1. 3

  Maar Niels, welke partij in dit kabinet zou jij dan willen classificeren als zijnde liberaal? De VVD heeft de liberale grondbeginselen allang verkwanseld.

 2. 4

  Tegen de muur, benen wijdt!! U bent…? En wat doet U hier? Zo, zo… Ik heb hier een wattenstaafje, zegt U even AAAA?!! We zullen het even nakijken op het buro en het kan zijn dat U hier meer over hoort. Goedemiddag.

 3. 5

  @3. zgn. staat voor zogenaamd…

  De VVD is een liberale partij in de geest van een kleinere overheid, meer vrijheid voor de burger en het bedrijfsleven. Dat is liberaal. Verder zoek je het zelf maar uit, geniet van je vrijheid!

 4. 6

  @1: ik voel me niet veiliger op straat als ik op ieder willekeurig ogenblik gefouilleerd kan worden. De gemiddelde straatrover kan ik zelf wel een gebroken nek bezorgen. heb ik niet een of andere over het paard getilde juut of stadswacht voor nodig.

  Dat geouwehoer over veiligheid heeft zo langzamerhand het gevolg dat een rechtstaat verwordt tot een politiestaat. Nog even en iedere benadering door de overheid kan geinterpreteerd worden als een directe aanval op de onvervreemdbare rechten…. met bijpassend antwoord.

 5. 7

  @6. Fouilleren zorgt voor minder wapens op straat – dus de schroevendraaiers, tandenstokers en samoeraizwaarden worden allemaal netjes in beslag genomen. Niemand kan meer een ander burger bedreigen, bedwelmen of op andere manier mishandelen. Prettig gevoel geeft dat. Dus als ze niet fouilleren bij jouw in de straat betekent dat er nog mensen met allerlei soorten wapens rond kunnen lopen, dat geeft geen goed gevoel s avonds bij het hond uitlaten na een te late thuiskomst van een feestje.

 6. 8

  @Joop, #7 Fouilleren zorgt voor minder wapens op straat

  Onjuist. Als dat zo zou zijn zou bij het huidige fouilleren een afname in de hoeveelheid in beslag genomen wapens moeten zijn. Dat is niet het geval (ik heb het niet geverifieerd, las het elders). Jouw prettige gevoel is uitsluitend te bewerkstelligen door alle mensen die s avonds bij het hond uitlaten na een te late thuiskomst van een feestje te fouilleren zodra zij de openbare weg betreden.

 7. 9

  @Joop: dat is dus wat men als argumentatie gebruikt. Feit is dat (zie de praktijk rond art. 159 Gemeente wet) dergelijke regelingen zelden gebruikt worden waarvoor ze ons “verkocht” waren, maar dat de regelingen consequent tegen de burgerbevolking gebruikt worden en zelden tegen criminelen/terroristen.

  Jij wekt de indruk dat de straten overstromen van de wapens. Art. 159, waarover ik het eerder had, is juist met het vermineren van wapens op straat in het leven geroepen. Dit artikel vereist wel een feitelijke onderbouwing. De praktijk van art. 159 is dat “gebieden” zonder die onderbouwing aangewezen worden i.v.m. hele andere doelen zoals verkeerscontroles. Feitelijk een verkrachting van de wet DOOR de overheid. Je zult alleen wel ZELF naar een rechter (en hoger beroep op hoger beroep) moeten om dat achteraf vastgesteld te krijgen.

  In feite geeft die praktijk de overheid de gelegenheid om het recht met voeten te treden. De overheid maakt van die mogelijkheid dus ook gretig gebruik.

  De nieuw voorgestelde regeling rond fouillering is nog ruimer dan deze al was, met alleen een mogelijkheid om achteraf te laten toetsen…. op basis van de praktijk rond art. 159 kun je dus op voorhand vaststellen dat deze mogelijkheid door de overheid misbruikt gaat worden, juist door de toetsing achteraf (een burger zal die ZELF moeten inroepen). Aangezien de meeste burgers niet een paar ton-euro in de vestzak hebben om zo’n zaak tot aan het Europeese Hof door te zetten, betekent het dus dat een burger qua fouillering overgeleverd wordt aan de willekeur van de overheidsdienaar in kwestie.

  Een beperking van de burgerlijke vrijheid dus die door een Burgemeester ingesteld kan worden….

 8. 10

  Ik vind het ook een bijzonder akelig idee dat je zomaar door een of andere machtswellustige agent aangerand en betast kan worden. Dat geeft een veel onveiliger gevoel dan het idee dat er iemand misschien met een schroevendraaier rond loopt.

 9. 11

  @10: Als persoon die regelmatig een schroevendraaier set (massavernietigingswapen?) bij zich heeft, voel me ook juist onveiliger als ik weet dat elke jandoedel met een pet me die legaal kan afnemen.

 10. 13

  Ja stelletje gegoede reageu’rde’rs
  (‘r = velair)

  Wie is er weleens preventief gefouilleerd?

  Ik kom op twee keer. Maar ik woon dan ook in een veiligheidsrisico-gebied.

  De eerste keer toen ik naar het zwembad ging.Gaat die agente in mn zwempak graaien. Ze pakte ook mijn borstel eruit waar allemaal haar aan hing, voor het oog van de rest van de straat.
  http://www.grootoost.nl/index.php/Columns/comm/preventief_gefouilleerd/ En toen ik terug kwam twee uur later, lag er een kerel neergestoken op straat.
  Dat preventief fouilleren maakt de buurt namelijk heel erg veilig:
  http://www.grootoost.nl/index.php/site/comm/opnieuw_onrust_bij_preventief_fouilleren_makassarplein/
  en http://www.grootoost.nl/index.php/site/comm/preventief_fouilleren_werkt_niet/

  De tweede keer moesten ze me hebben toen ik naar vrienden in Brussel zou gaan. Trein op trein op trein gemist en uren vastgezeten in de Schipholtunnel. Om half 8 ’s avonds was ik eindelijk bevrijd van de NS en besloot ik uit woede met de tram terug te gaan. Wel een gedoe met 2 grote tassen vol met logeerspullen en cadeautjes.
  Bijna gehaald. Eén halte voor muiderpoort stappen er honderd gele hesjes en een gruwelijke herdershond in.
  Terwijl ik een kwartier lang uitgebreid word bevoeld, door dezelfde agente als de vorige keer moet ik ook lijdzaam toezien hoe al mijn logeerspullen over de bankjes in de trams worden uitgestald.
  http://www.grootoost.nl/index.php/site/comm/grote_fouilleringsactie_in_oost/

  Wat dit heeft opgeleverd is allemaal niet bekend geworden. Maar de agente vertrouwde me toe dat ze het wel “heel leuk” vond. Want zo was ze “toch weer even buiten”.

  Ik zou weleens willen weten wie dat nou is die zich door deze geweldige acties veiliger is gaan voelen. Want ik ben het echt niet.

 11. 15

  Dan woont zaz waarschijnlijk bij mij om de hoek en weet ze dat de kogels en samurai-zwaarden je om de oren vliegen hier.

  Voorstanders van preventief fouilleren zijn staatsgevaarlijke inwoners van Texel.