1. 2

  Even redenerend: Zou de temperatuur dan niet tegelijk in Labrador, Baffinland, Groenland en Kamchatka veel hoger dan normaal moeten zijn?

  Vorige winter had Groenland het trouwens inderdaad wel buitengewoon abnormaal snikheet.

 2. 3

  Ow, even opgezocht op Weatherunderground: De Westkust van Groenland is nu ook wel aan de warme kant (+7 in de hoofdstad Nuuk/Godthåb).

 3. 4

  WOLLT IHR DEN TOTALEN POOLSPITSING??!! DANN BEKOMMT IHR DEN TOTALEN POOLSPITSING!!!!

  maar niet om het een of ander, ik kan nu al chagerijnig worden van al die farizeeërs die straks bij een (extreem) koude winter in iedere klimaatdiscussie met dat boek van Marcel Crok aan komen zetten *zucht*

 4. 6

  @ Carlos,
  Ik verheug me nu al op de onzinnige, tenenkrommende, doch zeer vermakelijke tirades van ex-schoolhoofdmeester Richard de Mos (“het wil niet echt vlotten met die global warming”), elke keer als het een graad meer vriest dan normaal.

 5. 11

  @hans: D’r wordt gesuggereerd dat dit een bijeffect van het verdwijnen van het poolijs. En aangezien poolijs niet ‘vanzelf’ verdwijnt, zou ik zeggen dat het door menselijke CO2-uitstoot wordt veroorzaakt.

 6. 13

  @11 gronk: bedankt, ik heb al vaker gehoord dat koude winters veroorzaakt worden door de opwarming van het klimaat.

  @12 majava: Soap, met Billy Crystal, vond ik erg leuk. Ben je ook al zo oud?

 7. 18

  Hans,

  Die hoge en lage drukgebieden moeten wel precies goed liggen voor een koude winter in Nederland. De NAO/AO moet ook nog eens negatief zijn tijdens de winter.

 8. 20

  Hans,

  Ik zie op dit moment ook geen link tussen temp stijging en korte termijn NAO/AO gedrag. Maar andersom zijn er nogal veel mensen die denken dat een extreem strenge winter AGW falsifieert. Vooralsnog zie ik dat strenge winters komen en gaan, tamelijk onvoorspelbaar. Als de hoge en lage drukgebieden ‘goed’ liggen kan het nog steeds extreem koud worden. In Nederland is het allemaal nog redelijk mild, andere landen hebben veel grotere verschillen tussen winter en zomer. Verschil tussen winter (circa 2 C) en zomer (circa 17 C) is ongeveer 15 graden in Nederland, met een grote spreiding (ik schat std van 2 graden voor dec-jan-feb, kan het nog eens precies narekenen, voor dagen en weken is het groter uiteraard).

 9. 21

  Mee eens, 2 strenge winters zijn nog geen bewijs dat er geen opwarming plaatsvindt.
  Maar, de koude winters tellen nog 30 jaar mee in het gemiddelde.
  Het wijst wel op een vertraging van de opwarming.(lijkt me goed nieuws).
  Er moet eens goed nagedacht worden over de oorzaken van deze strenge winters.

  Bij nader inzien lijken die 2 graden opwarming (in 2100) een beetje overdreven. Er moeten nieuwe, betere klimaatmodellen komen, die de huidige pauze in de opwarming wel goed simuleren.

 10. 22

  @21: Pas op, een strenge winter in Europa is nog geen strenge winter wereld(of beter noordelijke hemisfeer)wijd. Sterker nog, het fenomeen dat hier besproken wordt leidt juist tot extreem milde temperaturen in delen van de poolstreken. De enige plek waar een koude winter in Nederland meewerkt in het gemiddelde, is in het geheugen van de Nederlander.

  Als je links en rechts de linkjes eens gevolgd had, had je ook kunnen lezen dat er goed nagedacht wordt over de oorzaken van deze (Europese) strenge winters (en Groenlandse milde winters). Wat dat verder met het al dan niet overdreven zijn van die 2 graden opwarming in 2100 te maken heeft is me overigens een raadsel.