Een gastbijdrage van Ernst-Jan Pfauth, blogger, oud-chef NRC online en thans hoofd van de startup Brainsley.
Of ik voor het oudjaar nog een stukje voor Sargasso wil tikken over de toekomst van blogs? Uiteraard. Alleen vraag je het op een moment dat ik blogs net een beetje opgegeven heb. Begrijp me niet verkeerd, ík blog nog vrijwel dagelijks met plezier, maar ik verwacht in 2012 geen busladingen vol nieuwe bloggers die het langer dan een maand volhouden. De drempel van het medium is zo hoog. Niet zo hoog als die van traditionele media, en dat heeft prachtige blogs opgeleverd – waaronder Sargasso -, maar te hoog voor bijvoorbeeld een huisarts om te schrijven over de dagelijkse beslommeringen in de praktijk, of zijn vakgebied.
Dat is zonde, zeg ik als blogger, maar ook als journalist. Want duizend huisartsen weten meer dan één medisch redacteur bij een willekeurige kwaliteitskrant. En het mooie aan blogs is dat die huisartsen hun kennis online kunnen publiceren, ongefilterd. Gratis informatie voor de medisch redacteur en de rest van ’t volk. Maar helaas: zes maanden bloggen zonder reacties in een houterig blogplatform houden maar heel weinig huisartsen vol. Of andere experts, for that matter. Terwijl de opbrengst van bloggen zo groot kan zijn.
Niet alleen voor de schrijver zelf, maar voor heel Nederland: die ongefilterde kennis van allerhande experts. Want ditjes en datjes delen we hier al genoeg, we zijn het meest enthousiaste twittervolk ter wereld, maar het zou zo fantastisch zijn als we het web verrijken met onze kennis. Als we onze vakgenoten en leken gidsen door het voor hen relevante web. Een gigantisch blognetwerk zou dat mogelijk maken. Maar zo’n publicatie opstarten is voor de drukke mens vaak te veel moeite. Bovendien mist dan de structuur. Tenzij je een leger aan vrijwilligers – of goedbetaalde redacteuren – kan vinden die alle blogs ter wereld willen rubriceren, is het voor de nieuwe lezer lastig om in te stappen.
Verschillende start-ups willen die drempel wegslaan. Zoals Quora, waar experts vragen beantwoorden, of Subjot, waar je thematisch kan twitteren. Ik sluit me in 2012 bij die hype aan, met Brainsley. Op die site kunnen experts binnen hun expertise de belangrijkste links delen. In een soort openbare privébibliotheekjes. Daarnaast kunnen ze per expertise zeggen wie hun vijf favoriete experts zijn. Zo krijg je per vakgebied een overzicht van wie de belangrijkste specialisten zijn – degene die het meest genoemd worden – en wat zij graag, en met urgentie, lezen. Je kan niet eindeloos taggen, waardoor de site overzichtelijk blijft, en de nieuwe lezer per expertise een goed geïnformeerde keuze kan maken.
Het is een eerste stap naar collectieve online kennisdeling. Wellicht levert Brainsley gebruikers zoveel op – status, een overzicht van welk stuk je deze week móét lezen om op de hoogte te blijven, nieuwe vakvrienden – dat ze denken: ‘laat ik mijn online aanwezigheid eens uitbreiden’. Ik maak dan met liefde een blog voor ze aan (hier een startgids). Want als ik het medialandschap van 2012 iets toewens, dan is het wel een rijkdom aan interessante, vanuit expertise en ervaring geschreven, blogs. 1.000 huisartsen, u weet samen meer, laat het dan alstublieft ook even online merken.
Reacties (3)
Heel goed initiatief. Ik ben voor mijn dagelijkse werk bijna 100% afhankelijk van informatie die ik vind op blogs (developer .Net / node.js)
Mijn vrouw is psychologe en zal nooit een google query doen om tot een oplossing te komen wegens gebrek aan content. Toch jammer, want een blog is een goede manier om kennis te delen, te leren schrijven en last but not least een mogelijkheid om in contact te komen met andere specialisten.
Daar staat dan wel weer het concept intervisie tegenover; iets dat volkomen gemist wordt in de IT.
Ik weet niet als het een slechte evolutie is dat er minder blogs worden opgestart. Al te vaak werden er blogs opgestart die geen nieuwe informatie bevatten of waar maar eens op de maand op wordt gepubliceerd.
Bloggers die het bloggen serieus menen, goede informatie geven en kritische blikken werpen zullen toch voldoende voldoening blijven vinden in het bloggen.
Vergis je niet. Ik vind het zeer belangrijk dat blogs blijven bestaan want ik volg er een heel pak per dag. Maar ik vind het ook belangrijk dat de verspreiding van allemaal kleine blogjes stopt.
Als je een expert bent op een of ander gebied. Start dan niet je eigen blog maar doe even gast blogpost. Zo verzamel je allemaal zeer goede informatie op 1 adres.
Een voorbeeld van dit idee is 24ways waar elke dag in december een expert aan het woord wordt gelaten en een blogpost mag schrijven.