Piercings, oorbellen, hoofddoekjes en tattoos taboe voor agenten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (11)

#1 Arjan

en binnenkort geen snorren, baarden of bepaalde kapsels. Daarna mag een agent niet meer lachen, stem verheffen of enige emotie tonen. Dit alles totdat de robots betaalbaar zijn.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik ben wel benieuwd hoe piercings/oorbellen en tatoeages (afgezien van de beeltenis/tekst) de neutrale uitstraling van agenten schenden. En inderdaad, wat als blijkt dat een bepaalde snorvorm bij een bepaalde religie hoort? Mogen geamputeerde linkerpinken dan nog wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Plofkip

Ik vind er wel wat in zitten hoor.Ik snap ook niet dat er iemand is die zijn onsmakelijke kleding voorkeuren vóór zijn beroep wil laten gaan.
En wat betreft religie: misschien is dit dan eindelijk de eerste stap richting een behoorlijke scheiding van kerk en staat á la Frankrijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zmc

Prima, maar dan wel consequent zijn en gelieve ook het knippen van het hoofdhaar, scheren van het gezichtshaar, dragen van toupetjes/pruiken/kunsthaar, gebruik van make-up, haar-styling middelen, deodorant en parfum en natuurlijk de zonnebank verbieden.

De naturel-politiemens, wie wil dat nou niet?

Danku.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 m44

Grow up allemaal. Wat een onzintopic.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

Maar, the essence, waarom nu?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 m44

Balkenende * Bos.

HET homohuwelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Delta

Ik vind het een goed punt. Je hoort als agent onpartijdig en niet dicriminerend te zijn. Maar hoofdoekjes zijn een geloofsuiting en dus niet neutraal. Het feit dat piercings, tatoets en lang haar niet zou mogen is meer een kwestie van netheid. In de horeca mag je veel van die dingen ook niet. Als agent ben je een voorbeeld en moet je ook eruit zien als een voorbeeld.
Van mogen ze idd de hele zooi verbieden. Als je agent wilt worden dan moet je je ook gedragen als agent. En ik zelf vind ook dat het buiten dienst hoort. Het hoort bij het beroep dus niet zeuren. Als je het graag wilt dan heb je er ook wel een paar offers voor over:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 zmc

@Delta: Mijn oma had vroeger ook altijd een hoofddoekje om. Dat had niets met haar religie te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Plofkip

@ Larie, zmc

Wellicht gelden dergelijke voorschriften als startpunt van het neutraler maken van het publieke domein?

Het uitdragen van wat voor ideologie, religie of voorkeur dan ook, past niet bij de neutraliteit van een dergelijke ambtenaar. (In een die opvatting) Een ambtenaar vervult ook een symbolische functie op het moment dat hij of zij aan het werk is; hij of zij stelt zich ten dienste van de rechtsstaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 zmc

@Plofkip: U bedoelt toch niet toevallig die rechtsstaat die onze vrijheid om er zo uit te zien als we zelf graag willen, beschermt? Of bedoelt u die ene rechtsstaat die nergens op gebaseerde beoordeling van mensen op basis van uiterlijke kenmerken en versieringen nastreeft?

Neutraliteit heeft niets met uiterlijk te maken, tenzij er uiterlijke kenmerken in het spel zijn die historisch gezien onlosmakelijk verbonden zijn met een bepaalde niet-neutrale denkbeelden. De zaken die hier verboden worden vallen daar expliciet niet onder (hoewel over de hoofddoek valt te discussieren) en kunnen derhalve niet verklaard worden in het kader van “het neutraler maken van het publieke domein”.

Een simpel gedachtenexperiment toont dat ook aan; ik vind zelf namelijk een agent met een tattootje hier en wat lang haar daar en misschien een neuspiercing aanmerkelijk vriendelijker overkomen, al is dat alleen maar al omdat zo iemand niet schroomt om zichzelf te uiten, hetgeen doorgaans een teken is dat iemand gemakkelijk is in de omgang, eerlijk en open is en gewoon betrouwbaarder is dan de gemiddelde netjes-uitziende agent die zich voordoet als iemand anders dan hij of zij in werkelijkheid is.

De enige steekhoudende verklaring die ik kan bedenken, is dat Guusje ter Horst, bij mij nog altijd in herinnering als de meest sfeerverpestende escalatie-burgemeesteres aller tijden, op de een of andere manier van mening is dat piercings, oorbellen, hoofddoekjes en tattoos staan voor een bepaald gedachtengoed en daarom niet neutraal en onpartijdig zouden zijn. Welk gedachtengoed dat dan precies is, vertelt ze er niet bij, en ik kan het zelf in ieder geval ook niet bedenken. Volgens mij is hier pure hypocrisie in het spel.

Ik neem aan dat de altijd vrolijk uitgedoste en inmiddels misschien wel wereldberoemde agent die al jaaaaaaren tijdens de intocht van de Vierdaagse van Nijmegen (u weet wel, Guusje was er nog burgemeester) het verkeer op het kruispunt van de St. Annastraat en de Groenestraat, volgens jaar ook is afgeschaft. Bedankt Guusje!

 • Vorige discussie