Overbevissing bevordert bushmeat handel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Overbevissing voor de kust van West-Afrika noopt de lokale bevolking tot het stropen van wilde dieren op het land. Dit concludeert een team van onderzoekers uit Berkeley dat gegevens van wild- en visstand in West-Afrika over een periode van 30 jaar heeft geanalyseerd. Het onderzoek toont aan dat naast religieuze en culturele motivaties de jacht op bushmeat gewoon gemotiveerd wordt uit de behoefte aan eiwit. Als vis uit het dieet wegvalt moet men een andere eiwit-bron zoeken en dat wordt dan bushmeat.

Populations of 41 species of wild mammal in six nature reserves tended to decline more steeply in years of poor fish harvests (NewScientist).

De Europese Unie speelt hierin een kwalijke rol door haar overgesubsidieerde vissersvloot met supertrawlers voor de Afrikaanse kust te laten vissen. Het excuus hiervoor zou zijn dat de EU de afrikaanse landen betaalt voor de visrechten. Maar de afrikaanse bevolking ziet hier meestal niets van terug, terwijl de visopbrengst op de lokale markt scherp daalt en men dus genoodzaakt is om de natuurreservaten te plunderen.

Diagram: Visvangst top 9 (Europe and the World Ecology / IUCN)

[politicus modus] Europeanen zouden de afweging moeten maken wat men waardevoller vindt. Het welzijn van miljoenen afrikanen en het voortbestaan van tientallen endemische diersoorten. Of die paar honderd banen in een economische sector die zonder miljardensteun het hoofd al niet boven water kan houden? Krampachtig vasthouden aan verouderde en destructieve produktiemethoden of de weg inslaan van innovatieve duurzame technieken die recht doen aan mens en natuur wereldwijd? Een eenvoudige keuze lijkt me?
[/politicus modus]

Reacties (13)

#1 larie

Druk hier?.zingen voor de cv zeker. Reaguurder zonder [Xi] modus, hoofdletters en uitroeptekens alhier. Snap de redeneergang niet op deze pots. Overbevissing, tegen. Bootjes uit West Europe, niets te zoeken daar. Bevolking ziet niets terug van betalingen aan de politieke vertegenwoordigers, jammer dan moeten ze zelf oplossen, is geen argument. Visopbrengst op lokale markt lager betekend dus dat de lokale bevolking goedkoop vis kan eten toch. Destructieve visserij? nooit langs de westkust van Afrika gereden zeker. Rennen de oceaan in, gooi een granaat…boem, ff wachten en scheppen die vis. Dat gebeurt overal en nog steeds. Kortom begrijp de concliesie niet, er is vis genoeg op de markt ( ik wordt hier op werkdagen dagelijks mee geconfronteerd) dus bushmeat vanwege eiwitgebrek/behoefte is onzin. Het is momenteel bon ton om, zelfs dichtbij de kust, een viskwekerij te houden.

oh ja..moest erg lachen om de waan van de dag “The future is democratic”. Zelf hoop ik het van harte maar het is de onderzoekers wellicht ontgaan dat politieke voorkeur ook iets met leeftijd te maken heeft? Over een jaar of wat is het meerendeel van die tieners ingezakte ouwe lullen en kijken recht-vooruit.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Het zijn met name de spanjaarden die celafopode (inktvisachtigen) wegvangen met trawlers die anders voedsel voor de lokale bevolking was geweest. Het kan aan mijn contacten liggen maar de drie visserijbiologen die ik hierover heb gesproken geven allemaal aan dat de EU destructief bezig is voor de kust van West-Afrika.

Die ‘visopbrengst’ klopt, verkeerde woordkeuze, ik bedoel natuurlijk dat er minder vis is op die markten. Als jij zegt dat dat niet zo is. Tjsa, dan is het jou woord tegen dat van het onderzoek en mijn visserijbiologen.

Als een lokale idioot heeft ontdekt dat je met een handgranaat veel vis omhoog haalt hoeft het nog niet zo te zijn dat dat trucje volgend jaar weer werkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 larie

Ik was en ben het met je eens. We hebben daar niets te zoeken, de vis aldaar is niet van ons maar van de vis of de lokale bevolking die al heel lang precies weet hoeveel je “mag” vangen zodat de hoeveelheid niet uitgeput wordt. Die handgranaten is echt geen lokale bezigheid hoor. De organisatie waarvoor ik wat dingen doe heeft enkele speerpunten waarvan de visvangst er een is en het boemboemvissen komt dagelijks ter tafel. Bushfood is mode niet echt een behoefte daar blijf ik wel bij. Weet je, vis is ook zo verrekte lekker, kan er niet afblijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Die boemboemvissen worden dus met explosieven gevist. Of gebruiken ze ook cyanide? Afgezien van het feit dat het een nogal aselectieve methode is brengt het ook schade aan het koraal aan, als dat er tenminste zit?

Het bushmeat verhaal is inderdaad ook sterk cultureel bepaald, ook allerlei bijgeloof dat je bijvoorbeeld als zwangere vrouw tenminste

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 larie

Als onderzoekrs iets beweren sta ik altijd gelijk op scherp. er is kaf en koren en moeilijk te scheiden. Zijn die biologen daar geweest, hoe lang, even met de chief gepraat of achter het buro blijven zitten, of (meestal) hebben ze geld nodig voor verder onderzoek. Je weet het gewoon nooit en dan heb ik het nog niet gehad over gegoochel met cijfers en verbanden, je ziet wat je weet. Met getallen kan je alles. De welgemeende bevlogenheid van mensen die biologie gestudeerd hebben bemoeilijkt het wegen van de uitspraken ook nog eens. Neemt niet weg dat een vissersboot uit europa daar niets te zoeken heeft. Heb jij een feed van de comments ofzo? Oei, ik moet nu zingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Heb jij een feed van de comments ofzo?
Ik ga even nadenken wat je daar mee bedoelt, maar wil daarin wel behulpzaam zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 larie

Op sommige logs is het mogelijk de geplaatste comments via een RSS op je scherm te krijgen. Om me heen zie ik wel eens mensen een bepaald stukje van een webpagina “grabben, zeggen ze dan” op een rss feed zetten. Je ziet dan in real time de wijzigingen.Zoiets hoor, ik noemde dat een feed in mijn onkunde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Mijn onkunde van rsi is nog groter, ieder comment heeft hier tegenwoordig wel een apart url, maar rss van de comments, geen idee?
Ik zal het eens in de groep gooien, tot die tijd moet u gewoon regelamtig F5-en, dat helpt ons ook weer aan de broodnodge hits.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

Wat voor een tijdperk leven we toch in, rss, rsi url f5 u. Zullen we maar Holoceen afschaffen en novoceen oprichten :). Best wel apart, dieper is jonger als je een comment als sediment ziet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Daar is een mooie naam voor in de geologie, kan er even niet opkomen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie