1. 1

  Uiteindelijk moet de nieuwe regering deze 100 punten van Bremer nog steeds goed keuren alvorens ze rechtsgeldig zijn.

  Het artikel lijkt de positie in te nemen dat het de Amerikanen al gelukt is. Ook al speelt de Iraakse regering mee met dit spelletje, dan nog moeten de boeren overstappen op GM zaden.

  Laten we hopen dat de Irakezen het spelletje doorhebben

 2. 3

  Toch maar eens nagaan hoeveel McDonalds aan de Republikeinse verkiezingscampagne heeft bijgedragen…

  Overigens weet ik uit eigen ervaring dat het Amerikaanse brood een kleffe, niet te vreten troep is. Van dat brood dat scheurt en aan je mes blijft plakken als je er jam o.i.d. op probeert te smeren. Laten ze de Irakezen dus in vredesnaam (beetje raar woord in de context van Irak) hun eigen graan laten verbouwen en hun eigen brood bakken.

 3. 12

  Is mijn DNS gespooft? Dit stukje anti-Amerika propaganda las ik gisteren ook al. En die dag ervoor, en die dag ervoor, en die dag ervoor.

  Wel ellendig voor die boeren trouwens, dat ze nou eens iets kunnen verbouwen waar ze geld mee kunnen verdienen, in plaats van het ambachtelijke armoe lijden omdat mensen op Sargasso het zo leuk vinden, die traditie.

 4. 13

  Ja Dreknek al die zelfstandige boeren in Irak zijn vast heel blij dat ze nu voorgoed zaad moeten kopen bij een amerikaanse multinational. En dat bij dat zaad ook weer een bepaald type bestrijdingsmiddel hoort, ook toevallig alleen te koop in Amerika. En dat als ze het zaad oogsten en het jaar daarop weer uitzaaien ze een boete krijgen omdat het patent zegt dat dat niet mag want ze moeten iedere jaar opnieuw zaad kopen bij die amerikaanse multinational. Undsoweiter undsoweiter….

  Zolang de situatie in Irak niet verandert en de amerikaanse regering dit soort streken blijft uithalen zal je DNS gespooft blijven. Ikzelf vind het ook ellendig Dreknek, maar het is niet anders.

 5. 14

  Iemand trouwens afgelopen zondag buitenhof gezien ? Schitterende confrontatie tussen Boekestijn en van Rossum. Heb dubbel gelegen van het lachen.

 6. 17

  Ach, iedereen weet dat Dreknek primair tegen anti-Amerikaanse stukjes reageert, zelfs als er meerdere kanten aan het verhaal zitten. Inhoudelijke reacties zijn van zijn kant helaas een zeldzaamheid. Want waarom zou de situatie er voor de Irakese boer op vooruitgaan vraag ik me dan af. En achterlijke opmerkingen als dat ‘de mensen van Sargasso’ het leuk vinden dat mensen arm blijven slaat helemaal nergens op.

 7. 18

  @Pelayo
  @Pelayo
  Sorry. Ik zal in het vervolg instemmend knikken en samen met de Sargasso crew prevelen, terwijl ik voor het beeldscherm zit: dood aan die kapitalistische zwijnen uit Amerika!

 8. 20

  ‘Want waarom zou de situatie er voor de Irakese boer op vooruitgaan vraag ik me dan af.’

  Juist. In principe zegt u dus zelf wat ik ook bedoel: waarom zou de situatie van de Iraakse boer achteruit gaan. Volgens de rabiate tunnelvisie van enkele Sargassoleden gebeurt dat per definitie omdat Amerikanen erbij betrokken zijn. Als je het over inhoudsloos hebt.

 9. 22

  @Bicat

  Zie je wel dat Dreknek heel wel voor zichzelf kan opkomen?

  @Dreknek

  Dat zou eenzelfde dogmatische reactie zijn als deze nu: Een onderwerp dat net zo goed over biodiversiteit en commerciele bioindustrie gaat als over de V.S. reduceren tot rabiate tunnelvisie van enkele Sargassoleden.

 10. 24

  @Degtyarev
  Ja. Een mooi stukje speculatie en cijfers/feiten die ik maar moet geloven.

  @Pelayo
  Als je 1 maal in de maand sargasso bezoekt zou je dat kunnen denken ja.

 11. 27

  Hier overigens nog wat interessant materiaal over ICARDA. En wellicht kan men ‘r in teruglezen dat er meer facetten aan het Order 81 verhaal zitten dan vermeend anti-amerkanisme.

 12. 28

  Goed zo Degtyarev, je vertoont al het typische Sargassoreflex: als iemand het niet met je eens is, is hij/zij waarschijnlijk te dom. Bravo.

  Nou, knappe jongen, komt u maar eens met een Google query op de proppen waarmee ik onomstotelijk bewijs kan vinden dat 97% van de Iraakse boeren hun zaad bewaren. U voert hier bewijs aan in de vorm van een artikel wat een MOGELIJK scenario beschrijft. Dat weerhoudt u er niet van om in de eerste zin botweg te verklaren dat Amerika alweer de fout ingaat en de Iraakse bevolking wil uitzuigen. En dat alles gebaseerd op een mogelijk toekomstscenario. Ik begrijp dat het voor jou ook heel makkelijk is om alleen te zien wat je wilt zien.

 13. 29

  @dreknek: Dat zijn weer jouw woorden. Je houdt er een interessante discussie techniek op na. Ik zeg nergens “dom”. Ik zeg “makkelijker”. Overigens dat zaden bewaren al duizenden jaren de manier is om om landbouw te bedrijven (niet alleen in Irak, maar overal eigenlijk) is wellicht te voor de hand liggend om te kunnen vinden met een google query, ik zal het desalniettemin even proberen om u terwille te zijn.

 14. 33

  Zaad bewaren is iets heel normaals in agrarische kringen, ik schreef een paar weken terug iets over de zaadgigant Monsanto die haar eigen amerikaanse boeren dwarszit:

  Zaadpolitie pakt amerikaanse boeren op
  (en hier nam het rabiate Sargasso het zowaar op voor die rednecks met hun tractors…)

  In Zuid-Amerika is het al niet anders, er zitten zoals Pelayo al tercht opmerkte nog veel meer aspecten aan deze zaak: biodiversteit, monopolie, cultuur. Maar het wrange is dat dit momenteel in Irak gebeurt via een mega-project waarin de iraakse economie geheel op de amerikaanse behoeften wordt afgestemd.

 15. 36

  @dreknek: ik impliceer helemaal niks. Jij diskwalificeert dit stuk als tunnelvisie van enkele sargasso’ers en anti amerikaanse propaganda terwijl het stuk wordt gestaafd met gegevens afkomstig van diverse organisaties, waaronder de VN organisatie FAO, Headquarters United States Central Command etc. Het is een goed onderbouwd stuk.

  Ik geef toe dat ik de anti amerikaanse ondertoon een beetje aandik in de eerste zin van het postje maar verder ontstaat de anti amerikaanse ondertoon (wederom) volkomen vanzelf dankzij de feiten, waar de amerikanen zelf verantwoordelijk voor zijn.

 16. 39

  Ach kijk. Dan geef ik toe dat de feiten waarschijnlijk wel zullen kloppen in het artikel, maar de rest is louter een toekomstscenario. Dan begint het bij mij meestal te jeuken, want als er iets is wat niet te voorspellen is, is het wel de toekomst. (Tenzij professor Barrabas bij the Ecologist werkt. Alhoewel het natuurlijk ook niet bewezen is of professor Barrabas bestaat. Of dat zijn tijdmachine bestaat.)

 17. 42

  Als ik even de praktijk bezie.. denk ik niet dat de Amerikaanse zaadproducenten de woestijn in zullen gaan om te conroleren of de boeren daar hun zaad misschien bewaren.. hebt u wel legaal zaad? In Nederland kun je die vraag misschien nog stellen, daar word je met een AK 47 van het erf gejaagd.. misschien toch beter zaad voor de boeren daar voor weinig?