Prioriteiten in de VS

New OrleansMorgen gaat het Amerikaanse Congres een weekje in reces. De afgevaardigden zullen hun vakantie vast goed besteden, daar twijfel ik niet aan. Maar ondertussen zijn er nog steeds 80.000 mensen die sinds de orkanen Katrina en Rita niks meer hebben en zonder werk zitten. En de tijd dringt, want de uitkering die ze ontvangen, zo’n 400 dollar per maand, verloopt tijdens deze vakantieperiode. En het congres moet de uitkeringsregeling verlengen, anders zitten straks duizenden mensen totaal zonder geld. Althans dat vinden de voorstanders.

De tegenstanders zeggen dat zo’n uitkering een thuishouder is. Inderdaad, 400 dollar voor een gezin is een vetpot te noemen.

Dat men nog na moet denken over het verlengen van deze regeling is eigenlijk al schokkend, zeker als je je realiseert dat datzelfde Congres recentelijk nog veel moeite heeft gedaan om de geldigheid van een belastingwet die ruim 50 miljard dollar belastingvoordeel oplevert voor de rijken met twee jaar te verlengen. En dat terwijl hij pas afliep in 2008.

De kosten voor drie maanden extra uitkering bedragen 125 miljoen…

Hoeveel dat relatief is kan je hier nog even bekijken.

Bron: de NY times (geencom/geencom)

  1. 2

    Ja, joh, groot gelijk heeft dat Congres! Als je ze blijft betalen, dan blijven ze gewoon in hun bootje zitten. Afknijpen die hap, dan gaan de sterke werken en de zwakke sterven vanzelf.

    Ik vond die toekomst scenario’s met de rijken die in grote glazen torens leefde omringt door een muur en een klein leger terwijl de arme de resten van de steden bevolkten altijd wat overdreven. Maar soms lijkt het opeens akelig dichtbij te komen..

  2. 4

    Die congresleden hebben het ook niet makkelijk hoor. Ze hebben veel minder vakantiedagen dan wij. Dan wordt je er wel wat zuiniger op. En in een land waar je moet vechten voor wat je hebt doen ze het zo goed. (cynisch). Leuk systeem die amerikaanse democratie!