Oproep: Democreatie 2.0

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Privacy (Foto: Flickr/OwenBlacker)Nederlandse burgers zijn te laks over de aantasting van hun privacy door de overheid. Veel Nederlanders maken zich ten onrechte weinig zorgen over de hoeveelheid informatie die bij allerlei instanties beschikbaar is over hen. Ik zou willen dat er een burgerrechtenbeweging tot stand komt die zich sterk maakt voor het beschermen van hun persoonlijke vrijheid. In de Verenigde Staten en Duitsland bestaan dergelijke organisaties al.

Aldus Alexander Pechtold, tijdens de presentatie van het boek ‘Alles onder controle’.

Pechtold heeft hier natuurlijk een punt. Het geeft te denken dat zo’n burgerrechtenbeweging nog niet bestaat, want als ik de meningen op blogs en nujij lees, zijn er genoeg mensen bezorgd over de hoeveelheid informatie die er bij allerlei instanties ligt.

Want weet u wat zo listig is? Ja, (sommige) vooruitgang levert verbetering op. Maar tegelijkertijd leveren we door deze nieuwe ?technologieën? telkens een klein beetje van onze privacy in. En krijgen daar ?in het gunstigste geval- een bepaalde vorm van gemak voor terug. Zoals nagenoeg overal kunnen pinnen, mobiele telefoons, een bonuskaart, het internet, vult u maar aan. Het informatietijdperk heeft dus echt wel zo zijn voordelen.

En de nadelen dan?
In de laatste decennia lijken de nieuwe ontwikkelingen zich in zo?n hoog tempo aan te dienen dat de privacybeperkende wetten evenredig met de snelheid van deze nieuwe ontwikkelingen mee lijken te groeien. Nu is die snelheid waarmee de nieuwe technologie zich aandient an sich niet rampzalig, maar wel als politici dit tempo totaal niet lijken te volgen. Ze zijn immers niet opgegroeid met bijvoorbeeld een computer.

Daarnaast lijken ze nog in de droomwereld te leven waarin meer informatie automatisch leidt tot het kunnen bestrijden van terreur en criminaliteit. Helaas voor het Haagse heeft de Europese Unie al onderzocht dat het invoeren van biometrische paspoorten en vingerafdrukdatabases geen (ik herhaal: GEEN!) terroristische en criminele acties kan bestrijden. Het is dan ook jammer dat de traditionele media dit onderwerp nog maar mondjesmaat lijken op te pikken.

Er is dus sprake van een discrepantie tussen het belang van het onderwerp en de aandacht ervoor in de media. Het is een scheve verhouding die rechtgetrokken moet en kan worden, vandaar deze oproep aan de blogosfeer. Wij, blogs, moeten deze verhouding rechttrekken. Met democreatie 2.0.

Democreatie 2.0.
Democreatie 2.0 dus. Een heel simpel concept eigenlijk. De bedoeling is dat dit de eerste virtuele druppel van een uitdijende ?vlek? gaat worden. Als we het met het bovenstaande eens zijn en de traditionele media het onderwerp vooralsnog lijkt te negeren, dan is het aan de vele bloggers om dit onderwerp op te pikken.

Hoe? Met je eigen verhaal, zelf gekozen links, je eigen visie, geschreven voor de ?eigen vaste lezerskern?. Over privacy(schending) in de brede zin. Waarom? Omdat er steeds meer burgers zijn die zich informeren, maar onmogelijk alle sites kunnen lezen. En laten we reëel zijn, het gemiddelde blog trekt niet zoveel bezoekers als de ?traditionele media?. Maar met een hoop blogs… enfin.

Waarom zouden we dat moeten doen? Omdat het belangrijk is om nu na te denken over wat wenselijk en wat onwenselijk is. Zouden we dat niet doen, dan glipt dit onderwerp weg in de waan van de dag, de pamela andersons en de manon thomassen. Dan is het wéér wachten op het volgende moment ?dat er iets gebeurt? voordat ?we? er weer mee bezig zijn. En zomaar weer boos kunnen worden. En eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Het is dan ook aan ons, de bloggers, om deze handschoen op te pakken.

GeenCommentaar opent daarom het bal met links naar enkele interessante artikelen en achtergrondinformatie én met de acties die nú lopen. Met speciale aandacht voor de ‘blogpolemiek over privacy‘ bij Sargasso, vanaf vanmiddag 15.00 uur op uw geliefde democreatieve net.

Verwacht de komende tijd meer stukken en voorstellen om dit vorm te geven. En vooral, laat je horen als ook jij denkt dat wij een vuist moeten maken.

Huidge acties:

Demonstratie in mei en juni

Dit is mijn vingerafdruk

Achtergrond:

Volksopstand tegen de privacy-schendigen

En de winnaar is…. U!

5 november: Big Brother D-Day

Iedereen potentieel verdacht

Ik ben boos

Breed discussieforum privacy

Van Privacyparadijs tot controlestaat? [PDF]

Meer links

Privacy statement bescherming persoonsgegevens

0

Reacties (6)

#1 jeorne

gadverdamme. Waarom moet uitgerekend D66 altijd van die ware dingen zeggen? Straks ga ik (weer) op ze stemmen. Fuk.

  • Volgende discussie
#2 Anne de Boeck

De redactie van Niburu (de grootste site qua bewustmakend en onthullend nieuws)stelt dit ook al aan de kaak via haar artikelen en intussen circuleert er een actie “Volksopstand”die je kunt tekenen..
We moeten onze krachten, klein of groot, snel bundelen. En zo maken we een wereld van verschil. We pikken het niet langer! Wordt wakker en DOE IETS!

Anne

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Johan

@Anne: Volg het goede voorbeeld (verder) zou ik dan zeggen. Als je de krachten wil bundelen: maak bijvoorbeeld een link naar deze pagina. Of maak zelf een overzichtspagina met alle interessante links die jullie de laatste tijd (bijvoorbeeld in dit stuk) zijn tegengekomen. Of roep (ook) de bloggers die jullie site bezoeken op om er aandacht aan te besteden, etc. etc.

Als je een daadwerkelijk verschil wil maken is deze reactie nuttig, maar aandacht voor het onderwerp, verschillende achtergrondstukken op jullie site, etc. zodat mensen zélf een mening kunnen vormen is nu net dat stapje méér waar ik toe oproep.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Linken maar elkaars artikelen versterkt het effect. Google gaat dan meer gewicht toekennen aan die stukken.
Zorg ervoor dat iedereen die op privacy op Google zoekt bij dit soort stukken uitkomt en niet bij sussende overheidssites!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Okee, oproep gehoord. En natuurlijk een vlekje toegevoegd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Johan

En een mooi omschreven vlekje Peter. Ik zet hem bij de ‘achtergrond’-artikelen.

  • Vorige discussie