Politieke vernieuwing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Bas van der Vlies, lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 10 juni 1981 Met de verkiezingen in zicht lijken de politieke partijen grote schoonmaak te houden. Achtereenvolgens hebben D66, VVD en CDA de media gehaald met speculaties over het verdwijnen van oude gezichten en het verschijnen van nieuwe gezichten. Het meest gebruikte argument hierbij is vaak dat het tijd wordt voor verjonging, vernieuwing en verfrissing.

Maar is dit ook terecht als je naar de cijfers kijkt?

Als je naar de gemiddelde zittingstermijn van kamerleden van de drie grote partijen kijkt, blijkt dat ze elkaar niet veel ontlopen. Op dit moment is een kamerlid van het CDA gemiddeld 1941 dagen bezig (44 kamerleden). Voor de PvdA en de VVD geldt respectievelijk 1985 en 1973 dagen (op 42 en 27 kamerleden).

Om te vergelijken nog wat cijfers van de kleinere partijen:
SP (2303 dagen gemiddeld)
GL (1898 dagen gemiddeld)
D66 (2803 dagen gemiddeld)

Voor de grote partijen valt de zittingsduur dus alleszins mee. Het zijn frisse jonge blaadjes!

De roep om verjonging is volgens mij vooral ingegeven door de oude koppen in het kabinet bij de VVD. Gemiddeld zijn de kamerleden van de drie grote partijen namelijk zo ongeveer in het voorjaar van 2001 begonnen. Dit betekent dat ze iets langer dan vijf jaar kamerlid zijn en ze vier kabinetten hebben meegemaakt (Paars 2, Balkenende 1, 2, 3).

Is dat nu echt zo lang? Zijn we niet meer gebaat bij kamerleden die wat meer ervaring hebben? De roep om verjonging lijkt mij volkomen onterecht.

Reacties (5)

#1 Bismarck

Ik mis CU en SGP in het overzichtje (terwijl die gast op de foto toch verdacht veel lijkt op de fractievoorzitter van de SGP, een beetje een foto die dus niet past bij het artikel).

Verder hebben ze bij D’66 dus blijkbaar wel de goede conclusie getrokken. Uiteraard zien de coalitiepartijen ook wel in dat ze er een zooitje van gemaakt hebben en het dus tijd is om plaats te maken voor beter talent.

  • Volgende discussie
#2 Jogy

Het is de fractieleider van de SGP die je ziet en Bas van der Vlies zit al 9194 dagen in de Kamer.

Dat doet niemand hem na. Wat dat betreft is verjonging eigenlijk vooral op deze partij van toepassing, maar de achterban van de SGP zal hier zeker niet op zitten te wachten.
Ook de Kamer zelf niet, want juist dit soort mensen met zo’n lange staat van dienst dragen ook bij dat het geen wild westen wordt in de TK.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Wij Den Haag

Je moet alleen verjongen als het zin heeft.
Om de verouderde ideen van de huidige politiek te verjongen heb je naar onze mening echt iets nieuws nodig.

Daarom http://www.wijdenhaag.nl http://www.wijdenhaag.nl/log

Echt nieuw en vernieuwend, doe mee.
vanaf vandaag bestaan we echt.

Vriendelijke groet

Martin

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arnoud

@ 1: De CU (3 kamerleden) en SGP (2 leden) heb ik inderdaad buiten beschouwing gelaten. Voor de CU Rouvoet, Slob en Huizinga, voor de SGP: Van der Vlies en van der Staaij.

Beide partijen hebben een hoger gemiddelde. Even uit m´n hoofd, CU rond 2.500 dagen gemiddeld en SGP 6.000 gemiddeld.

De lijstaanvoerders zijn:
Bas van der Vlies (SGP) 9194 dagen
Frans Weisglas (VVD) 8731 dagen
Wim van de Camp (CDA) 7375 dagen
Klaas de Vries PVDA) 7117 dagen
Ella Kalsbeek (PVDA) 5670 dagen

Bij de laatste is dit beeld nog vertekend, omdat ze nog langer in de politiek zitten. Beide hebben in Paars 2 als bewindspersoon ook nog tijd ´gedaan.´ De Vries als minister van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken, Kalsbeek als Staatssecretaris van Justitie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Tess

Meister Propper werkt fantastisch, het is een wervelwind. In een klap schoon die boel …

;-)

  • Vorige discussie