Opeens weet je het, je wordt piraat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

?The use of drugs such as cannabis and the drinking of alcohol, sex and other obnoxious misconduct are now becoming common within the pirates, causing social problems. That is what is worrying us, a lot more than the risk they pose to the foreign ships and crew.?

De imam van een moskee in Galkacyo, een stad in Somalië, trekt aan de alarmbel. De piraterij in de wateren rond Somalië veroorzaakt legio sociale problemen in dat land. Succesvolle piraten zijn zo rijk dat wisselgeld ze niets interesseert en romantiek achterwege blijft; ze kopen gewoon een vrouw.

De hoge bedragen die de piraten als losgeld ontvangen in ruil voor vrijlating van de gekaapte schepen, creëren een gescheiden samenleving. Piraten kunnen nagenoeg alles kopen en drijven met hun overvloed aan geld de prijs van (luxe-)goederen omhoog. ‘Gewone’ Somaliërs delen nauwelijks mee in de weelde en hebben als excuus voor hun armoede: ?We are not pirates.?

Zelfs kredietverlening is geen probleem. Als een piraat geen geld heeft, maar wel losgeld verwacht van een lopende kaping, dan kan hij de uitgaven op krediet doen. Los het maar af als je het geld binnen hebt.

Om hoeveel geld gaat het daadwerkelijk? Een expert van de Londense denktank Chatham House schat dat het gaat om meer dan 100 miljoen dollar in de laatste twee jaar. Afgelopen jaar is het gemiddelde bedrag dat aan losgeld wordt betaalt over de kop gegaan. Van één naar twee miljoen dollar gemiddeld.

Een deel van dat geld wordt overzees geïnvesteerd (internationaal terrorisme?), maar het voetvolk, de kapers, krijgen voldoende om een relatief vorstelijk bestaan te lijden. Daarmee zorgen ze voor unieke problemen binnen een land dat er toch al niet al te best voor staat.

Het is een onderbelicht facet van de piraterij in de Afrikaanse wateren. De weelde van de kapers maakt het voor eerlijkere mensen moeilijk om te leven. Een handjevol Somaliërs drijft de prijzen van goederen zover omhoog dat er een klassenverschil ontstaat. The easy way out voor de armen is piraterij en daarmee is de cirkel rond. Zo investeer je met losgeld in toekomstige piraterij. Is het dat waard?

Reacties zijn uitgeschakeld