1. 1

  Net of je wel een taart drukt met een Hitler groet er op, maar een taart zonder blote kut weigert. Racisme is ok en openheid van zaken is misdadig. Ook dit is weer een mooi kijkje in de morele keuken van het bedrijfsleven.

 2. 5

  Ik vind dat eigenlijk ook alleen maar goed. Die incarnatie van de KKK is blijkbaar legaal in de VS. Daar kun je het wel of niet mee eens zijn (ik ben het daar niet mee eens) maar als je besluit dat de organisatie mag bestaan dan is het niet aan een of ander groot bedrijf om die organisatie het bestaan onmogelijk te maken door deze toegang te ontzeggen tot vrijwel de gehele economische infrastructuur.

  Verontrustender is dat VISA wikileaks wel een probleem vindt.

 3. 6

  @Anoniem, #5 als je besluit dat de organisatie mag bestaan dan is het niet aan een of ander groot bedrijf om die organisatie het bestaan onmogelijk

  Daar denken de Nederlandse banken toch anders over m.b.t. coffeeshops. Tevens is helemaal niet duidelijk welke wet wikileaks dan wel zou hebben overtreden.

  @Martijn ter Haar, #4 PayPal is opgericht door een redelijk internationaal groepje “enterpreneurs”. In 2002 kocht Ebay het voor 2002. Ebay was van Pierre Omidyar maar is al sinds 1998 beursgenoteerd.

 4. 7

  @6 Ik weet het en dat is even slecht. Van een verbod op het gebruik van contant geld zou een Amerikaanse organisatie minder last hebben.

 5. 9

  @5/7: Y’know, fuck it. Gelijke monnikken, gelijke kappen. Of wikileaks krijgt z’n toegang terug (met schadevergoeding), of de KKK wordt geweigerd.

 6. 11

  Zijn Paypal, Visa en Mastercard allemaal Amerikaanse bedrijven? En zo ja, betekent dat eigenlijk dat we dus ons hele elektronisch betaalverkeer in de handen van het Pentagon hebben gegeven?

 7. 12

  Bismarck: ja.

  Daarbij wil de VS, dat weet je, ook de gegevens van alle interne Europese betalingsverkeer. Dit in het kader van de “samenwerking”. Hun gegevens mogen wij natuurlijk niet hebben. Want je kan ook overdrijven met samenwerken en bovendien moeten de verhoudingen wel duidelijk blijven.

 8. 13

  Even een belangrijke aanvulling: in 2005 heeft Paypal de samenwerking met de KKK opgezegd. Niet vanwege de racistische aard van de KKK of iets in die trant, maar omdat er te weinig geld werd omgezet.

 9. 15

  Het verschil is dat de KKK waarschijnlijk geen probleem betekende voor de binnenlandse veiligheid. Als je eenmaal als faciliterend orgaan voor staatsgevaarlijke terroristen wordt aangemerkt, kan je als bedrijf wel inpakken.
  Erg makkelijk om op PayPal af te geven.

 10. 19

  @zmoc:
  Daar denken de Nederlandse banken toch anders over m.b.t. coffeeshops.

  Eum.. dat is denk ik niet uit morele maar uit bedrijfseconomische redenen. Die plekken worden relatief vaak opgedoekt of voor onbepaalde tijd gesloten (vergeleken met banketbakkers bvb.).

  @15: Niet voor de binnenlandse veiligheid van protestantse Euro-Amerikanen. Anybody else, watch out!

  Overigens is de KKK wel degelijk in verband gebracht met domestic terrorism en kleinere misdaden als drugshandel en afpersing.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greensboro_massacre

 11. 20

  Overigens wil ik mijn eigen cynisme nog wel even nuanceren. Het is meer een aanklacht tegen de consument dan tegen het bedrijfsleven. Van het merendeel van de bedrijven hoef je niet te verwachten dat ze zich al te veel met moraliteit bezig houden. Wat voor burgers maar half waar is is voor consumenten weldegelijk waar. Consumenten krijgen het bedrijfsleven dat ze verdienen. Als deze actie Paypal op een gruwelijke 3 opzeggingen komt te staan is het niet vreemd dat bedrijven zich zo gaan gedragen.