Opinie moslims en niet-moslims gemeten

een grafiekje“Ik zou iedere dag wel over de moslims willen praten!” riep onlangs nog een voormalig minister en aanstormend D66-lijsttrekker enthousiast uit. Nou mijnheer Pechtold dat kan in deze post volop. Vandaag discuzeuren we aan de hand van een recent verschenen mondiaal opinieonderzoek: The Great Divide: How Westerners and Muslims View Each Other van het PEW Institute. Uit het rapport blijkt dat de kloof tussen moslims en niet-moslims nog onverminderd groot is. Opvallend is de totaal verschillende kijk op de wereld, zo zijn er onder moslims veel trouwe lezers van whatreallyhappened.com. Terwijl de meeste niet-moslims nog steeds hechten aan de officiële versie wat er gebeurde op 11 september 2001. Wel keuren steeds meer moslims terrorisme af en is hun vertrouwen in Osama Bin Laden tanende. Het rapport staat bol van percentages zus en zo. En de vraag die opdoemt is of dit wel recht doet aan de miljoenen individuen die gevangen worden in één lullig staafdiagrammetje. Meten is weten, of toch niet helemaal? Many in the West see Muslims as fanatical, violent, and as lacking tolerance. Meanwhile, Muslims in the Middle East and Asia generally see Westerners as selfish, immoral and greedy – as well as violent and fanatical. (pewglobal.org)

 1. 1

  Dwaasheid en illusies

  ‘Maar anderzijds: ook door de dwaasheid kan iemand met al zijn hartstocht een zaak voorstaan, waarin hij gelooft. Wie denkt aarzelt, wie peinst twijfelt. Alleen uitgaande van de wijsheid zou men waarschijnlijk niet in de wereld passen. Misschien zou men smeken om de dood. Slechts een dwaas kan onder dwazen leven.

  “Geen maatschappij, geen samenleven kan zonder dwaasheid aangenaam zijn of duurzaam. Dit is zozeer juist dat een volk niet zijn vorst, de heer niet zijn knecht, de dienstmaagd niet haar meesteres, de meester niet zijn leerling, de man niet zijn vriend en de echtgenoot niet zijn vrouw zou kunnen verdragen, indien zij niet wederkerig zo nu eens dwalen, dan weer vleien, nu eens iets verontschuldigen en dan met de honing der dwaasheid elkander verlokken.”

  Erasmus, de inspirator van de hier sprekende Zotheid, dacht wellicht dat het leven ondraaglijk zou zijn zonder illusies en zonder een huichelarij, die het compromis aanvaardt, de vormen eerbiedigt en illusies toelaat.’

  A.L. Constandse, Geschiedenis van het humanisme in Nederland, 1978.

 2. 2

  Zou best eens kunnen dat many in the west evenveel gelijk hebben als de muslims dat generally in the middle east and asia hebben. Alleen: wie gaat zijn gelijk halen?

 3. 3

  [img]http://www.lofderzotheid.nl/den%20haag/images/foto-homepage.jpg[/img]

  De lof der zotheid, helemaal zo gek nog niet!

 4. 4

  Het is een achterlijke religie zoals het christendom. Het is trouwens vreemd om moslims tegenover westerlingen te zetten. Appels en peren. Scientism/Consumerism cultus tegen Moslim cultus komt al dichter in de buurt.

 5. 6

  Maar waar komt dat enorme verschil tussen British Muslims en French Muslims nou vandaan bij de vraag of het Arabieren waren die de aanvallen van 11 september hebben uitgevoerd?

 6. 9

  @Sickbock: Ik denk het ook ja.
  Britse Moslims integreren niet zo best. Hebben jullie dit al gehoord?
  “BRITAIN’S biggest fun park has sparked a race row — with a MUSLIMS-ONLY day.

  Up to 28,000 are expected at Alton Towers on September 17 when there will be no music, booze or gambling.

  Instead there will be prayer areas, Muslim stalls and all food served will be HALAL.

  Organisers Islamic Leisure have billed it the First National Muslim Fun Day and tickets can only be bought through their website.”
  The Sun

 7. 11

  Wikken en wegen Carlos. Zou ook kunnen zijn dat de patstelling is bereikt, alles is gezegd en mijnsinziens niet opgepakt. Dus dan ben ik niet zo optimistisch, laten we maar eens de Belgische verkiezing afwachten.

 8. 12

  Ik weet niet hoe het komt maar een reactie van mij komt er niet door
  Het was een verwijzing naar een bericht in the Sun over een Muslims Only dag in een Brits pretpark
  Nee, Britse Moslims integreren niet zo best…

  ***Redactie: de reactie hing in het spamfilter, excuus vor het ongemak****