Peakoil in Argentinië

Afgelopen week kondigde de Argentijnse president Cristina Fenandez aan dat Argentinië oliemaatschappij YPF, onderdeel van het Spaanse Repsol wil nationaliseren. De oliemaatschappij zou te weinig doen om de olieproduktie te vergroten. Wie naar de productiecijfers kijkt, ziet al snel waarom, maar verstandig is de nationalisatie niet.

Argentinië produceert niet heel veel olie: ongeveer 600.000 vaten per dag. In 1998 was de olieproduktie nog 915.000 vaten per dag, dat was het piekjaar voor Argentinië.

Argentinië is nog altijd een olie-exporteur. In de periode 1997 – 2003 exporteerde het land 400.000 vaten per dag of meer. In 2010 daalde de export van aardolie met 39%. Inmiddels is die olie-export verder gedaald tot onder de 200.000 vaten per dag.
De export zal binnenkort helemaal wegvallen omdat de olieproduktie daalt en compleet zal worden opgesoupeerd door binnenlands gebruik.

Over een paar jaar zal Argentinië aardolie gaan importeren. Het overschot op de handelsbalans zal snel omslaan in een tekort. Argentinië zal moeten hervormen en bezuinigen. De Argentijnen zullen geconfronteerd worden met een lagere levensstandaard, die hoort bij het post-peak-tijdperk. Het nationaliseren van YPF zal daar niets aan veranderen.

 1. 1

  aha, vandaar dat ze op europese rooftocht/campagne zijn. Spaans bedrijfje inpikken, Britse eilanden koloniseren. Ze zullen binnenkort ook wel een zwik pinguïns op de zuidpool onteigenen.

  Jammer dat een land met zoveel kustlijn, waterkracht en op plaatsen zonne-uren niet in staat is tot echte hervorming, maar kiest voor de Amerikaanse oplossing.

 2. 4

  maar kiest voor de Amerikaanse oplossing.

  Dat komt omdat Kircher niet geinterreseerd is in oplossingen maar in snel geld omdat de overheid nogal krap bij kas zit.
  Haar populariteit is tanende (van 60% gedaald naar 40%) en de overheid zit op zwart zaad vanwege de crisis en omdat Argentinie kan geen geld kan lenen op de internationale markt vanwege hun default zijn de enige inkomsten die nog harde valuta opbrengen hun export van goederen, echter door de crisis is die export aan het dalen en dus ook de inkomsten van harde valuta, dat zijn de werkelijke redenen van haar inpik gedrag.

  Maar de wal zal het schip wel gaan keren want de nog niet in gebruik genomen olievelden vergen een investering van zo’n 25 miljard dollar, geld dat niemand in de olie-industrie van Argentinie zal willen investeren met een dergelijke dievegge aan het roer.

 3. 8

  Inpikgedrag?
  Nationalisatie van de olie-industrie komt vaker voor.
  Mossadegh deed in 1951 in Perzië hetzelfde. In 1953 werd hij door een staatsgreep (CIA operation Ajax) opzij gezet.

  Cristina Fernandez de Kirchner maakt gewoon een noodsprong. De olie in de Argentijnse bodem wordt met de dag meer waard. Misschien is het verstandig om die olie wat langzamer naar boven te halen.

 4. 9

  Três em cada quatro argentinos apoiam retomada de empresa de petróleo
  http://www.redebrasilatual.com.br/temas/internacional/2012/04/tres-em-cada-quatro-argentinos-apoiam-retomada-de-empresa-de-petroleo

  Durante uma década a REPSOL liderou o esvaziamento de poços, reservas e instalações pré-existentes. Extraiu o máximo possível sem investir e expatriou lucros de forma escandalosa. Esta conduta não irritou nenhum dos críticos neoliberais da expropriação em curso. Agora questionam a “violação da ordem jurídica”, esquecendo o total incumprimento dos contratos por parte da firma. Este duplo critério é congruente com a sua habitual aprovação dos atropelos contra os direitos dos assalariados ou aposentados. Nunca estendem a estes sectores os princípios da segurança jurídica.
  http://www.advivo.com.br/blog/luisnassif/os-desafios-da-recuperacao-do-petroleo-na-argentina

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mq_KVBvyEAE

 5. 10

  Als je iets illigaal afneemt dan is dat pikken ja, de Argentijnse (grond)wet verbied geen nationalisatie, maar het schrijft wel voor dat compensatie voor de nationalisatie geregeld moet zijn voor dat de daadwerkelijke nationalisatie plaats vind.

 6. 12

  Heb diverse nieuws artikelen gelezen over deze zaak dit weekend en meerdere nieuws sites vermelden dit feitje.

  Maar zo heeft argentinie wel meer rotte streken, bij hun default hebben ze ‘besloten’ dat compensatie voor de getroffen investeerders hun claim alleen konden legaliseren als die goed gekeurt was door een argentijnse rechtbank.

 7. 16

  Daar staat veel, maar niet dat Argentinie zich niet aan haar eigen (grond-)wet heeft gehouden.

  Bovendien blijkt uit het verhaal dat sommigen veronderstellen dat Argentinie dezelfde situatie wil creeren als bestaat in Brazilie met de Petrobras. Van Brazilie kan je dan moeilijk tegenstand verwachten.

  Ik denk dat de Spanjaarden maar het het beste kunnen meewerken, want eventuele conflicten zullen hun invloed hebben op de waarde van die firma.

 8. 17

  Daar staat dat een nationalisatie is toegestaan mits het bij wet is geregeld en er van te voren de compensatie is geregeld.

  Argentinie is nu bezig die wet aan te nemen en hebben aangegeven dat pas in een later stadium een rechtbank de waarde van het bedrijf gaat bepalen.

  Dat klopt dus niet, eerst moeten ze volgens hun eigen grondwet de compensatie regelen en daarna pas een wet aannemen die het bedrijf nationaliseert.

  Dat is wat er staat, ergo, Argentinie (lees Kirchner) trekt zich niks aan van de grondwet, maar ja wie verbaast dat als je weet dat Kirchner pogingen doet om het max aantal presidents termijnen probeert te schrappen uit de grondwet.

  Kirchner is hard op weg om de eerste vrouwelijke dictator te gaan worden, ik adviseer je om eens wat blogs uit argentinie te lezen, daar wordt over het algemeen gesteld dat de democratie in Argentinie praktisch een lachertje is, of vind jij het niet vreemd dat alleen de aandelen van Repsol worden genationaliseerd en de 25% aandelen van YPF die in het bezit zijn van vrienden van Kirchner met rust gelaten worden.

 9. 18

  Ik heb een rechts-radicale Argentijnse buurman, dus dat hoef ik niet.

  Argentinie is gewoon een stabiele rechtsstaat, dus indien van toepassing kunnen de belanghebbenden gewoon naar de rechter stappen.

  Jij bent typisch zo’n biggetje dat al gilt voordat het geslacht wordt.

 10. 19

  Dan kan je ook wel een gematigde linkse Argentijnse buurman krijgen, ook die zal het zelfde zeggen, en oja, Kirchner heeft de wet aangepast waardoor het mogelijk was dat ze kon bepalen wie er rechter wordt, en jij denkt dat een gang naar de rechter dan veel zin heeft?

  Kirchner steekt niet onder stoelen of banken dat ze de grootste fan van Chavez is, en ik hoef jou niet uit te leggen dat Chavez niet bepaald de model-democraat is.

 11. 21

  @17: Ik heb niet veel op met Kirchner of deze nationalisatie, maar dat lijkt me toch echt een verkeerde interpretatie van die zin: Wat vooraf gegaan moet worden is de nationalisatie, niet de wet.

 12. 23

  Het lijkt me dat de normale gang van zaken zou zijn dat Kirchner besluit tot nationalisatie, dat dit (al dan niet) goedgekeurd wordt door het parlament, waarop het vervolgens wordt afgehandelt in overeenstemming met de wet.

  Daarbij kunnen de Spanjaarden natuurlijk naar de rechter stappen, als ze van mening zijn dat die wet niet wordt gerespecteerd. Bolke doet net of Argentinie een bananenrepubliek is, maar dat is natuurlijk niet zo.