Peruaanse reuzenpinguïn ontdekt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de woestijn langs de kust van Peru zijn fossiele resten van een reuzenpinguïn gevonden. Icadyptes salasi leefde 42 tot 36 miljoen jaar geleden in het Eoceen tijdens een warmere periode dan nu en was 1,5 meter hoog. Dat is ongeveer een halve meter hoger dan huidige keizerspinguïn en even hoog als een gemiddelde Peruaan. De vondst van de rijzige Icadyptes salasi (rechts) en een andere forse tijdsgenoot: Perudyptes devriesi (links) zo dicht bij de evenaar zet het idee dat dieren in warme streken naar een kleiner formaat evolueren op z’n kop. De huidige pinguïn in Peru: de Humboldt pinguïn (midden) is veel kleiner mede omdat hij in een warm klimaat geen groot lichaam nodig heeft om warmte vast te houden. Paleontologe Dr. Julia Clarke publiceert deze week in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS het artikel: “Paleogene equatorial penguins challenge the proposed relationship between penguin biogeography, diversity, and Cenozoic climate change”. Pinglink plethora: Mongabay, news.ncsu.edu, Townhall, Physorg, World Science.

Reacties (8)

#1 Bismarck

Kan natuurlijk zijn dat er concurrerende evolutionaire drukken waren. Waren in die periode Noord- en Zuid-Amerika al verbonden? Als ik me niet vergis waren er voor die verbinding tot stand kwam, geen toppredatoren in Zuid-Amerika. Dan kun je natuurlijk evolutionair voordeel hebben bij groter zijn, omdat je dan meer voedselbronnen kunt aanroeren (vis-eter gok ik hier?) en vooral omdat je de beste broedplaatsen kan bevechten (in het midden van de kolonie, zodat je eieren en jongen moeilijker gesnaaid kunnen worden door roofmeeuwen).

Ik ben natuurlijk geen bioloog, maar zoiets lijkt me een betere verklaring voor de grotere pinguins op Antarctica (geen predatoren aanwezig die volwassen pinguins op het menu hebben staan), tov de andere continenten (kleinere pinguins kunnen makkelijker rotsen en andere moeilijk bereikbare plekken opzoeken), dan die warmtetheorie.

  • Volgende discussie
#2 SciInv

Pinguïns worden vooral gegeten door haaien en zeeleeuwen e.d., niet door landdieren.

In het artikel dat ik over de ontdekking las was de verklaring simpelweg dat Icadyptes salasi zelden of nooit aan land kwam. In het koude water is groot zijn dan weer een voordeel bij de warmtehuishouding.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sigi

Kapitein Rob!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Ze moeten toch ergens broeden? Dat Pinguins vrijwel alleen door zeedieren wordt gegeten is wel logisch, aangezien ze vooral op plaatsen leven waar geen landroofdieren van enig formaat aanwezig zijn (veelal eilanden en Antarctica). Mij lijkt als je een situatie tegen komt waar die er wel zijn, het groot zijn niet echt een voordeel is. Vandaar mijn fantasie over Zuid-Amerika voor het met Noord-amerika botste en de wolven en sabeltandtijgers Zuid-Amerika instroomden om er eens duchtig huis te houden. In zo’n roofdiervrije zone is een grote (en daardoor niet vliegende) vogel in het voordeel. Denk aan de dodo bijvoorbeeld, maar ook de Moa.

Maar misschien gelden voor Pinguins, als watervogels, ook wel wat andere regels.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 MP

Ik vond vooral die superlange snavel van 7 inch indrukwekkend. Zuid-Amerika heeft de laatste decennia geweldig veel grote fossielen opgeleverd zoals de Giant ’terror bird' van 3 meter hoog in Patagonië, beoeiende materie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

linkielink werkt niet MP?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 MP

Ja damn, meestal test ik het nog wel even, maar hier alsnog!
reposte

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

terror is wel in de mode….

  • Vorige discussie