Peak Oil is NU!

Ken Deffeyes beweert dat een dezer dagen het peak oil moment plaats gaat vinden. Nu horen we dit soort voorspellingen wel vaker en is er elke week wel een andere gek die dit wil verkondigen, maar deze keer is anders.

Ken Deffeyes is voormalig professor van de Princeton universiteit. En staat vooral bekend om zijn vorige voorspelling: Het peak oil moment van de olieproductie in de Verenigde Staten in de jaren zeventig. Op het moment van die voorspelling werd hij uitgelachen door alle experts, maar hij bleek het later aan het goede eind te hebben. Sindsdien is hij een van de meest vooraanstaande olie experts.

Dus…. Gaat alles vanaf nu heuvelaf? Of is het weer een storm in een glas water?

 1. 4

  Over een X-aantal jaren worden Nederlandse assielzoekers bij de grens Verenigd Afrika tegen gehouden en de daar clandestien verblijven met een oprotpremie-kamelendekentje de kou weer ingestuurd.
  Tenzij het CDA god zo gek krijgt om de aarde wat anders te laten draaien ;-)

 2. 6

  De vraag blijft of technologie de piek zal opvangen en er door de duurdere olie steeds meer duurzame initiatieven een kans krijgen.

  Veel mensen zijn bang dat het al te laat is.

 3. 7

  Het probleem is dat er zoveel dingen in ons dagelijks leven afhankelijk zijn van olie.
  Zelfs dingen waarvan je je het niet beseft.
  Het zou goed zijn als ze een alternatieve manier vinden om stroom op te wekken, maar waar gaan we dan plastic van maken??? (even als voorbeeld)

 4. 8

  De hoeveelheid olie die niet wordt verbrand is relatief gezien erg klein. Daar zal altijd genoeg van zijn. Tegen de tijd dat olie onrendabel wordt als brandstof is er nog zat voor plastics e.d. De prijs zal dan waarschijnlijk niet verder toenemen, aangezie de vraag zal afnemen (mits er alternatieven zijn).

 5. 11

  De oliepeak is slecht voor de heersende wereldorde, maar goed voor een nieuwe, met name voor West Europa en vooral voor landen met een kenniseconomie als het onze. Pas als de olie prijs verdubbelt wordt het echt lastig voor onze economie. China en de USA zijn veel afhankelijker van olie dus daar vallen de klappen. Krijg je als “fuck kyoto” zegt om korte termijn belangen veilig te stellen Eigen schuld dikke bult. Ons polderland is bovendien zo vlak dat je bij uitstek op de fiets kunt. Weer een concurrentievoordeel.