Opa NRC spreekt

Verontwaardiging in de blogosphere. Het heeft NRC-redacteur Raymond van den Boogaard behaagd om zijn two cents aan het online debat bij te dragen. Volgens hem bent u een mopperaar en zijn de grote opinieblogs – GeenStijl, Frontaal Naakt, Het Vrije Volk, Joop en Retecool – niet meer dan de ventielen waarin u uw gebakken stinklucht door kunt persen. Nou ja, behalve Joop natuurlijk, want daar schrijven gevestigde opiniemakers voor en zoals u weet raakt NRC altijd een beetje opgewonden van gevestigheid.

Dat Sargasso slechts terzijde wordt genoemd, zullen we hem maar vergeven. Het toont wel aan dat Van den Boogaard geen enkele poging heeft gedaan tot serieuze research: Sargasso is toevallig wel het oudste en een van de best gelezen opinieblogs van Nederland. Retecool heeft een bereik waar nrc.nl alleen nog maar van kan dromen. Als het gaat om invloed op het maatschappelijke debat weet ik nog niet wie dat gaat winnen: GeenStijl of NRC. En over de achtergrond van veel lezers ook al geen woord: veel hoogopgeleide professionals.

Het stuk van Van den Boogaard staat op pagina twee en is dus een van de belangrijke verhalen van de dag (lees het hier en hier). Opvallend is dat het stuk zo weinig zegt, tenminste de boodschap is mij na lezing niet duidelijk. Iets over dat NRC geen boze brieven meer krijgt, maar dat u bij ons uw gal komt spuwen. Eigenlijk zegt Van den Boogaard niet veel meer dan: goh, er zijn opinieblogs waar stukjes verschijnen en mensen hun menging geven. Tja, dat doen we al bijna tien jaar: knap dat Van den Boogaard dat nu al doorheeft.

Hij doet de blogs nogal tekort. Blogs doen het werk dat veel gevestigde media laten liggen. Geëngageerde journalistiek bedrijven bijvoorbeeld. Denk aan de mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt. Of bij ons: De moddermeter. De gecrowdsourcete 25-puntenlijst voor een links kabinet. Als enige medium in Nederland hebben wij de Europese Grondwet paragraaf voor paragraaf doorgespit. We volgen de wereldtemperatuur. Prikten climategate door. Schrijven al jaren over privacykwesties, duurzaamheid en economie. Gebruiken al tijden open data en doen geregeld een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om overheidsstukken boven tafel te krijgen.

De meeste blogs pretenderen geen vervanging te zijn voor de gevestigde journalistiek, maar zijn eerder een aanvulling, een nieuw genre, of een nieuw medium. Die blogs krijgen al jaren voor elkaar wat de meeste gevestigde media niet lukt: een serieuze online aanwezigheid, contact met betrokken lezers, activisme met behulp van een leger aan vrijwilligers en eeeeeeeh groei. Blogs zijn ook de kweekvijvers van schrijftalent – jonge journalisten krijgen hier een kans om te laten zien wat ze waard zijn. Jullie chef internet kan daarover meepraten.

Veel krantenredacteuren zien nog steeds het internet als een soort archief waar de kliekjes van de krant nog een keer opgewarmd mogen worden. Daar gaan jullie het niet mee redden vrienden.

Zure stukjes schrijven is blijkbaar niet voorbehouden aan ons bloggers. Jammer, gemiste kans.

Hier nog wat verhalen over het stukje van Van den Boogaard van onze collega’s van GeenStijl, Frontaal NaaktRetecool.

 1. 4

  Raymond van den Boogaard kreeg ook niet de minste inspiratie als twitteraar en hij is er inmiddels al lang vertrokken.

  Je moet die man niet over nieuwe media laten schrijven, punt.

 2. 7

  Wat mij vooral stoort aan het zwakke prutsartikeltje, is dat de voormalig chef Kunst van de NRC overduidelijk alleen even vluchtig naar de frontpages van de betreffende blogs heeft gekeken. Om daar dan, zonder enige kennis van zaken, een niet ter zake doend knipselartikeltje over te schrijven, wat vervolgens zonder enige kritiek door de eindredactie kwam. Niemand die de 60-jarige v/d Boogaard bijvoorbeeld even gewezen heeft op het feit dat de site van Van Gogh ‘De gezonde roker’ heet, en niet ‘de tevreden roker’. Om over het ‘pionierwerk’ van diezelfde Van Gogh in verband met weblogs nog maar te zwijgen, daar dat op z’n minst discutabel is.

  NRC maakt haar naam als internethater méér dan waar.

 3. 11

  NRC Next is online vaak ook gewoon een vergaarbak van linkjes en filmpjes die zó oud zijn dat ze waarschijnlijk volgende week bij De Wereld Draait Door te zien zijn. En DWDD komt meestal met filmpjes van minstens drie jaar oud.

 4. 13

  Ik ben ook 60 jaar oud. Ik meen me te herinneren dat Rvd Boogaard 30 jaar terug een vernieuwend journalist was.

  Ben ik ook zo verstofd, vraag ik me dan af?

  Dimitri, de agenda van Sargasso mag er zijn.

 5. 18

  Ach ja de NRC dus ook al.
  en dat na de VK die besloot om hun eigen blogs op te heffen.
  In HP/de Tijd deed “een journalist” ook pogingen om het VKblog af te branden (en het eens te zijn met het feit dat de VK stopt met het VKblog) op basis van oppervlakkig gegluur op het VKblog met wat copy and paste van enkele reacties/blogberichten van bloggers die verder ook niemand kent en waarvan enkelen wel wat rare teksten plaatsen op hun blogs dus ja zo kan ik ook iets afbranden. En zo kan ik ook journalistiek bedrijven. Het is dezelfde “methode” dus als Van den Boogaard.

 6. 19

  Wat ik ook apart vindt: dat stuk van NRC vind dus hetvrijevlk.com de moeite waard om te noemen. Het fuingeert weliswaar als wetenschappelijk instituut voor de PVV, maar echt serieus kun je het toch niet nomen, dat geblaat van joods-christelijke pastors en Vertaald-uit-het-duits-door-E-J-Bron-en?

 7. 21

  Goede reactie van Sargasso’ zijde. Lees de NRC al jaren, maar hier zaten ze (op pagina 2 nog wel!) er echt helemaal naast. Wat een futloos en nietszeggend stuk, ongelooflijk.

  Zal ik een boos mailtje sturen naar de NRC of liever nog, een brief?

 8. 23

  Ach VK blog werd ik ook niet echt heel warm van hoor,. jammer voor de bloggers dat de stekker eruit getrokken wordt, maar geen groot verlies voor de vaderlandsche blogosphere.

  Ik vind de nieuwe site van nrc best oke. Ik begrijp de filosofie erachter – idd niet recyclen van krant en actueel nieuwsblog. Kan best groot worden als ze dit goed door blijven zetten. Met Egypte ging ik toch vaak even kijken.

  En verder, bij NRC zit nu eenmaal een generatie die van geen enkele vernieuwing wil weten. NRC NEXT krijgt de oude stukken uit ‘de echte krant’. En dat is jammer. Als het gaat om overleven, zet ik eerder in op een uitgebreidere versie (vooral online) van next dan van de huidige krant. Maar ja, ik ben maar een simpele blogger, dus wat weet ik nou….

 9. 24

  Analyse Europese grondwet – inderdaad erg vernieuwend – er waren zeker 10 buitenlandse sites die dat net zo grondig deden. Als je anno 2011 met dit wapenfeit moet komen heb je er zelf ook niet al te veel van gebakken de laatste tijd. Het hele artikel ademt een storende zelfgenoegzaamheid en spruitjeslucht.

 10. 25

  Uitgerekend de NRC durft andere sites de maat te nemen. Van dik hout zaagt men planken, zegt de goeierd, nooit in het eigen forum gekeken zeker?
  En als je met de vinger op de rotte plek wees kreeg je een ban op de koop toe. Echt vieze praktijken waren schering en inslag bij de NRC. Valt nu in mijn weblog na te lezen of hier als samenvatting: http://alphonse-scaf.blogspot.com/
  Sans rancune, maar tegen het vergeten!

 11. 26

  Dit is dan toch wel een LOL beschrijving van HVV in het artikel: “…ontdekken met grote regelmaat misstanden en schandalen die anderen niet interesseren, bijvoorbeeld omdat ze niet bestaan”

 12. 27

  Taboes. Interpretatie. Gekleurde brillen.

  Dat is het leuke van internet blogs je kan aandacht vragen voor zaken die anders waarschijnlijk in de doofpot waren gebleven.

  Weet niet of HVV daaraan meedoet…

 13. 29

  Nouja Toon, dat is het ‘m. Het lijkt me als je een informatiebron bent voor een relatief grote groep mensen, dan mag je redelijkerwijs geen prutswerk afleveren. Enige tijd geleden sprak men nog over het zogenoemde internet-examen voor de gewone man. In verband met lol was ik daar nooit echt een voorstander van, maar dit zet je toch aan het denken, een soort van inburgeringscertificaat voor oude verstokte media zou het internet helemaal niet misstaan.

 14. 30

  Nou ben ik een redelijk tevreden Next-abonnee maar dat nieuwsblog van ze blinkt niet uit door vernieuwing en originaliteit. Dat had Van den Boogaard er ook wel eens naast mogen zetten, als vergelijkingsmateriaal.

 15. 32

  je ziet met internet een soort zelfverklaarde generatiekloof ontstaan. Ik ben zelf ook niet meer van de jongste, en zie geregeld bij leeftijdgenoten dat ze het verdommen te snappen, en denken daar nog een soort status aan te ontlenen ook. Lacherig doen over internet, geen bijlage bij een mailtje kunnen hangen bijvoorbeeld, en dan heel trots zeggen ‘maar daar heb ik m’n mannetje voor’, of ‘dat doet m’n secretaresse’, alsof het rocketscience is (misschien is dat in de praktijk ook niet meer dan een gesublimeerd rotje, heb ik weer geen ervaring mee).
  Aan de andere kant zie je bij tieners en twintigers ook dat ze helemaal niet verwachten dat een vijftiger iets van het internet snapt, alsof het een uitvinding van de laatste jaren is. Net zoiets als wanneer ze een retestrak funknummer uit de zeventiger jaren horen en dan zeggen dat dat gegapt is van pak en beet Puff Daddy, die er een sampletje van gemaakt heeft.

  Zelf heb ik er aardigheid in om nog wat dieper op de zaak in te gaan, probeer de laatste tijd wat meer te snappen van server-side scripts omdat ik wel ’s verder wil dan een prefab WordPress-ding, zit dan een tijdje dom te staren naar praat over .php, .asp en weet ik veel wie z’n sql, tot er af en toe een kwartje valt en ik weer zo’n fijne aha-erlebnis heb.
  Maar soms denk je het padje in te kunnen korten door wat aan je wizzy neefje te vragen, of zo’n ander wonderkind (volgens de digibete ouders).
  Die kijkt je dan een beetje meedelijdend aan, en dan gaan ze heel snel typend (helft van de tijd backspace want fout) iets op Google opzoeken en je heel schoolmeesterig iets vertellen wat je zelf diezelfde middag al had gelezen…

  Als ze tevreden zijn met hun ‘dooie bomen krant’ – ook een flauw verwijt als je nagaat dat het net net zo veel energie verbruikt als het vliegverkeer, maar dat terzijde – laat ze, ze mogen hun restje toekomst beleven zoals ze willen, maar dat neerbuigende toontje daar wordt ik wel ’s een beetje mies van. En helemaal zonde om dat op zo’n prominente plaats in die krant te zetten.