Portugal ging afgelopen week op solo-tour als ‘Europese lidstaat’ toen het land 14 bilaterale verdragen afsloot met Venezuela waaronder belangrijke olie- en gasdeals. In de toekomst zal hierdoor een derde van de olie- en gasbehoefte van Portugal gedekt worden door Venezuela (zie overzicht onderaan voor details). De energiedeals werden bezegeld met een toepasselijke olieboringsceremonie waar de Venezolaanse President Hugo Chavez en de Portugese premier Sócrates zich er niet van schuwden om hun handen vuil te maken door zwaar boormateriaal aan elkaar te koppelen. Uiteraard was ook de Portugese Premier in het rood gekleed en droeg hij een rode helm om het kameraadschap tussen beide landen symbolisch te versterken.
Deze deals kenmerken de nieuwe trend in een wereld met schaarser wordende olie- en gaslevering vanuit exportlanden. Wie het eerst komt en ook nog goed betaalt is zeker van zijn energievoorziening. Wie te laat instapt in de race om de olie-en gasexport contracten dreigt buiten de boot te vallen. We zien dat lidstaten in europa in toenemende mate hun eigen hachje proberen te beschermen als het gaat om energielevering. Zo ook Nederland die eind deze maand volgens de recente geruchten uit de krant een aantal voorkeurslanden uit zal spreken om energiedeals mee af te sluiten. De Europese unie blijkt als het om de levering van olie en gas gaat nauwelijks een unie te zijn.
Deze Portugese en Nederlandse strategie zal hoe dan ook leiden tot botsing met de Europese Commissie. Zij wil dat de Europese lidstaten optreden als één blok met een gezamenlijke strategie. Een vergeefse wens want het is al te laat. De geest is uit de fles en het ‘scramble’ energiescenario van Shell van een ieder voor zich wereld lijkt aan te vangen. De oorzaak van deze flesontkurking? Een gebrek aan anticipatie op de optredende olie- en gasexport schaarste waardoor er te weinig tijd is samenwerkingsverbanden te smeden binnen Europa. De menselijke aard om eerst voor je eigen land te zorgen, en dan pas over de grenzen te kijken wordt nu moeilijk tot onmogelijk overbrugbaar. Zeker in de huidige EU met 27 landen waar er evenveel visies op energievoorzieningszekerheid bestaan als de EU landen telt. We zullen dan ook alleen maar kunnen accepteren dat er meer solo-tours zoals die van Portugal gaan plaatsvinden in de toekomst. Wat de europese commissie nog kan doen is afstemming zoeken tussen de lidstaten zodat we niet in elkaars vaarwater terecht komen. Het tegen elkaar uitspelen van lidstaten door grootexporteurs van olie- en gas moet zoveel mogelijk voorkomen worden.
Een detailoverzicht van de Portugese-Venezolaanse energiedeals:
– Venezuela gaat 10.000 vaten olie aan Portugal leveren wat richting eind 2008 opgekrikt zal worden naar 30.000 vaten olie. In ruil hiervoor levert Portugal voedsel, goederen en diensten. Concreet zal Portugal 5000 ton melk, 21.000 ton pasta en 21.000 ton soja-olie exporteren naar Venezuela, de Venezolaanse haven La Guira renoveren en drie Venezolaanse olietankers met een totale capaciteit van 900.000 vaten repareren.
– GALP Energeia uit Portugal gaat samen met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PVDSA een joint venture opzetten die gaat opereren in Venezuela voor het uitbouwen van diverse energieprojecten. De joint venture komt voor 60% in handen van Venezuela.
– GALP gaat samen met het Venezolaanse PDVSA samenwerken voor de toekomstige productie van 200.000 vaten olie per dag in het Venezolaanse Boyacá 6 blok. Van deze ruwe olie van de zware zwavelrijke soort zullen 86.000 vaten per dag ge-exporteerd worden met als bestemming de Portugese markt. Dat komt neer op bijna een derde van de Portugese olieconsumptie. De ruwe olie wordt geraffineerd in het Portugese petrochemische complex Sines.
– Er zal een Portugees-Venezolaanse handelsmaatschappij worden opgericht om de zeer zware olie uit het Venezolaanse Orinoco gebied internationaal te gaan verhandelen.
– GALP en PVDSA gaan samen twee terminals bouwen voor de export van 800 miljoen kubieke voet aan venezolaans vloeibaar aardgas per dag aan Portugal tegen 2013. Die hoeveelheid is gelijk aan een derde van de Portugese aardgasconsumptie.
– De Blanquilla regio in Venezuela is ontsloten voor het Portugese elektriciteitsbedrijf EDP en GALP om het gaspotentieel te gaan schatten. EDP is de elektriciteitsmonopolist van Portugal.
– GALP gaat 4 windparken van in totaal 70 megawatt aan vermogen aanleggen in Venezuela.
– EDP krijgt een aandeel van 15% in een derde export-terminal voor vloeibaar aardgas die gebouwd gaat worden in Venezuela.
– EDP gaat het potentieel van het gebruik van raffinageresiduen uit de zeer zware olie in Venezolaanse elektriciteitsgeneratie onderzoeken. Hieronder valt ook een studie naar de mogelijkheden van het bouwen en opereren van de elektriciteitscentrales zelf in Venezuela.
Reacties (6)
“Een vergeefse wens want het is al te laat.”
Wat valt daar verder nog aan toe te voegen en was er wat anders te verwachten?
Nou de Spaanse buren zullen ze wel dankbaar zijn…
Samenwerking met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PVDSA wees er maar trots op… goed te weten dat deze kip-met-de-gouden-eieren tot de categorie corrupste en minst transparante oliebedrijven ter wereld behoort:
https://sargasso.nl/archief/2008/05/01/shell-scoort-goed-op-transparantie/
Eerste reactie: “YES!”
Verder.. wat een rampscenario. Toch zal de oplossing misschien juist uit Brussel moeten komen.
@2: Uit de link die je geeft wordt niet duidelijk of PVDSA tot de corruptste oliebedrijven ter wereld hoort.
Bismarck, heb je het rapport gelezen dat in het gelinkte artikel staat? De PVDSA staat in de laagste categorie wbt prestaties op transparantie.
@5: Precies.