Palestijnen keuren recente aanslagen in grote meerderheid goed

NIEUWS - Een grote meerderheid van Palestijnen keurt recente aanvallen goed, die plaats vonden tijdens de opgelopen spanningen over de Al-Aqsamoskee c.q. Tempelberg in Jeruzalem. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research.

Uit de resultaten blijkt ook dat meer dan de helft van de Palestijnen een nieuwe intifada tegen Israël zou steunen en dat Hamas een goede kans maakt te winnen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Uit de peiling, onder 1270 mensen op de Westoever en in de Gazastrook, bleek dat 80% van de ondervraagden aanvallen met auto’s of met messen, zoals die de laatste tijd hebben plaatsgevonden, goedkeurden. Verder bleek dat 86% van de ondervraagden dacht dat het gebied rond de Al-Aqsamoskee, de Haram al-Sharif, ernstig gevaar loopt doordat Israël van plan is de heerschappij over het gebied over te nemen.

De peiling werd gehouden in een periode waarin frequente bezoeken van fanatieke joden aan de Haram al-Sharif plaatsvonden en waarin verschillende kopstukken van de Israëlische regering lieten blijken dat zij de bestaande situatie, waarbij de islamitische Waqf het beheer over de Al-Aqsamoskee voert, wilden wijzigen.

De Israëlische premier Netanyahu heeft overigens gezegd dat Israël geen plannen heeft de status van de Al-Aqsamoskee te wijzigen. Hij deed dat in een gesprek in Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de Jordaanse koning Abdallah II, nadat Jordanië had laten blijken dat bij Israëlische confiscatie van de Haram al-Sharif opzegging van het vredesverdrag met Israël tot de mogelijkheden behoorde.

De man die de peiling afnam, Khalil Shikaki, zei dat volgens hem de resultaten aangeven wat de stemming onder de Palestijnen is na de zoveelste periode van mislukt vredesoverleg, weer een nieuwe oorlog in Gaza en de dreigingen die de heilige plaatsen in Jeruzalem boven het hoofd hangen.

Op Facebook zag ik dat sommige Israëlsupporters als commentaar gaven dat het allemaal een kwestie is van Palestijnen die verkeerd onderwijs krijgen en leren te haten.

Ik denk dat er inderdaad een gemis is in het Palestijnse onderwijs. Israël zou een systeem moeten ontwerpen om Palestijnse kinderen (en ouderen) te leren dat bezetting bij het leven hoort, evenals muren en checkpoints, dat de grond waarop zij wonen van onderdeel van Eretz Israel is en dat het vanzelfsprekend is dat hun olijfbomen worden omgezaagd en hun huizen vernield. En, tenslotte, dat de Palestijnen eigenlijk blij moeten zijn dat ze niet worden gedood of weggejaagd.

 1. 1

  80% van de pallies steunt dus terroristische aanvallen op joden.

  En dan verbaast opkijken als de joden zich nietsmeer van de pallies aantrekken.

  Ik zie dit toch als de rechtvaardiging voor de joden om de palestijnen fijn in hun sop gaar te laten koken.

 2. 2

  Op basis van de laatste verkiezingen steunen Israeliërs massaal de terreur van de Israelische regering richting de Palestijnen. Lijkt me een rechtvaardiging om Israel in haar sop te laten gaar koken.
  BDS !

 3. 3

  Er staat nog veel meer in dat onderzoek. Bijvoorbeeld dat de steun voor de “wijze waarop Hamas zich verzet tegen bezetting” is afgenomen. Verder zou ik de conclusie van dit onderzoek niet zomaar overnemen zonder de exacte manier waarop de vragen zijn gesteld in te hebben gezien. Het heeft er alle schijn van dat de meeste vragen bomvol zitten met mitsen en maren.

  Maargoed. Verder geen mening over, maar dat ze zichzelf zo niet bepaald rooskleurig is ook met een andere conclusie en/of met meer nuances vrij duidelijk.

 4. 4

  @1: 95% van Joodse Israëliërs stond achter de wrede belegering van Gaza deze zomer, die vooral burgers en dan met name kinderen trof.

  Zie je dit nu ook als (nog grotere) rechtvaardiging voor Palestijnen om Joodse Israeliërs “fijn in hun sop te laten gaarkoken”?

  (Wat voor pathologische shit je daar ook mee bedoelt.)

 5. 5

  Lijkt mij beter om in plaats van vingerwijzen vanuit het veilige Nederland (zoals TS en Richard), begrip en empathie te tonen voor beide standpunten.

  En de groepen dáár te steunen die wel bereid zijn tot compromis en vreedzaam samenleven. Dat is volgens mij de boodschap die we moeten sturen.

  Zal misschien weinig effect sorteren, maar altijd meer effect hebben dan vanuit de comfortabele leunstoel de schuld leggen bij een heel volk.