Pepernoten zijn altijd lekker!

Pepernoten (Foto: Flickr/indigo_jones)

Afgelopen weekend liep ik enigszins verstrooid – no pun intended – door mijn lokale Albert Heijn, waardoor ik bijna struikelde over een pontificaal in het gangpad geplaatste stelling met pepernoten en speculaas. En terwijl ik verheugd een van de vele varianten stond uit te kiezen, was het commentaar om me heen niet van de lucht.

“Nu al?”

“Het is toch schandalig, het is nog zomer!”

“Sjonge jonge, als ze maar geld kunnen verdienen.”

Er is nu ook een speciale protestsite op Twitter in het leven geroepen om de vroege verkoop van speculaas, pepernoten, strooigoed en marsepein aan de kaak te stellen. Mede in reactie daarop, werden winkeliers van de Jumbo-keten door hun hoofdkantoor zelfs op de vingers getikt toen ze het, veelal met Sinterklaas geassocieerde, snoepgoed al zo vroeg in de winkelschappen legden.

Ik vind alle ophef onbegrijpelijk en bij deze wil ik graag een tegengeluid laten horen: pepernoten zijn gewoon heel erg lekker. Altijd. Wat mij betreft mag mijn supermarkt ze dus standaard in het assortiment opnemen, zodat ik er iedere dag van kan genieten, al is het hoog zomer en 30 graden buiten.

 1. 7

  De politicus Wilders ergert zich al langer aan het beleid van Balkenende op dit punt. “Mensen als Balkenende en Obama zijn uit op handjes vasthouden en liedjes zingen onder de kerstboom, het hele jaar lang.”

  Het hele jaar lang… nu de pepernoten nog!

 2. 9

  @1 t/m 5 en 8: Bedankt voor de verbetering. Met terugwerkende kracht is mijn stukje zinloos geworden. Het was bedoeld als ode aan de kruidnoot en dus niet, zoals ik ontecht schreef, aan de pepernoot. De snoepjes die wel pepernoten genoemd mogen worden, vind ik eerlijk gezegd maar klef en taai.
  Bij deze dus een verbetering: KRUIDnoten zijn altijd lekker!

 3. 10

  Grappig dat mijn beleving precies omgekeerd is. Bij pepernoten denk ik aan de korrelige rondjes, bij kruidnoten denk ik aan de mini-taaitaais.