Opbouwen in Uruzgan?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

uruzganIn februari werd er besloten Nederlandse militairen naar Uruzgan te sturen. De militairen zouden gaan toezien op de wederopbouw van deze Afghaanse provincie.

Het lijkt erop dat ze behalve toezien op het herbouwen nog wel het een en ander moeten ontmantelen. De Talibaan roeren zich. Vorige maand zeiden de Amerikanen al dat ze profiteren van de zwakte van de Afghaanse autoriteiten, waardoor ze hun invloed kunnen uitbreiden. Maar dit hoeft nog niet te betekenen dat ze sterker zijn geworden.

Inmiddels is het wel duidelijk dat Uruzgan een wespennest is. Nederlandse commando’s, elitetroepen, hebben al tientallen Talibaan gedood. Tot nog toe is er aan Nederlandse zijde geen slachtoffer gevallen, maar zodra de minder goed getrainde Nederlandse zandhazen worden ingevlogen vrees ik het ergste.

Moeten we als Nederland deze missie niet herevalueren? Moeten we niet concluderen dat het oorspronkelijke doel van de missie, wederopbouw, een onhaalbare illusie is?
De opstandelingen zullen alles dat onder Nederlandse supervisie wordt gemaakt met plezier vernietigen. Het klinkt hard, maar er is daar geen eer te behalen. Laten we het dan ook niet proberen, want voor je het weet heb je een nieuw Srebrenica.

Reacties (6)

#1 Packet Storm

Ik denk dat de vraag is: “Wat willen de mensen daar?”
Als ze de Taliban terug willen, dan moet je je er niet mee bemoeien, want dat werkt toch niet.
Als de lokale bevolking echter voor een democratisch Afghanistan is, dan moeten ze blijven en de Taliban wat mij betreft flink aan puin schieten.

  • Volgende discussie
#2 Geza

De lokale bevolking zal zijn voor degenen van wie ze het meest te verwachten hebben. Er gaat relatief weinig geld naar Afghanistan voor wederopbouw, de regering is wankel en er zijn maar een paar duizend peacekeepers die misschien snel weer zullen weggaan. De Taliban zijn een constante factor. De keuze van de bevolking lijkt me wel duidelijk.
De Taliban aan puin schieten is onmogelijk, je kunt ze slechts bestrijden door ze de steun van de bevolking te ontzeggen.
Als er een smak geld naar Afghanistan zou gaan, en er in elk dorp een school, een ziekenhuis en een politiepost zouden worden gebouwd zou je dat best wel eens kunnen bewerkstelligen.
Maar ja, da’s duur he ? Irak slorpt op dit moment het amerikaanse geld op, en de overige landen zijn er niet zo happig op om Afghanistan te ondersteunen. Ze zien Afghanistan toch als deel van het amerikaanse avontuur/machtspelletje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Is dat dan duurder dan die apaches die we daar hebben staan? Lijkt me niet. Voor de prijs van één geleide bom kan je daar een compleet ziekenhuis bouwen…

Prioriteiten, he?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jan Jaap

Inderdaad. Twee JSF’s minder kopen en Nederland kan in zijn eentje een flink deel van Uruzgan herbouwen. Vredesmissies, ontwikkelingshulp en armoedebestrijding zijn een wassen neus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Die ”Wederopbouw” kan Taliban eenvoudig traineren door raketjes op de basis te schieten, bommetjes langs de weg te plaatsen e.d. Het contact met welwillende lokalen wordt zo eenvoudigweg afgesneden en krijg je precies dezelfde situatie als waarmee de Amerikanen in Irak nu te maken hebben. Angst voor alle Afghanen met schieten op onschuldige burgers e.d. als gevolg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 knut

Damned if you do damned if you don’t

Scenario1:
Geef geld en geloofsfanatici zeggen dat het de duivel hun ziel koopt, de locale corruptie zorgt weer voor een oneerlijke verdeling en haat/nijd. terwijl we ondertussen hun papavervelden in de fik steken en dus locale krijgsheren met politiek anti-westers gekonkel/propaganda het gecreerde draagvlak weer onderuit halen.

scenario2.
Taliban weg blijven jagen. Hollandse jongen over de kling. Vrouwen scholen. Verder de oude vertrouwde (macht)structuren niet teveel verstoren en op lange termijn groeit er misschien een draagvlak in afghanista. Helaas pas nadat de hollandse moeders die hier al onderuit hebben gehaald ……

  • Vorige discussie