Oprichter beveiligingsbedrijf Blackwater vertrekt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Erik Prince (Foto: Wikimedia)

De CEO en oprichter van het omstreden privéleger Blackwater, Erik Prince, is maandag opgestapt. Blackwater beveiligde jaren lang hooggeplaatste Amerikanen in Irak. Voor die order kreeg het bedrijf veel geld van de Amerikaanse overheid. Sinds bekend is dat ‘agenten’ van Blackwater niet van onbesproken gedrag zijn, is de liefde tussen Blackwater en de Amerikaanse overheid bekoeld. Nu Obama aan de touwtjes trekt lijkt de rol van Blackwater definitief te zijn uitgespeeld.

De activiteiten in Irak behelzen een derde tot de helft van de activiteiten van Blackwater. Het bedrijf heeft naar schatting meer dan duizend man personeel in Irak gestationeerd. In mei loopt het contract voor Irak, met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, af. Om het imago wat op te vijzelen hernoemde Prince Blackwater tot Xe. Nu is de oprichter dus vertrokken.

Erik Prince kon slechter terecht komen toen hij bijna veertig jaar geleden ter wereld kwam. Zijn vader is steenrijk geworden in de auto-onderdelen en zijn moeder, Elsa Broekhuizen, is van Nederlandse komaf. Het gezin beleed thuis het Nederlands Hervormde geloof, maar Erik stapte over naar het Rooms Katholicisme omdat hij biechten wel interessant vond.

Om aan te geven hoe Prince in het leven staat; het volgende zegt hij over zijn tijd in het Witte Huis onder Bush sr.:

“I saw a lot of things I didn’t agree with?homosexual groups being invited in, the budget agreement, the Clean Air Act, those kinds of bills.”

In oktober 2007 verscheen Prince voor een commissie van het Congres. Hij moest getuigen in de zaak van een Blackwater medewerker die in een dronken bui een Irakees dood schiet. De medewerker was ontslagen en kreeg een boete, maar werd daarna het land uitgesmokkeld om vervolging te ontlopen.

Op de vraag waarom Blackwater de zaak verduistert en de medewerker niet aan de autoriteiten overdraagt, laat Prince zien dat hij het contact met de werkelijkheid helemaal kwijt is. “We kunnen iemand niet martelen of opsluiten.”

Waarom zou je iemand willen martelen als straf? En waarom kan hij niet gewoon aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen worden?

Het afscheid van Prince is de volgende stap van Blackwater om het bedrijf enigszins de zuiveren van haar foute reputatie. Richtpunt wordt de training van beveiligingspersoneel. Contracten met de overheid zullen vanaf nu vermeden worden. Maar deze exponent van het Amerikaanse rücksichtlose, wetteloze handelen in Irak doet er beter aan haar poorten te sluiten.

Onderzoeksjournalist Jeremy Scahill, gezaghebbend op het gebied van private legers, geeft in het onderstaande interview een mooi inkijkje in het bedrijf Blackwater USA.

Reacties (3)

#1 Teun

Als ik dat filmpje zo hoor, dan is de Cofer Black een veel engere kerel. Maar dit is gelukkig weer een Bushie minder (of beter gezegd: dit is weer een havik minder die Bush als trekpop gebruikte).

  • Volgende discussie
#2 pedro

Waarom zou je iemand willen martelen als straf? En waarom kan hij niet gewoon aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen worden?

Waarom zouden we twijfelen aan de woorden van Erik Prince, die ervaring heeft met het overdragen van gevangenen aan de Amerikaanse autoriteiten en die dus weet, dat er een groot gevaar was, dat zijn medewerker gemarteld zou worden, als hij hem overdroeg aan de Amerikaanse autoriteiten?

Dat Erik Prince, de croney van Rumsfeld / Cheney, op stapt nu zowel Rumsfeld als Cheney weg zijn, is weinig verrassend. De contracten en de centjes zijn binnen, hij kan lekker gaan rentenieren en van de regering Obama heeft hij niet veel te verwachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 koos

Vroeger in mijn erg naieve christelijk tijd zou een Eric Prince mijn voorbeeld zijn. Ergens wel jammer want zonder verandering had ik veel meer bereikt in mijn leven.

  • Vorige discussie