Poetin’s Hell’s Angels niet welkom in Polen

Foto: foto: commons.wikimedia.org

ELDERS - Polen worstelt met nationalistische Russen. En met een conservatieve Rooms-katholieke kerk.

Een Russische motorclub heeft het plan opgevat volgende week van Moskou naar Berlijn te rijden ter herdenking van de bevrijding zeventig jaar geleden door het Rode Leger. De Polen zijn dit keer niet zo blij als toen met de doortocht van honderden Russen op motoren. De club van de “Nacht Wolven” staat bekend om de nauwe betrekkingen tussen zijn leider Alexander Zaldostanov en president Poetin. De Russische regeringsleider reed ooit heel stoer op een Harley-Davidson mee met de “Nacht Wolven” . Zaldostanov, bijgenaamd “de chirurg”, komt uit Sebastopol, op het sinds vorig jaar door Rusland bezette schiereiland De Krim. Hij heeft die bezetting niet alleen toegejuicht, maar ook het initiatief genomen voor een “anti-Maidan” beweging in Rusland die alle oppositie tegen de regering-Poetin uit de weg wil ruimen. De VS en Canada hebben hem op de sanctielijst gezet.

De “Nacht Wolven” rijden op hun tocht door Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland, waar ze op 9 mei in Berlijn hopen te arriveren. De herdenking van de overwinning van het Russische leger zal een demonstratie worden van Russisch nationalisme. En dat valt op dit moment niet zo goed in de meeste Oost-Europese landen. Tegen de achtergrond van de spanningen tussen Rusland en zijn buurlanden over Oekraïne heeft de Poolse premier Ewa Kopacz de motorrit een provocatie genoemd.

De Polen vieren dezer dagen misschien liever de bevrijding van de Russische overheersing. Vorige week  herdacht het land dat vijfentwintig jaar geleden de censuur werd opgeheven. Het plein waar vroeger de censor zetelde heet nu het Plein van de Vrije Meningsuiting. Een commentator van Inside Poland plaatst wel enkele kritische kanttekeningen bij deze herdenking. De rode pen van de regering is volgens hem vervangen door die van onverbloemd partij kiezende redacties. In de ene krant lees je alleen positieve berichten over de regering. In de andere krant komt alleen de stem van de oppositie aan bod. Kunstenaars en artiesten krijgen regelmatig te maken met groepen van fanatieke katholieken die alles wat ook maar een beetje kritisch is over kerk of christendom uit het openbare leven willen bannen. Vorig jaar moest de politie in Krakow optreden toen extreem rechtse katholieke demonstranten theaterbezoekers probeerden te verhinderen een voorstelling bij te wonen van Golgota Picnic, een stuk dat eerder was teruggetrokken van een festival in Poznan. Parlementsleden van de rechts partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) hebben er op aan gedrongen alle spelers die dit stuk in een voorlees-versie op de planken brachten te vervolgen wegens godslastering.

De invloed van de kerk op het maatschappelijk leven in Polen wordt wel langzaam maar zeker teruggedrongen. Een ontwerp-wet voor het toestaan van IVF (reageerbuisbevruchting) heeft tot heftige kritiek geleid van de bisschoppen. Ze dreigden alle parlementsleden die voor de wet zouden stemmen voortaan uit te sluiten van de communie. De liberale premier Kowacs wees de critici deze week terecht: niet de kerk, maar de meerderheid in het parlement beslist hierover. De wet moet zowel gehuwde als niet-gehuwde paren de mogelijkheid geven een kind via IVF te krijgen en voorziet ook in anonieme donatie. De kritiek van katholieke kant is dat IVF in strijd is met de leer van de kerk die een natuurlijke conceptie van een kind door een gehuwd heterosexueel koppel voorschrijft.

Ondanks de katholieke reactie is de vrijheid op seksueel gebied in Polen gisteren weer een stapje verder gekomen met de vrije verkrijgbaarheid van de morning after pil. Ook daarover zijn verhitte debatten gevoerd in het parlement en in de media. De Pro Life beweging heeft aangekondigd door te gaan met het verzet. Apothekers moeten zelf beslissen of ze de pil in hun assortiment opnemen, dus misschien zien we daar binnenkort ook demonstranten voor de deur verschijnen.

 

Reacties (8)

#1 Bismarck

“De Polen zijn dit keer niet zo blij als toen met de doortocht van honderden Russen op motoren.”

Ik weet niet of ze toen zo bijzonder gelukkig waren, nadat de Russen de opstand in Warschau eerst gewoon lieten doodbloeden, alvorens de bevrijder uit te komen hangen (inclusief massale plunderingen, verkrachtingen en deportaties).

 • Volgende discussie
#2 AndreSomers

Ik vind het wel hilarisch dat ze dat dan komen doen op Harley Davidsons… Als er nu iets Amerikaans is, dan zijn het die chopper motoren. Of was het alleen Putin op een Harley en reed de rest op een IMZ Ural of zoiets?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

@1: De Sovjets wilden voorkomen dat de oude regering die in Londen in ballingschap was het weer voor het zeggen kreeg. Die strategische inschatting speelde ongetwijfeld mee. De Britse ‘imperialisten’ waren na de nazi’s de belangrijkste vijanden van Stalin. Ik maak me ook geen illusies over het overwinnaarsgedrag van de Russische soldaten.

Maar ik kan me ook niet voorstellen dat de Polen de nazibezetting liever hadden zien voortduren. In Oost-Europa zijn de Russen door veel mensen niet anders ontvangen dan de Canadezen en Amerikanen hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joop

Intimidatie. Provocatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dehnus

@3: Als de stafel in je nek staat kan je niet zien welk embleempje er op staat. Dus ik denk niet de Polen veel uitmaakte of het nu Duits of Russisch was dat hun onderdrukte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bolke

Men moet hier juist geen aandacht aan schenken, lekker later rijden en negeren, alleen als ze de wet overtreden dan optreden, als je ze negeert dan is de lol er snel van af, nu geef je ze precies wat ze willen, publiciteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Tis wat jammer dat Alexander Zaldostanov niet ook op de EU-sanctieljist staat, anders had je dat wet overtreden al meteen te pakken op het moment dat ze Polen inreden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

@7: Een sanctie is wat anders dan een arrestatiebevel.

Polen heeft alle reden niet blij te zijn met een motorclub die zichzelf omschrijft als militie van Putin en waarbij Alexander Zaldostanov heeft verklaard er alles aan te zullen doen de westerse zorgen over hem te vergroten.

 • Vorige discussie