Politiek kwartier | Bij de beesten af

COLUMN - In het Politiek Kwartier van vandaag verwondert Klokwerk zich over onze dubbele moraal ten opzichte van dieren. 

Afgelopen dinsdag is definitief besloten om vanaf 2024 het fokken van nertsen te verbieden. Bont is een luxeproduct immers, en de nerts is een wild dier, dus niet geschikt om in een kooi gehouden te worden. Zo luidt de redenering.

Vlees is kennelijk geen luxeproduct. Ook al eet u daarvan veel meer dan goed voor u is. En al die reeën en hazen en zwijnen die voor de kerst in gevangenschap gefokt zijn en de komende dagen geslacht worden, dat zijn kennelijk geen wilde dieren.

Terwijl twee zeehondencrèches bekvechten over een suïcidale walvis pinkt niemand een traan weg voor de vijf miljoen Nederlandse kippen, koeien en varkens die van kant zijn gemaakt in de vijf dagen dat onze nationale knuffelbultrug op een zandplaat lag dood te gaan. We maakten ons afgelopen jaar druk om een circus dat een olifant houdt. Het dier zou niet goed verzorgd worden en bovendien eenzaam zijn. Ondertussen liggen in Nederland honderdduizenden konijnen eenzaam in een veel te klein hok. Dat kan allemaal. Maar als we die konijnen dan weer net zo gaan behandelen als onze kippen sturen we elkaar de caviapolitie op het dak.

Consumptiedieren zien hun hele leven geen buitenlucht en kunnen hun kont niet keren. Maar als ze uiteindelijk afgemaakt worden, dan moet dat weer met verdoving. We zijn immers geen barbaren. Gewoon doodmaken, dat is zielig, barbaars. Dat doen alleen joden en moslims. Wij niet.

Ondertussen zou ik toch veel liever een waterbuffel zijn, die zijn hele leven vrij door de savanne draaft en daarna onverdoofd geslacht wordt door een barbaar met een speer, dan dat ik een koe ben die zijn hele leven op een rooster doorbrengt om vervolgens verdoofd geslacht te worden. Zelfs ben ik veel liever een Spaanse stier die na aan prinsenleven sterft in de arena dan die koe uit onze bio-industrie. En ik denk dat u hetzelfde zou kiezen.

Nederland bleef deze week collectief aan een doodzieke bultrug sleuren. De Partij van de Dieren stelde vragen over Johannes. De minister reageerde met een protocol voor hoe-om-te-gaan-met-gestrande-walvissen. Ondertussen sterven per jaar 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden aan de plastic zakjes die we in zee gooien. Je hoort er bijna niemand over. Men maakt zich er simpelweg niet druk om.

Zinloze pietluttigheid en beestachtig gedrag strijden om voorrang als het gaat om dieren in Nederland. De gulden middenweg kennen we niet. Zelfs van de penicillineresistente bacteriën die ontstaan door de idiote manier waarop we dieren fokken ligt nog niemand wakker.

Na ons de zondvloed. Letterlijk. We doen gewoon net als Johannes. We doen alsof we die Razende Bol niet zien, en we zwemmen er vrolijk tegenop. Bij de beesten af. Maar wel met krokodillentranen in onze ogen.

 1. 2

  Genoeg mensen -en zelfs een politieke partij- die zich druk maken over de overdadige en perverse vleesconsumptie. Die worden echter te vaak weggezet als gekkies en geitenwollensokken boomknuffelaars.

  De Partij van de Dieren stelde vragen over Johannes. De minister reageerde met een protocol voor hoe-om-te-gaan-met-gestrande-walvissen. Ondertussen sterven per jaar 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden aan de plastic zakjes die we in zee gooien. Je hoort er bijna niemand over. Men maakt zich er simpelweg niet druk om.

  En laat nu net de Partij voor de Dieren wel de enige partij zijn die hier juist ook vragen over stelt. Probleem is dat al die andere partijen -VVD en CDA voorop- hun kop in het zand steken en consequent blijven wegkijken onderwijl het mantra verkondigend dat geld verdienen belangrijker is, want de economie!

 2. 3

  Kippen huilen niet. En met zoogdieren voelen we ons nou eenmaal makkelijker verwant dan met vogels.

  Belangrijker, over wie heb je het nou eigenlijk?

  onze dubbele moraal
  Afgelopen dinsdag is [door wie] definitief besloten
  Ook al eet u daarvan veel meer
  Terwijl twee zeehondencrèches bekvechten
  pinkt niemand een traan weg
  dat onze nationale knuffelbultrug
  We maakten ons afgelopen jaar druk
  Maar als we die konijnen
  als onze kippen
  sturen we elkaar de caviapolitie

  Enzovoort enzovoort.
  Elke we en onze zijn weer andere mensen. Je vergelijkt groepen met elkaar die niets met elkaar te maken hebben. Die onze, u en we, hoor jij daar ook bij. Of bedoel je eigenlijk zij, wij dus, zonder jou. Jij goed wij fout, of jij fout wij schuld?

  Als je iedereen op alles aanspreekt voelt niemand zich meer aangesproken.

 3. 4

  Welke dubbele moraal? Bond is echt overbodig, vlees veel minder. Dat we teveel vlees eten maakt dat niet anders.

  Zijn “de plastic zakjes in zee” en “consumptiedieren zien nooit buitenlucht” grootse wreedheden? Ook de natuur zelf is heel wreed. Dieren maken dieren af, vaak op een niet zachtzinnige wijze.
  Vele huis/consumptiedieren hebben het zo slecht nog niet en zonder rangorde in aanpak is de kans groot dat er niets gebeurt.

 4. 5

  Zucht,… zeur je ook even door over goudvissen in een kom , konijntjes in een gammahokje, en jachthonden in een flat?
  Slangen buiten hun habitat parkieten in een kooi ,poezen die dagelijks onder de auto komen.
  Voor de rest de mens eet vlees , dieren eten dieren.
  Minder mensen minder dierenleed.

 5. 6

  ‘Minder mensen minder dierenleed’. van c 5.

  Laat dit het devies van de Dierenvrienden zijn,

  De NL Partij van de Dieren heeft toenteretijd met pro een ‘Generaal Pardon’ te stemmen een anti-dieren beslissing genomen.

 6. 7

  @Kok: En als anderen de partij voor de Dieren niet wegzetten als gekkies dan doen ze dat zelf wel. Goudvissenkommoties kan ik echt niet serieus nemen. En ook dat gezeur over een bultrug doet het vast goed in de media, het komt op mij niet over als een belangrijk punt in de milieu-agenda. Gelukkig is deze partij zeker niet de enige die milieu-issues agendeert. Ik stem liever op de échte milieupartij. Misschien niet populair momenteel maar in ieder geval in lijn met mijn verstand en geweten.

  @Kalief: Verrassing: walvissen huilen ook niet. Die produceren traanvocht tegen het zeewater. De enige diersoort die echt huilt van verdriet is de mens. Voor de rest heb ik het in alle genoemde gevallen over staande praktijken in Nederland. Het lijkt me prima als mensen zich met dit inconsequente beleid niet kunnen identificeren. Je zou er inderdaad een schizofrene persoonlijkheid voor moeten hebben. En dat is juist het probleem.

  @Roland: Dat we teveel vlees eten maakt dat wel degelijk anders. Daarmee is het een luxeproduct. Simpel. Ik heb tegen zowel vlees als bont niets. Wel tegen het martelen van dieren om het te krijgen. Doodgaan doet bij iedereen pijn. De meeste mensen lijden op hun sterfbed veel meer dan een onverdoofd geslachte koe. Het hoort er echter bij, voor mens en dier. Het leven zelf echter hoort geen marteling te zijn. Bovendien dienen wij vind ik zo te leven dat andere wezens inclusief onze nazaten dat ook nog kunnen doen. Dat is de lijn die ik aan zou willen houden.

  @Boer: Dan heb je verkeerd gelezen. Ik val zowel dierenpietluttigheid als de bio-industrie aan. OK, is iets minder goed te “framen”, dat snap ik, maar mijn pech is dat ik ééndimensionale boodschappen niet zo interessant vind.

 7. 8

  @7
  “Doodgaan doet bij iedereen pijn, het hoort erbij, voor mens en dier”
  De slachtwijze is onbelangrijk, terwijl we lezen
  “Men maakt zich er simpelweg niet druk om”