Ouderenkraakpand vreest kraakverbod

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Bolwerk Rozenrust (Foto: Flickr/Colby Stuart)

‘De vrijstaat van het Noorden’. Zo wordt Bolwerk Rozenrust, een van Nederlands markantste kraakpanden, ook wel genoemd. Al twintig jaar gevestigd te Stadskanaal, maar voor hoe lang nog? Nieuwe kraakwetgeving bedreigt een rustige oude dag voor de krakers-op-leeftijd. De bewoners, allen boven de 65, willen niet naar een aanleunwoning. Maar ondanks massale steun vanuit de Stadskanaalse bevolking lijken de dagen geteld voor de bewoners van Rozenrust.

Rozenrust werd al in 1987 gekraakt door een groep boze ouderen. Zij deden dit uit protest tegen de lange wachtlijsten voor ouderenvoorzieningen. Wat begon als een ludieke actie groeide al snel uit tot een begrip in krakersland. Rikus Koetsinga (89) alias ‘kameraad Koets’ is kraker van het eerste uur. Hij begrijpt niets van het verbod. “Ze denken er veel te makkelijk over, daar in Den Haag. Krakers zijn crimineel, dus die moeten we verbieden. Nou, laat Balkenende hier eens langskomen, samen met zijn moeder. Hij krijgt een heerlijke zelfgebakken appeltaart van ons.” Koetsinga richtte de ‘Aksiegroep GeriKrakers’ op. Met een handtekeningenactie wisten de GeriKrakers ruim 5.000 sympathisanten achter zich te krijgen. Koetsinga: “Stadskanaal en Bolwerk Rozenrust kunnen niet zonder elkaar. Het pand is een broeinest van sociale cohesie en creativiteit. Rozenrust was jarenlang het kloppend hart van de Nederlandse borduurcultuur en leverde aan de VARA het concept voor Lingo.”

“Voor mij is het zonneklaar”, aldus kraakster Leni Zeldenrust (82), “ze zetten ons gewoon op straat. En waar moet ik heen? De wachtlijsten voor aanleunflats en verzorgingshuizen rijzen de pan uit. Met mijn kinderen heb ik geen contact meer sinds die laatste ruzie over de gordijnrail. Ik loop met de dag moeilijker. Het is als vanouds: de zwaksten uit de samenleving zijn weer de dupe.” De Nederlandse kraakbeweging heeft zich solidair verklaard met Bolwerk Rozenrust. Volgens Zeldenrust kan het pand “op versterking rekenen, mocht het tot barricadewerk komen”.

De heer Stevigh, burgemeester van Stadskanaal, zegt blij te zijn met de nieuwe Haagse wetgeving en wil hierover niet in discussie. “De luidruchtige bingoavonden in Rozenrust trekken sympathisanten uit de gehele provincie. Ik kan u garanderen dat er niet wordt gekeken op een advocaatje meer of minder. En in de supermarkt blokkeren rollators de wandelgangen. Wachttijden lopen op tot tien minuten of meer.” Stevigh zegt dat de politie hieraan haar handen vol heeft. “We kunnen wel spreken van een jarenlange en stelselmatige overlast voor grote delen van Stadskanaal. Eindelijk, na meer dan twee decennia, kan onze mooie stad zich ontdoen van dit lichte, maar chronische etterende zweertje.”

Reacties (3)

#1 Sytz

Schandalig, dit soort normvervaging moet onze jeugd zeker tot voorbeeld dienen?

Ik zal mij gelijk wenden tot de goddelijke blonde om hier kamervragen over te stellen!

Deze fout had al in de jaren 80 hersteld moeten worden!

Overigens schiet mij nu te binnen: voor het bedienen van een rolator mag men toch ook niet onder invloed zijn?
Ik stel voor dat er 100% controles worden ingevoerd aan het einde van deze bingo-avonden. Dat zal ze leren!

  • Volgende discussie
#2 Sid

De heer stevigh kan mijn rug op! Hoeveel schade kan een aangeschoten bejaarde nou aanrichten. Hij kan er beter blij om zijn dat hij niet te maken heeft met een groep hangjeugd die, geloof me, veel meer schade en overlast kunnen veroorzaken. De argumenten van deze “burgemeester” reizen werkelijk de pan uit. wat is er gebeurd met de burgemeester die het beste wil voor de inwoners van zijn stad. Zodra dit pand ontruimdgaat worden kunnen ze op mijn steun rekenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Vlieg

@1 – Nee, een rollator is geen vervoermiddel waarmee je op de openbare weg rijdt, het is een soort wandelstok op wieltjes. Je vergelijking gaat dus niet op.

Verder dient hun actie een goed doel, dus laat ze hun gang gaan. Het bewijst in ieder geval dat ook bejaarden met hun tijd meegaan. (Zijn er trouwens al krakers van vroeger die inmiddels bejaard zijn?)

  • Vorige discussie