Als storm Poly iets laat zien over de overheidscommunicatie, is het wel dat de overheid als de donder moet stoppen met Twitter.
Gisterochtend werd er een NL-Alert verstuurd naar inwoners van Noord-Holland, daarin werd verwezen naar … het Twitter-account van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Sinds afgelopen vrijdag kan je op de Twitter website helemaal geen berichten meer lezen als je niet bent ingelogd. En zelfs als je wel ingelogd bent, is het mogelijk dat je die dag ’teveel’ berichten hebt gelezen en zijn nieuwe berichten niet meer te zien.
Daar sta je dan met je communicatie. Nog even los van het feit dat een groot deel van de Nederlanders überhaupt geen Twitter account heeft, is de manier waarop nieuwe eigenaar Elon Musk omgaat met zijn speeltje natuurlijk hartstikke chaotisch. Je weet op maandag niet dat er dinsdag een grote wijziging wordt doorgevoerd. Na enige uren werden ze in de regio Amsterdam ook wakker en tuigden een liveblog op.
De boodschap mag duidelijk zijn: als overheid kun je niet afhankelijk moeten zijn van zo’n bedrijf. Stoppen met Twitter dus. Alternatieven? Nou ja, de eigen website, de landelijke crisis-website, of je eigen social media server, zoals Amsterdam haar Mastodon server heeft. Wat mij betreft zet de landelijke overheid in samenwerking met gemeenten het liefst 1 Mastodon server op, dan kan elke overheidsinstantie en gemeente toch makkelijk korte berichtjes sturen die voor iedereen te zien zijn. Ook als je geen account hebt.
Misschien ligt daar een kleine taak voor ons allen: vraag er naar in jouw gemeente of veiligheidsregio. Maak ze ervan bewust dat Twitter dit soort problemen heeft.
Reacties (6)
Ik kon blijkbaar prima zonder alarm en websites. Wat is de toegevoegde waarde van de informatie?
Mijn telefoon was weggewaaid, dus had het berichtje toch niet kunnen lezen… Wat heb je aan zo’n website dan tijdens een storm?
Ik was in het buitenland, dus had nergens last van. Wat had ik aan die website?
Door een storing ging hier eens de sirene op een willekeurig moment overdag af. Wat gebeurde? Men sloot niet ramen en deuren, haalde geen vrouwen en kinderen binnen, maar ging vrolijk met elkaar onder die sirenepaal met de rest van de buurt speculeren wat het zou kunnen zijn….
(Ja, ik stond er zelf ook tussen, het was erg gezellig)
Ha, bij ons ging die ook eens af, dus ik meteen kijken bij de crisis website, de website vd gemeente, de lokale tv zender: niets. Gebeld met de gemeente, die wisten het nog niet eens. Bleek later ook om een storing te gaan.
Er is nog heel heel veel te verbeteren. Maar dan wel zonder Twitter graag.
Zie zojuist dat de overheid (sinds heel kort) een Mastodon server heeft, nu gebruiken dat ding. :)
https://social.overheid.nl/