OV-chipkaart wordt ‘stempelstrook’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Artist impression van de nieuwe stempelstrook (Foto: Flickr/sandeep thukral)

De problematische invoering van de ov-chipkaart kostte staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga al veel hoofdbrekens. Lange wachtrijen, defecte in- en uitcheckstations en enorme boetes voor jaarkaarthouders leidden tot een stortvloed aan klachten. Vandaag presenteert ze echter een baanbrekende nieuwe oplossing: de zogeheten ‘stempelstrook’.

Het plan behelst papieren strookjes, die meteen na gebruik weggegooid kunnen worden. De kleur wordt waarschijnlijk blauw, wie recht heeft op korting onderscheidt zich met een roze strook. Het revolutionaire nieuwe vervoersbewijs gaat laagdrempelige vervoersmogelijkheden combineren met een overzichtelijke manier van betalen.

Het nieuwe systeem zal volgens de initiatiefnemers uitblinken in gebruiksgemak. Buschauffeurs en tramcontroleurs krijgen een apparaatje waarmee ze de kaart met inkt kunnen bedrukken. Waarschijnlijk wordt de kaart opgedeeld in verschillende vakjes, waarbij er bij een langere reis meer vakjes kunnen worden bestempeld. Volgens staatssecretaris Huizinga is het een solide en rendabel systeem: “We zijn niet meer afhankelijk van computers, het is een stuk minder storingsgevoelig.”

Ook is de kaart moeilijk te hacken. “Er zit geen USB-aansluiting op. Daarnaast is het besturingssysteem niet van Windows, maar gaat het om gewoon papier.” Hoe het papieren strookje zal gaan heten, is nog niet definitief bekendgemaakt. “We gaan een prijsvraag uitschrijven. Stempelstrook is een erg mooie naam, maar misschien vinden we nog wel iets beters. Vakjesticket, reispapier, busbewijs, tramticket, afdruk-kaart…. ideeën genoeg,” aldus een positief gestemde Huizinga.

De aanpassingen die nodig zijn om het project soepel te laten functioneren kosten 370 miljoen euro. Volgens de initiatiefnemers zijn die investeringen erg laag, vergeleken bij wat het aan gebruiksgemak zal opleveren. “We denken aan de toekomst,” sprak Terhulst, woordvoerder van het GVB. “Het is zeker een hoop geld, maar we moeten met de tijd mee. Mensen willen geen technisch ingewikkelde apparaten en chips, maar een robuust systeem dat zich in het verleden al heeft bewezen.”

Reacties (6)

#1 Nick Ottens

Briljant.

  • Volgende discussie
#2 vosje62

Prima idee… grinnn
helemaal innovatief zou een harder kaartje zijn, wat bij controle voorzien wordt van een klein gaatje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk Beek

Leuk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 henk.van.s.tot.s

’t Zou me niets verbazen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Goed idee! Daar mag de kamer toch niet voor gaan dwarsliggen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 stippel

Misschien wel te hacken hoor, het zou best kunnen dat er precies één stukje magic tape over twee van die ‘stempelstrookjes’ past, en dan kun je misschien met je Groene Inktgum de stempel er af gummen.

  • Vorige discussie