de verzekering. Klopt helemaal, en installeer het gerust, als je je telefoon verder helemaal vertrouwt. Maar vraag jezelf af, is er ook maar één enkele andere reden om die gegevens aan de zorgverzekeraar door te geven, dan een korting op je premie?

Willen we een tweedeling in de maatschappij van zij die het basisrecht op privacy kunnen betalen en zij die het verkopen, omdat ze ieder dubbeltje moeten omdraaien?

Reacties (2)

#1 Helma

Je betaalt hier sowieso: of met je gegevens of met je geld. Mag niet. Maar wie fluit zo’n organisatie terug?

  • Volgende discussie
#2 Bernard Weiss

Hoezoe een app installeren die je gegevens aan je zorgverzekeraar verstrekt? Je zorgverzekeraar heeft al een paar jaar een app die dat prima regelt, en die je niet eens hoeft te installeren.

Heet: huisarts. Of specialist. Of laboratorium. Of fysio-, psycho-, ergo- of welke andere therapeut dan ook.

Niks nieuws nder de zon. Vraag maar aan mevrouw Schippers.

  • Vorige discussie