Peakoil in Argentinië

Foto: copyright ok. Gecheckt 17-10-2022
,

Afgelopen week kondigde de Argentijnse president Cristina Fenandez aan dat Argentinië oliemaatschappij YPF, onderdeel van het Spaanse Repsol wil nationaliseren. De oliemaatschappij zou te weinig doen om de olieproduktie te vergroten. Wie naar de productiecijfers kijkt, ziet al snel waarom, maar verstandig is de nationalisatie niet.

Argentinië produceert niet heel veel olie: ongeveer 600.000 vaten per dag. In 1998 was de olieproduktie nog 915.000 vaten per dag, dat was het piekjaar voor Argentinië.

Argentinië is nog altijd een olie-exporteur. In de periode 1997 – 2003 exporteerde het land 400.000 vaten per dag of meer. In 2010 daalde de export van aardolie met 39%. Inmiddels is die olie-export verder gedaald tot onder de 200.000 vaten per dag.
De export zal binnenkort helemaal wegvallen omdat de olieproduktie daalt en compleet zal worden opgesoupeerd door binnenlands gebruik.

Over een paar jaar zal Argentinië aardolie gaan importeren. Het overschot op de handelsbalans zal snel omslaan in een tekort. Argentinië zal moeten hervormen en bezuinigen. De Argentijnen zullen geconfronteerd worden met een lagere levensstandaard, die hoort bij het post-peak-tijdperk. Het nationaliseren van YPF zal daar niets aan veranderen.

Reacties (23)

#1 mb

aha, vandaar dat ze op europese rooftocht/campagne zijn. Spaans bedrijfje inpikken, Britse eilanden koloniseren. Ze zullen binnenkort ook wel een zwik pinguïns op de zuidpool onteigenen.

Jammer dat een land met zoveel kustlijn, waterkracht en op plaatsen zonne-uren niet in staat is tot echte hervorming, maar kiest voor de Amerikaanse oplossing.

  • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Vergeet ook niet de potentiële energie van de vele bergmeren.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Harm - Reactie op #1

Dat kan niet meer, want sinds de militaire dictatuur aan zijn einde is gekomen, hebben ze daar gebrek aan terroristen.

  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.3 Bolke de big - Reactie op #1

maar kiest voor de Amerikaanse oplossing.

Dat komt omdat Kircher niet geinterreseerd is in oplossingen maar in snel geld omdat de overheid nogal krap bij kas zit.
Haar populariteit is tanende (van 60% gedaald naar 40%) en de overheid zit op zwart zaad vanwege de crisis en omdat Argentinie kan geen geld kan lenen op de internationale markt vanwege hun default zijn de enige inkomsten die nog harde valuta opbrengen hun export van goederen, echter door de crisis is die export aan het dalen en dus ook de inkomsten van harde valuta, dat zijn de werkelijke redenen van haar inpik gedrag.

Maar de wal zal het schip wel gaan keren want de nog niet in gebruik genomen olievelden vergen een investering van zo’n 25 miljard dollar, geld dat niemand in de olie-industrie van Argentinie zal willen investeren met een dergelijke dievegge aan het roer.

  • Vorige reactie op #1
#1.4 Hans Verbeek - Reactie op #1.3

Inpikgedrag?
Nationalisatie van de olie-industrie komt vaker voor.
Mossadegh deed in 1951 in Perzië hetzelfde. In 1953 werd hij door een staatsgreep (CIA operation Ajax) opzij gezet.

Cristina Fernandez de Kirchner maakt gewoon een noodsprong. De olie in de Argentijnse bodem wordt met de dag meer waard. Misschien is het verstandig om die olie wat langzamer naar boven te halen.

  • Volgende reactie op #1.3
#1.5 Bolke de big - Reactie op #1.4

Als je iets illigaal afneemt dan is dat pikken ja, de Argentijnse (grond)wet verbied geen nationalisatie, maar het schrijft wel voor dat compensatie voor de nationalisatie geregeld moet zijn voor dat de daadwerkelijke nationalisatie plaats vind.

#1.6 Harm - Reactie op #1.5

Waar heb je die wijsheid vandaan?

  • Volgende reactie op #1.5
#1.7 Bolke de big - Reactie op #1.5

Heb diverse nieuws artikelen gelezen over deze zaak dit weekend en meerdere nieuws sites vermelden dit feitje.

Maar zo heeft argentinie wel meer rotte streken, bij hun default hebben ze ‘besloten’ dat compensatie voor de getroffen investeerders hun claim alleen konden legaliseren als die goed gekeurt was door een argentijnse rechtbank.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.8 Harm - Reactie op #1.5

Link graag.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.9 Bolke de big - Reactie op #1.5

Zal ff voor je gaan zoeken of ik het terug kan halen, kwam er via de site van de BBC op.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.10 Bolke de big - Reactie op #1.5

According to the entity that presides Jaime Campos, is of “vital importance” to “proceed to the expropriation be done rigorously respecting the Argentine Constitution which in its article 17 requires that it be in cases of public usefulness qualified by a law and previously compensated”.

http://www.deltaworld.org/economy/Argentine-entrepreneurs-divided-against-the-expropriation-of-YPF-by-the-Government/

Bij deze Harm.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.11 Harm - Reactie op #1.5

Daar staat veel, maar niet dat Argentinie zich niet aan haar eigen (grond-)wet heeft gehouden.

Bovendien blijkt uit het verhaal dat sommigen veronderstellen dat Argentinie dezelfde situatie wil creeren als bestaat in Brazilie met de Petrobras. Van Brazilie kan je dan moeilijk tegenstand verwachten.

Ik denk dat de Spanjaarden maar het het beste kunnen meewerken, want eventuele conflicten zullen hun invloed hebben op de waarde van die firma.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.12 Bolke de big - Reactie op #1.5

Daar staat dat een nationalisatie is toegestaan mits het bij wet is geregeld en er van te voren de compensatie is geregeld.

Argentinie is nu bezig die wet aan te nemen en hebben aangegeven dat pas in een later stadium een rechtbank de waarde van het bedrijf gaat bepalen.

Dat klopt dus niet, eerst moeten ze volgens hun eigen grondwet de compensatie regelen en daarna pas een wet aannemen die het bedrijf nationaliseert.

Dat is wat er staat, ergo, Argentinie (lees Kirchner) trekt zich niks aan van de grondwet, maar ja wie verbaast dat als je weet dat Kirchner pogingen doet om het max aantal presidents termijnen probeert te schrappen uit de grondwet.

Kirchner is hard op weg om de eerste vrouwelijke dictator te gaan worden, ik adviseer je om eens wat blogs uit argentinie te lezen, daar wordt over het algemeen gesteld dat de democratie in Argentinie praktisch een lachertje is, of vind jij het niet vreemd dat alleen de aandelen van Repsol worden genationaliseerd en de 25% aandelen van YPF die in het bezit zijn van vrienden van Kirchner met rust gelaten worden.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.13 Harm - Reactie op #1.5

Ik heb een rechts-radicale Argentijnse buurman, dus dat hoef ik niet.

Argentinie is gewoon een stabiele rechtsstaat, dus indien van toepassing kunnen de belanghebbenden gewoon naar de rechter stappen.

Jij bent typisch zo’n biggetje dat al gilt voordat het geslacht wordt.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.14 Bolke de big - Reactie op #1.5

Dan kan je ook wel een gematigde linkse Argentijnse buurman krijgen, ook die zal het zelfde zeggen, en oja, Kirchner heeft de wet aangepast waardoor het mogelijk was dat ze kon bepalen wie er rechter wordt, en jij denkt dat een gang naar de rechter dan veel zin heeft?

Kirchner steekt niet onder stoelen of banken dat ze de grootste fan van Chavez is, en ik hoef jou niet uit te leggen dat Chavez niet bepaald de model-democraat is.

  • Volgende reactie op #1.5
  • Vorige reactie op #1.5
#1.15 Harm - Reactie op #1.5

Zo zie je maar weer hoe je je kunt vergissen:
ik vraag me af waarom hij de Antillen nog niet geclaimd heeft.

  • Vorige reactie op #1.5
#1.16 Harm - Reactie op #1.3

Três em cada quatro argentinos apoiam retomada de empresa de petróleo
http://www.redebrasilatual.com.br/temas/internacional/2012/04/tres-em-cada-quatro-argentinos-apoiam-retomada-de-empresa-de-petroleo

Durante uma década a REPSOL liderou o esvaziamento de poços, reservas e instalações pré-existentes. Extraiu o máximo possível sem investir e expatriou lucros de forma escandalosa. Esta conduta não irritou nenhum dos críticos neoliberais da expropriação em curso. Agora questionam a “violação da ordem jurídica”, esquecendo o total incumprimento dos contratos por parte da firma. Este duplo critério é congruente com a sua habitual aprovação dos atropelos contra os direitos dos assalariados ou aposentados. Nunca estendem a estes sectores os princípios da segurança jurídica.
http://www.advivo.com.br/blog/luisnassif/os-desafios-da-recuperacao-do-petroleo-na-argentina

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mq_KVBvyEAE

  • Vorige reactie op #1.3
#2 Christian

Ze zouden ook eens wat aan het gebruik kunnen doen. Prijzen zijn er minder dan de helft van omliggende landen en dus wordt er lekker gestookt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Bolke de big - Reactie op #2

Dat komt omdat Kirchner maximum prijzen heeft ingesteld voor de brandstof prijzen, nog een reden waarom YPF zo slecht rendeerde kwa inkomsten.

#2.2 Hans Verbeek - Reactie op #2.1

Klopt Bolke, overal ter wereld proberen presidenten kiezers te paaien met goedkope benzine (kijk naar Venezuela).

#2.3 Co Stuifbergen - Reactie op #2.2

Dus als een politicus de benzine juist duurder maakt, gaat hij tegen de stroom in!
Dan verdient Wim Kok ons respect…

#3 Bismarck

@17: Ik heb niet veel op met Kirchner of deze nationalisatie, maar dat lijkt me toch echt een verkeerde interpretatie van die zin: Wat vooraf gegaan moet worden is de nationalisatie, niet de wet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Harm - Reactie op #3

Het lijkt me dat de normale gang van zaken zou zijn dat Kirchner besluit tot nationalisatie, dat dit (al dan niet) goedgekeurd wordt door het parlament, waarop het vervolgens wordt afgehandelt in overeenstemming met de wet.

Daarbij kunnen de Spanjaarden natuurlijk naar de rechter stappen, als ze van mening zijn dat die wet niet wordt gerespecteerd. Bolke doet net of Argentinie een bananenrepubliek is, maar dat is natuurlijk niet zo.