Presidential Aptitude Tests

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
George W. Bush (Flickr/World Economic Forum)

Iemand met verstand van zaken (ik noem geen bron want die is er namelijk niet) vertrouwde mij toe dat George W. Bush precies het halve IQ had van zijn voorganger. Bill Clinton zou een IQ van 164 gehad hebben, het IQ van George W. Bush zou niet hoger dan 82 geweest zijn. Iemand anders, ook een expert, wist met zekerheid te zeggen dat het IQ van Bush onmogelijk lager dan 120 kon zijn. Een aanzienlijk verschil. Over Bush weten we met zekerheid dat hij ooit bijna gestikt is in een pretzel, maar een betrouwbare schatting van zijn IQ is niet beschikbaar.

Nu ben ik me er natuurlijk van bewust dat mensen niet op basis van de hoogte van hun IQ beoordeeld zouden moeten worden. Het IQ heeft een te grote foutmarge; het meet geen creativiteit of sociale intelligentie; het meet uiteindelijk het onderwijsniveau, en geen inherente intelligentie; het is een test die oorspronkelijk bedoeld is om leerachterstanden bij jonge kinderen vast te stellen, en is dus niet van toepassing op volwassenen. En zo zijn er nog wel meer bezwaren. Echter, intelligentie is een ongrijpbaar iets. Een IQ-score geeft tenminste enig houvast. Idealiter zou het IQ van een presidentskandidaat dus gewoon openbaar gemaakt moeten worden.

Of er zouden speciale toetsen ontwikkeld moeten worden om de geschiktheid van een individu voor het presidentschap aan te tonen. Deze toetsen zouden niet bindend moeten zijn (de beslissing ligt bij de kiezer), maar de uitkomst van de test zou wel openbaar gemaakt moeten worden. Gewoon met multiple choice-vragen, varierend van betrekkelijk eenvoudig (is Afrika a) een land b) een continent c) een andere naam voor de aarde of d) een sterrenstelsel op ongever 2000 lichtjaar van de aarde) tot wat moeilijker (de huidige president van de Malediven heet a) Mohamed Nasheed, b) Maumon Abduul Gaymoon c) Ibrahim Nasir of d) Mohamed Fareed Didi. Het is onaanvaardbaar dat er in de Verenigde Staten nog altijd discussies gevoerd moeten worden over hoe dom een presidentskandidaat of -kandidate nou eigenlijk is.

Reacties (14)

#1 alt. johan

Zo’n schoolse intelligentietest is natuurlijk onzin.

Ik denk dat veel Amerikanen een “begrijp-ik de huwelijkse trouw en lieg ik daar niet over in een rechtbank” test veel belangrijker vinden.

Voor iedere presidentskandidaat is wel een test te bedenken om zoiemand al bij voorbaat uit te sluiten.

 • Volgende discussie
#2 Kees

Je voorbeeldvragen meten kennis en geen intelligentie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 wout

Waarom zou je als Amerikaanse president de naam van iemand moeten kennen die nog minder belangrijk is dan de burgemeester van Almere?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rolf

Als je de vragen vantevoren niet geheim houdt worden ze er gewoon op getraind en haalt zelfs sarah palin een tien, als je ze wel geheimhoudt geef je in principe enorm veel macht aan degene die ze verzint, moet je die ook weer gaan kiezen, en gaat achteraf iedereen klagen dat het de verkeerde vragen waren en dat ze president X of Y oneerlijk voordeel geven. Niet zo’n goed idee dus denk ik, je zou beter al hun school en studie resultaten openbaar kunnen maken oid, maar daar zou ik eigenlijk ook niet voor zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HenkvanStotS

De Clinton toebedeelde 164 lijkt me wat aan de hoge kant.
Duidelijk is in ieder geval dat het sociaal IQ van meneer Bush erg laag is en dat hij door de “pret-tabletjes” soms van voren niet weet of hij van achteren leeft.
N.B.
Mijn IQ wordt vaak te hoog ingeschat, maar dat komt omdat de samenstellers van die testen zo dom zijn ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Peter

De Amerikanen zouden meer hebben aan de leugendetectortest (zie hint in eerste reactie).

Zelfs al zouden de vragen vooraf bekend zijn dan kan de controlevraag gesteld worden: “Heeft u het antwoord uit uw hoofd geleerd?”

Een test waar veel VS-lieden in geloven en de keuze gaat dan uitendelijk alleen nog maar om: welke leugenaar zal ik deze keer kiezen.
Lijkt me veel erlijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 rene de windt

voor alle mensen die het hier weer eens zo veel beter weten en zelfs een orgasme krijgen om de heer G.W. Bush belachelijk te maken:
was gouverneur van de staat Texas en
hij heeft het tot twee keer toe geschopt tot President van de USA.
effe kijken, wat hebben jullie bereikt (de klagers)?
bijstanduitkering? afgekeurd vanuit de fabriek? polydrugsgebruiker dagelijks? tussen de middag schaften in een keet?
zegt u het maar!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

Ach ja natuurlijk, alleen voormalig presidenten van de VS mogen kritiek hebben op presidenten van de VS. Meneer de Windt heeft weer een oprisping.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mark

Overigens kan meneer de Windt het niet laten om in andere threads zo’n beetje de helft van ’s lands politici allerlei slecht gedrag aan te wrijven, dus wij horen eerst graag wat meneer de Windt in zijn leven heeft bereikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 koos

Leuk om de rol van Lee Atwater te zien in een docu (http://www.boogiemanfilm.com/)over zijn leven als campagneleider. Bush jr. en Karl Rove waren behoorlijk fan van deze meester in de manipulatie en leugens. Leerzaam voor ieder met politieke aspiraties.

NB. weinig vrouwelijke reageerders op dit forum.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HenkvanStotS

@ Koos Je link is een paar tekens te Lang
http://www.boogiemanfilm.com/
Start beter op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Koos

Mijn dank is groot Henk van S tot S.

Trouwens in de VS schijnt het te zijn dat je door langzaam praten en meer trucs minder intellectueel geacht wordt, en daardoor meer stemmen kan krijgen.

Bush is iemand die niet al te slim overkomt, maar ik krijg soms de indruk dat hij helemaal niet zooo dom is. It’s all in the game!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Stijn

Ik zou wel benieuwd zijn naar het IQ van Bush: Op mij maakte hij geregeld een oliedomme indruk, maar ik sluit niet uit dat hij dat speelde. Een goede indruk heb ik daar bij die man nooit van gekregen.

Overigens zijn IQ-tests wel degelijk bedoeld om aanleg te meten, en geen opleiding. Je kunt er wel een beetje voor oefenen, maar ook maar een beetje. Omdat die test vooral gaat over het verwerken van informatie en de snelheid waarmee je verbanden kunt leggen, kan ik me goed voorstellen dat hij voor een ambt als president van een groot land relevant is: 120 lijkt me een minimum als je een zo gecompliceerde baan moet gaan doen. Anderzijds is IQ natuurlijk ook maar één factor.

En die 164 voor Clinton geloof ik vooralsnog niet: Die man is zeker slim, maar 4 standaarddeviaties boven het gemiddelde?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 alt. johan

Door de documentary van Pelosi te bekijken heb ik toch een redelijke indruk van Bush gekregen.

http://www.indiewire.com/people/people_030318pelosi.html

Het is een cowboy die weet hoe die campagne moet voeren.

 • Vorige discussie