Overdrijven met de benzineprijs in nu.nl advertorial

Natuurlijk is een advertorial bedoelt om de schijn op te wekken normale content te zijn maar tegelijk een gunstig beeld te schetsen van het product dat je kwijt moet. Maar wees dan wel voorzichtig met cijfers. In dit geval gaat het om een advertorial van VW op de site van nu.nl, die graag zuinige auto’s verkoopt (lovenswaardig). Om dat een beetje aan te moedigen halen ze een oud rapport van de Bovag uit te kast waarin staat dat de benzineprijs sinds 1971 met een factor 5 is gestegen. En zelfs reken houdend met inflatie 1,5 keer zo snel.

Tja, dat klopt als je kijkt naar de piekprijs in 2008. Maar daar moet je nu niet mee aankomen. De huidige prijs aan de pomp is geen €1,59 maar €1,35.
En als ik het uitreken is dat dus (volgens mijn tabel) een factor 4,7. En als je het inflatiegecorrigeerd bekijkt, is het een factor 1,3.
Maar we kunnen het nog wat mooier maken door de minimum prijs dit jaar te pakken, €1,18. Dan zijn de factoren respectievelijk 4,1 en 1,1.

Tot zover dit korreltje zout. Goed excuus om de benzineprijstabel weer eens een update te geven. Nu ook met de minimumprijs per jaar (inflatiegecorrigeerd).
benzine_1970_2009_470

  1. 1

    Hoe zou een x/y eruit zien als het gewogen wordt t.o.v. modaal ?

    Zelf heb ik het idee dat in 70 de benzineprijs mij geheel niet raakte..pinda’s, ik reed wat af. Nu, daarintegen, voel ik het wel (en ik rij wat af:)

  2. 2

    Afgezet tegen de prijs van een biertje: in 1972 betaalde ik 0,40 eurocent voor een glas bier in de kroeg. Vandaag de dag €2,20 in dezelfde joint. De Bovag is daarmee in de war.