Pleinvrees? Nooit van gehoord!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GC heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag de maandelijkse bijdrage van P.J. Cokema, die drukke tijden voor het Plein verwacht.

Pleinpraatjes vullen geen gaatjes

Het Plein in Den Haag (foto: flickr/jeroenvalcke)

Je kunt je afvragen waarom de burger soms zijn mondigheid op het Amsterdamse Museumplein demonstreert. Voor een uitwisseling met de politiek moet je immers in Den Haag zijn? En dan niet op het Malieveld, maar op het Plein, voor de ingang van de 2e Kamer. Veel burgers weten dat ook wel. Wie denkt dat de actiebereidheid in Nederland af valt te meten aan een enkele massale happening op het Museumplein of het Malieveld, vergist zich deerlijk in Neerlands maatschappelijke betrokkenheid. Pleinvrees? Nooit van gehoord.

Bijna wekelijks staan individuen, kleine of grotere groepen op het Plein en kloppen aan bij de 2e Kamer. Het Plein is niet alleen vanwege het parlement een uiterst geschikte locatie. Na gedane mondigheid is het goed vertoeven in de vele horecagelegenheden rond het Plein, dat dus aanzienlijk beter is gefaciliteerd dan het Malieveld met de ene poffertjeskraam.
Precies een week voor Prinsjesdag is het weer een drukte van belang. Deze keer opgeluisterd door de Marinierskapel die, als repetitie voor de 3e Dinsdag in september, de betrokken burgers vergast op een lunchconcert.

Vrijwel tegelijkertijd marcheren FNV-vrouwen en GGZ-cliënten het Plein op. De kans is groot dat er een verkeersopstopping plaatsvindt, want ook de eigenaars van belastingvrije auto?s gaan naar het Plein.
De vrouwen van Nederland gaan een ludieke perfomance geven, om hun in mei opgesteld manifest te presenteren. Ik adviseer ze even met de dirigent van de Marinierskapel te overleggen. Daar moet dan toch een fraai muzikaal spektakel van te maken zijn.
De vrouwen komen op voor het recht op inkomen, werk, zorg, ontwikkelingskansen, solidariteit en duurzaamheid. Voor iedereen. Het kort en krachtige manifest (pdf) is duidelijk en komt zeker niet te vroeg. Want hoewel er een afbraakkabinet in de maak is, op veel terreinen is de sloop van een solidair en zorgzaam Nederland al in volle gang.

Bijvoorbeeld in de GGZ, waar bezuinigingen op AWBZ en Wmo-gelden al tot de nodige pijn leiden. Reden voor de GGZ-cliëntenraden om in stilte van Malieveld naar het Plein te wandelen, om daar een petitie aan te bieden tegen de voorgenomen eigen bijdrage voor dagbesteding en arbeid. Er zijn ongetwijfeld heel wat (ex-) psychiatrische patiënten die een eigen bijdrage zouden kunnen betalen. Maar een veel grotere groep heeft het stukken minder breed en juist die dagbesteding en arbeid houdt ze bezig en van de straat.

En ja, ook voor de mensen die het zo breed hebben dat ze zich een auto kunnen permitteren, valt enig begrip op te brengen. De maatregel om ?groene? auto?s te subsidiëren en de eigenaars belastingvrij te houden, was niet alleen bedoeld om nu eens de beperking van CO2-uitstoot vaart te geven. Het was zeker ook een maatregel om de door de crisis getroffen autohandel een handje te helpen. Een zo populaire maatregel, dat de regering nu vreest te weinig belasting te cashen.
De VVD wil de maatregel weer ongedaan maken. De PVV was altijd al tegen de belastingvrije auto?s, dus nu zien de autobezitters de donkere bui al hangen en trekken naar het Plein.

Zal het Plein, onder de te verwachten coalitie, de komende jaren te klein worden om heel mondig Nederland over zich heen te krijgen?

Reacties zijn uitgeschakeld