Peilingen zijn onbetrouwbaar

Het CDA haalt opgelucht adem eind vorige week:

Peiling: CDA maakt inhaalslag
DEN HAAG (ANP) – Het CDA profiteert van de politieke luwe periode tijdens de vakantie. Normaal zijn de verschuivingen tijdens deze periode beperkt, maar uit de wekelijkse peiling van onderzoeker Maurice de Hond bleek zondag dat het CDA met 42 zetels het hoogste aantal haalt sinds de Tweede Kamerverkiezingen (44 zetels) van januari 2003. De PvdA blijft stabiel op 45 zetels. Bij de laatste Kamerverkiezingen eindigde de partij op 42 zetels.

Ehm. Wacht even. Had ik nu net niet gelezen in hetzelfde weekend dat de PvdA weer uitloopt…?

PvdA loopt weer uit in peiling
DEN HAAG (ANP) – De PvdA heeft deze week in de politieke barometer van bureau Interview/NSS en het tv-programma Nova zijn voorsprong op zijn belangrijkste concurrent CDA vergroot. De PvdA komt in de peiling uit op 49 zetels in de Tweede Kamer, het CDA op 39. Vorige week scoorde de PvdA nog 48 zetels en het CDA 41. Bij de laatste verkiezingen in 2003 haalde het CDA 44 zetels en de PvdA 42.

Misschien heeft u ook nog een peiling gehouden?

 1. 2

  Ik denk dat je je wel iets kan aantrekken van peilingen. Niet hoeveel zetels een partij wel of niet krijgt, dat verschilt te veel, maar de trends zijn er weldegelijk uit te halen, en komen over het algemeen overeen tussen de verschillende peilingen.

 2. 3

  Het is een globale indicatie van hoe de machtsverhoudingen op dit moment liggen. Een echt aantal zetels is er inderdaad niet mee te voorspellen, zoals Spuyt 12 al opmerkte.

  Overigens heb ik dit weekend thuis nog een kleine peiling gehouden. Daaruit bleek dat de PvdA en de SP beiden op 50% van het totaal aantal zetels kunnen rekenen.

 3. 7

  > uit de wekelijkse peiling van onderzoeker Maurice de Hond bleek zondag dat het CDA met 42 zetels het hoogste aantal haalt

  Ik las niet verder dan dit :)

 4. 8

  In hoeverre hebben pijlingen invloed op de uitslag? Ik denk dat als het CDA laag staat in de peilingen mensen gaan twijffelen om op het CDA te stemmen. Kuddegedrag zeg maar. Ik zou wel eens willen weten hoe groot de invloed van pijlingen is…

 5. 11

  God ja, ik kan mij die dag nog herinneren, waarop het CDA de PvdA inhaalde. Ik dacht toen dat dit een incident was, en lachte er blijmoedig bij. Inmiddels draai ik iedere dag duimen dat in Godsnaam geen Balkenende IV ons land gaat besturen.
  Leest allen.
  Amen!

 6. 12

  @7 van t weekend werd ook duidelijk dat Maurice niet meewerkt aan een controle op zijn werkwijze. Anderen wel, je gaat je afvragen waar t allemaal op gebaseerd is en of er sprake van belangenverstrengeling kan zijn.