Patat met mayonaise
vegetarisch bijgerecht, 2 personen
500 g biologische aardappels, schoongeboend
zonnebloemolie
1 eidooier
mespunt mosterd
1 el citroensap
Maldon zeezout
staafmixer met beker
Halveer de aardappels in de lengte. Leg de aardappels met het snijvlak naar beneden op een werkvlak en snijd de helften daarna in de lengte in partjes. Dep goed droog. Verhit 3 el olie in een grote koekenpan en leg de aardappelpartjes hierin. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de aardappels in 25 minuten garen, schud de koekenpan af en toe zeer grondig. Neem de deksel tijdens het bakken niet van de pan anders verdampt het vocht waarin de aardappels garen.
Doe de eidooier in de beker, schep mosterd en citroensap erop en zet de staafmixer er rechtop in (nog niet aanzetten). Schenk nu een ruime hoeveelheid olie erop. Zet de staafmixer aan en trek hem langzaam naar boven. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de aardappels met Maldon zeezout en serveer met de mayo. De rest van de mayonaise is nog een paar dagen houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
Reacties (7)
Ik ga deze bewaren voor het alternatief op frituren in vet-/oliebad. Alleen nu nog iets zien te vinden voor het ontbreken van een staafmixer.
Biologische piepers zat. Uit eigen tuin getrokken.
Een garde plus wat geduld werkt ook prima :)
Snap ik, maar hoe simuleren we dan de truc met het langzaam omhoog halen van de mixer. Ik zie dat helemaal verkeerd gaan met een garde.
Is dat een truuk? Maakt dat de mayo luchtiger ofzo?
Als je het met de hand wil doen dan moet je de olie tergend langzaam toevoegen. Dan heb je dus één lamme hand van het mixen, een andere van het vasthouden van de olie en de kans dat je kom op de grond flikkert. Ik krijg er al helemaal geen zin in. Wat in het artikel staat is daarom geniaal. Maar ja, staafmixer dus.
met kakelverse eieren valt dat erg mee
Of de laatste 5 minuten zonder deksel, zodat het vocht dus kan verdampen, op hoger vuur bakken voor een krokant resultaat.