Parkeerbonnen en vluchtelingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sargasso biedt plaats aan gastloggers, vandaag plaatsen we een bijdrage van Perik.

Stel. Je zou met een club vrienden in een leuke binnenstadswijk een pandje op de kop kunnen tikken, daar een café in beginnen, klein podiumpje er bij voor af en toe wat live muziek en om beurten een avondje tappen. Gewoon voor de lol. Dat is leuk, en dat is eigenlijk ook precies wat Café Averechts is. Yep, we verdienen er geld mee, maar dat geven we allemaal weg. We hebben tenslotte allemaal een baan, bovendien: iedereen weet dat extrinsieke beloningen dodelijk zijn voor intrinsieke motivatie. Of eigenlijk, bijna niemand weet dat, maar het is wel zo.

Zo kan het dus gebeuren dat je goede doelen gaat steunen. En dat je ook de riante ruimte deelt met mensen die het gewoon even wat minder hebben. Muzikanten, kunstenaars, ideële clubs. Wij doen niet moeilijk, zolang je er maar geen bende van maakt. Toen er een vraag kwam van een vluchtelingenorganisatie of er af en toe wat illegalen in de keuken zouden mogen koken en het eten in het café mochten serveren en verkopen, dachten wij: “Okee, goed plan.” En zo gaat dat nu al acht jaar lang, iedere dinsdagmiddag. Liep prima.

Gisteren kwam daar een einde aan. De Vreemdelingenpolitie plukte _onze_ drie illegale koks achter het fornuis vandaan en voerde ze per bus af naar een cel. De gasten van het café verbouwereerd achterlatend. Nota bene, de vluchtelingenorganisatie die de illegalen bijstaat wordt door de gemeente gesubsidieerd. De overheid weet al acht jaar lang dat deze mensen iedere dinsdagmiddag op deze plek aan het werk zijn. Zelfs in de periode Verdonk is er nooit enige dreiging geweest. Waarom nu ineens wel?

Het antwoord: quota. In het kader van presteren-kun-je-leren en meten-is-weten wordt iedere uitvoerende ambtenaar tegenwoordig afgerekend op kwantiteit. Hoeveel parkeerbonnen je per maand uitschrijft, ongeacht hoe hinderlijk de parkeeroverlast is. Hoeveel bouwvergunningen je per dag afkeurt, hoeveel kilo groen afval je ophaalt, hoeveel kilo beleidsnota’s je produceert, hoeveel huwelijken je sluit. De strijd tegen bureaucratie, mondt uit in een quotacratie waarin niet maatschappelijke noodzaak, maar prestatiecontracten de dienst uit maken.

Ook een opsporingsambtenaar bij de Vreemdelingenpolitie moet aan het eind van de maand aan zijn baas laten zien wat de buit is. En als er dan min of meer humane gemeenten zijn, met organisaties die zich openlijk bekommeren om het lot van illegalen, waarom dan daar niet even snel scoren omdat je toevallig een slechte maand hebt? Het is een beetje als zeehondjes doodknuppelen in Pieterburen.

Ik geef het niet graag toe, maar zo’n club nors kijkende opsporingsambtenaren maakt in je eigen kroeg toch iets meer indruk dan wanneer je het uit de krant leest. Je wordt er bijna echt idealistisch van. En heel boos. En voor het eerst denk ik: kunnen die opsporingsambtenaren niet bij parkeerbeheer gaan werken om hun quotawoede te bekoelen. Ook niet leuk, maar bij een overheid die slechts in quota denkt zie ik de getallen liever over parkeerbonnen gaan dan over onze koks.

Reacties (11)

#1 Anne-Marie Mineur

Jezus. We vroegen het ons al af, als vrienden van één hunner, waarom er juist nu zo’n idiote actie kwam. Ik bedoel: onze vriend zit in de molen voor een officiële verblijfsstatus, hij heeft een toezegging dat hij die gaat krijgen, alles lijkt in kannen en kruiken. En dan nu snel nog even in het gevang worden gezet. In het gevang, nota bene! Het is schandalig, en ze zijn gestoord.

 • Volgende discussie
#2 Rob

Wellicht dat er bij de vreemdelingepolitie gekort is op faciliteiten? Meer politie op straat? Stond hun keuken er ongebruikt bij? Misschien kun je ze een keer een maaltijd aanbieden, moet je wel je koks terug krijgen..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kalief

En hup, weer een willekeurig verzonnen ‘antwoord’ over het waarom van deze actie. Niet beter of slechter dan alle andere verzinsels. Waarschijnlijk werden ze opgepakt omdat ze witte sokken droegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dewy

Dat deze razzia direct het gevolg is van quota lijkt me wat snel geconcludeerd, welk quota hebben we het hier over en waren er problemen om deze te halen? Targets, quota en de manipulatie van deze streefgetallen zijn de dood voor het gezond verstand. Zolang de getallen maar kloppen denkt niemand meer ergens over na, geestelijke armoe alom. Voor wie het nog niet heeft gezien ga nu The Trap kijken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HansR

@Dewy
Voor wie het nog niet heeft gezien ga nu The Trap kijken

Ik heb nu hier al zo vaak genoemd horen worden.
Nu moet ’t maar ’n keer…
*downloading*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ike

Gedogen maakt meer kapot dan je lief is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 caprio

“een organisatie die illegalen bijstaat en door de gemeente wordt gesubsidieerd.”

Goed dat daar dan eindelijk tegen opgetreden wordt. Kijk, burgerlijke ongehoorzaamheid is een geweldig goed, maar dan moet je niet verontwaardigd doen als er tegen opgetreden wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ReinoutS

Kijk, burgerlijke ongehoorzaamheid is een geweldig goed,

Wie was er hier precies burgerlijk ongehoorzaam dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anne-Marie Mineur

Die idiote gedachte dat iemand die geen papieren heeft ook werkelijk iets verkeerd heeft gedaan, is stuitend. Er kunnen honderd goede redenen zijn dat iemand geen papieren heeft, het is echt niet zo dat dat blote feit de bokken van de schapen scheidt. En bedenk ook dat de meerderheid van de mensen die zich hier meldt als vluchteling daadwerkelijk een ongelooflijke hoop ellende ontvlucht. Ook een economische vluchteling kan letterlijk op de vlucht zijn voor de dood: de hongerdood, of de dood door een simpel te behandelen maar enkele euro’s kostende ziekte. Het is harteloos en nogal gemakkelijk om dat soort mensen af te schilderen als gelukszoekers en weer door te gaan met surfen op je dure PC.

Daarom is het goed dat er zoiets bestaat als die vluchtelingenorganisatie. Mét subsidie van de gemeente.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kalief

Die idiote gedachte dat iemand die geen papieren heeft ook werkelijk iets verkeerd heeft gedaan, is stuitend. Er kunnen honderd goede redenen zijn dat iemand geen papieren heeft

Ook waar. De normale gang van zaken is dat een inspectie (welke dienst ook weer?) kijkt of van alle medewerkers de papieren aanwezig zijn. Is dat niet het geval dan moet dat in orde worden gemaakt. Ontbreken bijvoorbeeld kopieën van paspoorten ed nog steeds dan kunnen er boetes volgen. Enz. Het is ongebruikelijk om zonder zo’n inspectie direct mensen op te pakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Nette Heer

Zuur voor die mensen, maar het is het risico dat ze zelf nemen.

Grappig dat nu Verdonk weg is ineens een anonieme ambtenarendienst de schuld krijgt. Moeten jullie Albayrak niet even demoniseren? Haar naam zie ik nergens op deze pagina.

@ Kalief #3: voor witte sokken word je niet opgepakt. De straf voor witte sokken buiten de tennisbaan is een nekschot.

 • Vorige discussie