Poolse bacchanalen

6e aflevering in de serie “Polska Revisited”
De dagen voor de Kerst kreeg mijn vriendin alweer de zenuwen. Want volgens goede Poolse traditie zijn die twee dagen exclusief gereserveerd voor drie bezigheden: eten, nog meer eten en drinken. En daar gaan dan dagen aan voorbereidingen aan vooraf in de keuken. Dat ik weiger mij te voegen in die traditie (ik ben geen grote eter) brengt haar in grote verwarring. Want gebruikelijk is dat in familieverband twee dagen lang aan een immer gedekte dis wordt doorgebracht, waar telkens nieuwe gerechten en versnaperingen worden opgediend.
Gebruikelijk is ook dat de flessen Vodka over tafel gaan en dat een hoog promillage wordt aangewend om grappen, grollen en oude vetes al lallend te debiteren/beslechten. Ze kan er smakelijk over vertellen hoe het hier in een modale familiebijeenkomst toegaat. Gelukkig hoef ik niet in die ervaring te delen.
Oud en nieuw is hier ook al een tikje anders. Kruipen we in NL gezellig bij elkaar voor een spelletje, Youp en vuurwerk na afloop; hier is het in de betere kringen usance om silvester buitenshuis door te brengen. Op dansavonden of speciaal georganiseerde feesten in grand cafés. Sluitingstijden worden dan even niet gehanteerd. Ook hier staat weer het eten centraal in de feestelijkheden. Al weken tevoren moet je je inschrijven voor zo’n party, maar dan krijg je ook wat…..

Vorig jaar deden we het in een fors bemeten keldercafé in hartje Poznan. Een DJ voor de herrie en een riant lopend buffet, dat vanaf een uur of acht tot diep in de nachtelijke uren werd voorzien van fourage. Iedereen uiteindelijk stomdronken maar – geharnast als de meeste Polen zijn – wel rechtovereind blijvend. Sporen van vomeren in de toiletten, dat dan weer wel.

Avondjurken en high heels

Deze oudejaarsavond gaan we op extreem. Een soort van galadiner met dansorkest in een overdekt ijshockey-stadion. Ook hier weer de entreekaart weer vooraf aangeschaft, want iedereen krijg hier een vast zitplaats aan een tafel en ook nu is het weer eten geblazen. Want bij de prijs is dus ook weer een menu inbegrepen. De drank evenwel moet iedereen zelf meenemen.
Mijn vriendin waarchuwt me al voor schokkende ervaringen, want de traditie is tevens dat vooral de vrouwen totaal overdressed ten tonele verschijnen. Avondjurken, high heels en heel veel juwelen, parfum en bruinend gezichtspoeder. De mode is hier in het algemeen een tikkeltje ordinair, zo weet ik uit het straatbeeld. Zelfs bij vijf graden vorst zie je hier meiden lopen met short pants of minirokken, gecombineerd met vleeskleurige nylons en strakke laarzen kniehoog.
Ik verheug me dus al op die indrukken, me weer even in heel ander deel van de wereld wanend. En volgens mijn vriendin zal ook hier de Vodka gedurende de uren een totale metamorfose teweeg brengen. Van keeping up the appearances, via bulkende bacchanalen al dansend naar 2009, waar menig vriend of ega uiteindelijk voor de bijl gaat door een te hoog promillage. Als hun vrouwen met het schaamrood op hun kaken hun volkomen lamme partners in het vroege ochtendgloren een taxi in trachten te sleuren. Dit wordt dus weer genieten!

Eerdere bijdragen in de serie “Polska Revisited”:

De Polen hebben het even verdomde moeilijk
Klimaattop legt Poznan’s openbare leven plat
Shit happens
Menig Pool geneert zich voor het destructief gedrag van president Lech Kaczynski
Poolse perikelen: de tocht begint

 1. 1

  Ja eten en Vodka drinken, dat is echt precies een Pools feest. Ik heb een Poolse bruiloft meegemaakt, dat was ook 2 dagen drinken en eten. Er waren 90 mensen uitgendodigd op de bruiloft, en 200 flessen vodka aangekocht. Speciale bruilofts vodka, Sto Lat (100 jaar) , niet alles was opgegaan dus ik had ook nog 4 flessen mee gekregen.

  Maar in ieder geval, Gelukkig nieuwjaar!

 2. 3

  Foto’s, wij willen foto’s!

  Overigens heb ik eens een Tsjechische bruiloft meegemaakt die heel braaf verliep tot een Poolse en een Russische – wat een wulpse wijven trouwens – op een gegeven moment met de wodka begonnen te zwaaien en wat Hollanders meekregen. Behoorlijk bacchanaal (met dubbel c trouwens).

 3. 6

  Leuk stukkie bianco

  Wees echter gerust, hier in amsterdam staat iedereen ook voor veels te duur met een kaartje op een veels te lang, uitbundig feest.

  En in de provincie merk ik dat men allang begonnen is met het ontsteken van vuurwerk. Wat daar het idee van is begrijp ik niet.