Open dagen kerncentrale Fukushima

[speld]
De veelbesproken kerncentrale in het Japanse Fukushima opent eind juni haar deuren voor het grote publiek. Dit heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken en Toerisme, Tamuri Bensashimi, zondag bekendgemaakt. De open dagen zullen naar verwachting vele tienduizenden liefhebbers naar de regio trekken en een impuls geven aan het toerisme in het getergde noorden van Japan.

“We hopen tijdens deze open dagen voorlichting te kunnen geven over de voordelen van kernenergie in risicogebieden”,aldus Holly Vandermeer, Amerikaans initiatiefneemster van deze nieuwe vorm van ecotoerisme. Vandermeer meent dat de recente ramp in het gebied kernenergie in een onterecht verdomhoekje heeft geplaatst. “Veel mensen weten niet dat een kerncentrale prima gedijt op een breuklijn. Vergeleken met een kolencentrale is de kans één op 4.2 miljoen dat na een aardbeving een tsunami ontstaat waardoor het koelsysteem beschadigd raakt. Bij een kolencentrale is deze kans één op 2.19 miljoen.” Vandermeer wil de toeschouwer attent maken op de relativiteit van de ramp. “Per seconde vallen er meer verkeersdoden of doden als gevolg van verstikking in visgraatjes dan er slachtoffers gevallen zijn bij dit incident. En bovendien: men zal versteld staan over wat er allemaal gewoon overeind is blijven staan in de centrale. Wij geven de bezoeker de gelegenheid alles met zijn eigen onbevangen blik te bekijken, zonder manipulatie door de media.”

Voor de organisatie van de open dagen is onder meer de hulp ingeroepen van Windig Party Events, tevens verantwoordelijk voor de catering en parkeerterreinbeheer van de Vlootdagen in Den Helder. Geen rare keuze volgens de Japanse autoriteiten. “De organisatie heeft een uitstekende staat van dienst. Al jaren komen honderdduizenden mensen af op de Vlootdagen en daar zijn voor zover bekend nooit doden bij gevallen”, aldus minister Bensashimi.

Geluiden als zou de radioactiviteit te hoog zijn voor massale toeristische dagtochten doet de organisatie van de hand, evenals verwijten over uitbuiting van dagjesmensen. “Tijdens de uitgebreide rondleiding over het terrein krijgen mensen na 26 minuten de keuze om in plaats van een bezichtiging aan de reactorkern naar een optreden van de Japanse stand-up comedian Tatsuya Sakinowatsi te gaan. Dit vindt plaats in Tokio, waar geen sprake is van verhoogde straling.”

Reizen naar de geplaagde kernreactor zijn vanaf 5 juni te boeken op de website van onder andere D-Reizen, Japanese Airlines en The Tea Party. Kinderen onder de 12 jaar, ouderen boven de 65 en terminaal zieken kunnen voor gereduceerd tarief naar binnen, verder zijn er mogelijkheden voor groepskorting.

Reacties zijn uitgeschakeld