1. 2

  En daar komen ze dan van de een op de andere dag zogezegd ‘achter’. En tientallen jaren, al beleggingen cumulerend, is er nooit wat opgevallen.

  Italië wordt gehaat omdat de Italianen destijds niet getrapt zijn in de versneden en herverpakte hypotheekpakketten uit de VS. Het is puur racisme.

 2. 8

  Karl Kraut “Italië wordt gehaat omdat de Italianen destijds niet getrapt zijn in de versneden en herverpakte hypotheekpakketten uit de VS. Het is puur racisme.”

  volgensmij zit milaan tot aan de nek in de toxic debt, zie tegenlicht

  op nationaal niveau weet ik niet

 3. 9

  “ABP zit tot aan zijn strot in Italiaanse staatsobligaties”
  Ja?
  Het totaal belegd vermogen bedraagt € 239 miljard (per 31-3-2011). In Italie belegt < € 10 miljard.
  Zou tot aan de enkels niet een betere beeldspraak zijn kwa lichaamslengte? Strot zit toch meer op 80% en enkels op 5%….

 4. 10

  @ chinaman,

  Italie is de eenna grootste positie van ABP. Dan geef je impliciet aan dat het een van je high conviction ideeen is. Behoud van kapitaal is belangrijker dan yield pick-up en dat is een beginnersfout bij ABP. Kijk ook maar naar hun Griekse exposure die in 2009 de 6e grootste posite was. Vanwege ECB opkoopactie kon ABP hun stukken kwijt maar met ruim 500 mln verlies. Dat tikt aan. Volgend jaar premies omhoog? Ga er maar vanuit. Het zijn een stelletje sukkels en Ed Nijpels zou zich moeten schamen.

 5. 12

  @ larie,

  Chinaman zegt dat ABP minder dan 10 mld euro heeft.

  Correctie: ABP heeft meer dan 10 mld, namelijk 10.3mld euro per 31 dec 2010.

  Wel de waarheid zeggen.

  En waarschijnlijk is dat nu met een miljard gedaald gezien de renteverhoging.

  Counterparty risk? Daar hebben ze bij ABP nog nooit van gehoord. Of niet, Nijpels?

 6. 13

  En waarschijnlijk is dat nu met een miljard gedaald gezien de renteverhoging.

  De 10-jaarsrente was maar met 0,6% procent gestegen. Je overdrijft schromelijk lijkt mij. Misschien is ABP niet professioneel genoeg, dat weet ik niet. Ik weet wel dat er niets bestaat als risicovrij sparen.

 7. 15

  @ JSK

  Ik weet niet waar jij de cijfers vandaan haalt, maar dit zijn de cijfers die ik heb.

  Sinds begin dit jaar is de 5 jaarse Italiaanse staatsrente (gross yield) gestegen van 4.63 naar 5.78%. Dus met 105 bps, de 10-jaarse rente van 3.67 naar 5.13% ofwel 146bps en 30-jaarse rente van 5.34 naar 6.18% ofwel 84 bps. Obv van mijn berekening kom je dan op verlies van circa 4.5% voor de 5-jaarse, 11.2% voor de 10-jaarse en 11.3% voor de 30-jaarse. Ik weet niet welke obligaties ABP heeft, maar vanuit gaande dat het 1/3 van elke categorie is, dan kom je uit op een verlies van 9.0% in totaal. 9% van 10.3 miljard euro is circa 1 miljard euro verlies.

  Uiteraard kunnen ze met derivaten gehedged hebben of ondertussen verkocht hebben, maar hoe ze gehandeld hebben met Griekse staatsobligaties, komen ze niet over tot snuggere beleggers. Hun strategie is ‘buy high and sell low’. In het geval van Griekenland is het nog dommer, want ze hebben toen het kapitaal van verkochte Griekse obligaties geherinvesteerd in Italiaanse staatsobligaties.

  Dat noem ik een ‘double whammy’ kardinale fout.

  http://www.pensioenfonds.biz/?p=516

  Maar wat wil je als ABP gerund wordt door mensen die hun strepen verdiend hebben (of willen gaan verdienen) in politiek Den Haag.

 8. 16

  Ik weet niet waar jij de cijfers vandaan haalt, maar dit zijn de cijfers die ik heb.

  Sinds begin dit jaar(…)

  Ik had het over de stijging van vorige week, hetgeen het onderwerp is van het FD-artikel, hetgeen de reden is waarom er nu wordt getwijfeld aan de solvabiliteit van de Italiaanse staat.

 9. 19

  Zijn toch een beetje dagkoersen. Had APB alles in aandelen gestopt, was je begonnen over de AEX die sinds 2008 de helft van haar waarde is kwijtgeraakt. Kritiek hebben om het kritiek hebben (of: om gehoord te horen) is niet heel erg boeiend.

 10. 20

  @18, de rentes gestegen … en de spreads? Ik bedoel: wat is de Euro rente vandaag de dag? De Duitse, de Nederlandse, de Italiaanse?

 11. 21

  @ 20 Italiaanse rentes absoluut en relatief.

  @ JSK. Ooit gehoord van permanent verlies van kapitaal? Die kans bestaat bij de ABP beleggingen in aantal staatsobligaties. Ik ga er verder niet over uitwijden. Ik meld slechts dat het beleid van ABP meer dan knullig is en waar allerlei gepensioeneerde (of ambitieuse) politieke vriendjes de tent waarnemen. Misschien moet jet het vergelijken met het Noorse petroleum fonds. Dan heb je een verschil in governance, resultaat, en structuur.

 12. 22

  Misschien moet jet het vergelijken met het Noorse petroleum fonds.

  Misschien moet je private eye vergelijken met Mathijs Bouwman. Daar heb je verschil in analyse, onderbouwing en opgewekt irritatieniveau bij de lezer. Wordt eerst maar eens wat minder zelfingenomen, tabee.

 13. 24

  Alternatieven zijn interessanter dan gekanker. Je noemt het Noorse Pensioenfonds maar die heeft ook gewoon in Zuid-Europees staatsschuldpapier geinvesteerd.

  Back in September 2010, Norway’s sovereign wealth fund, the second largest in the world, decided to be contrarian for contrarianness’ sake, and announced it had “stocked up on Greek debt, as well as bonds of Spain, Italy and Portugal.

  http://www.zerohedge.com/article/following-major-losses-norway-sovereign-wealth-fund-hits-infinity-pares-exposure-greek-debt

  Probleem is dat er te weinig AAA-assets zijn om te voldoen aan de geëiste inkomenszekerheid van (rijke) Noord-Europeanen en Amerikanen.