Pepernoten zijn altijd lekker!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Pepernoten (Foto: Flickr/indigo_jones)

Afgelopen weekend liep ik enigszins verstrooid – no pun intended – door mijn lokale Albert Heijn, waardoor ik bijna struikelde over een pontificaal in het gangpad geplaatste stelling met pepernoten en speculaas. En terwijl ik verheugd een van de vele varianten stond uit te kiezen, was het commentaar om me heen niet van de lucht.

“Nu al?”

“Het is toch schandalig, het is nog zomer!”

“Sjonge jonge, als ze maar geld kunnen verdienen.”

Er is nu ook een speciale protestsite op Twitter in het leven geroepen om de vroege verkoop van speculaas, pepernoten, strooigoed en marsepein aan de kaak te stellen. Mede in reactie daarop, werden winkeliers van de Jumbo-keten door hun hoofdkantoor zelfs op de vingers getikt toen ze het, veelal met Sinterklaas geassocieerde, snoepgoed al zo vroeg in de winkelschappen legden.

Ik vind alle ophef onbegrijpelijk en bij deze wil ik graag een tegengeluid laten horen: pepernoten zijn gewoon heel erg lekker. Altijd. Wat mij betreft mag mijn supermarkt ze dus standaard in het assortiment opnemen, zodat ik er iedere dag van kan genieten, al is het hoog zomer en 30 graden buiten.

Reacties (10)

#1 jg

op het plaatje zie ik trouwens ´kruidnoten´ geen ´pepernoten´. /mierenneuk

 • Volgende discussie
#2 zmooc

EU-regels wellicht? Volgens mij heeft er nog nooit peper in pepernoten gezeten, dan mag je ze vast niet zo noemen:P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 clismo

Moet je kijken hoeveel plaatjes van kruidnoten je krijgt als je via Google images zoekt op ’pepernoot'.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 clismo

Zelfs Van Dale weet het verschil niet!
Wat een laffe aanslag op de Nederlandse taal. Kamervragen! Gelukkig heeft de tegenbeweging alvast een URL vastgelegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 clismo

Die tegenbeweging was al in 2007 actief zie ik.

Ik hoop dat ze dit jaar weer van zich laten horen, want hier moet nog een hoop strijd geleverd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jonas

Wanneer het gehele jaar pepernoten te koop zijn dan is het unieke weg, en tegelijkertijd Sinterklaas. Bangheid van de traditionalisten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jonas

De politicus Wilders ergert zich al langer aan het beleid van Balkenende op dit punt. “Mensen als Balkenende en Obama zijn uit op handjes vasthouden en liedjes zingen onder de kerstboom, het hele jaar lang.”

Het hele jaar lang… nu de pepernoten nog!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 meneer wateetons
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dekker

@1 t/m 5 en 8: Bedankt voor de verbetering. Met terugwerkende kracht is mijn stukje zinloos geworden. Het was bedoeld als ode aan de kruidnoot en dus niet, zoals ik ontecht schreef, aan de pepernoot. De snoepjes die wel pepernoten genoemd mogen worden, vind ik eerlijk gezegd maar klef en taai.
Bij deze dus een verbetering: KRUIDnoten zijn altijd lekker!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

Grappig dat mijn beleving precies omgekeerd is. Bij pepernoten denk ik aan de korrelige rondjes, bij kruidnoten denk ik aan de mini-taaitaais.

 • Vorige discussie