Onzinnige onderzoeken: Marokkaanse jongeren vinden Nederland te soft

Lekkere kop: “Eenderde Marokkaanse jongeren vindt Nederland te soft“.
Maar daar houdt het dan ook verder mee op. Goed voorbeeld van nieuws maken met iets dat eigenlijk geen nieuws is.
Ten eerste is eenderde geen meerderheid (34% was voor, 39% tegen deze stelling). Dus kennelijk vindt de meerderheid de aanpak prima, of misschien wel te streng (wordt niet duidelijk).
Maar belangrijker nog bij dit soort onderzoeken, waar een specifieke doelgroep benaderd wordt, is het vergelijken van deze cijfers met die van de totale populatie. En wat blijkt dan: “Driekwart van de Nederlanders denkt dat de samenleving beter zal gaan functioneren door harder en vaker strafrechtelijk op te treden.“.

Dus had de kop bij Een Vandaag net zo goed kunnen zijn: Marokkaanse jongeren zijn softies.

Er zijn nog meer kanttekeningen te plaatsen (62% was tegen extra zware straffen bv), hoewel er ook interessante observaties in staan (72% vindt dat de media teveel negatieve aandacht geeft). Maar de hoofdconclusie is in ieder geval bagger.
Oh ja, hierbij een welgemeende sneer naar het gros van de Nederlandsche media die dit bericht klakkeloos hebben overgenomen.

 1. 1

  Die resterende tweederde had geen mening, weet niet, niet van toepassing, 5 of gemiddeld. Degene die met de voeten stemden zullen ze we niet tot de respondenten hebben gerekend.

  Zou ‘duh, lekker belangrijk’ ook bij de mogelijke antwoorden hebben gestaan?

 2. 2

  Veel interessanter lijkt mij is het antwoord op de vraag Hoe goed of hoe slecht voel jij je thuis in Nederland. 82% antwoordde goed en 14% slecht.

  Dat stemt mij hoopvol want ik was bang dat een veel groter gedeelte zich inmiddels al van de samenleving zou hebben afgekeerd.

 3. 7

  Maar Steeph, als er in een titel staat dat “eenderde” etc, hoe slecht moet dan de kennis van statistiek van Nederlanders zijn om dat te interpreteren als “ALLE Marokkaanse jongeren”? Ik moet eerlijk zeggen dat ik dát juist weer wat suggestief vind.

  En ja, er wordt gedaan alsof het nieuws is, maar dat heb je ook met onderzoeken naar het gebruik van wc-papier, extra grote condooms en slaapproblemen.

 4. 9

  Oh zucht. Er staat “Marokkaanse” in de titel dus de in enkel verongelijkte retorische vragen communicerenden maken hun opwachting weer.

 5. 11

  Steeph, als zelfs jij nu “de media” als enkelvoud gaat gebruiken, spreken we over tien jaar vast allemaal een obscuur straattaaltje.

 6. 13

  Wat is de onderliggende agenda van dit stukje ? Wat is de waarde van het doorprikken van dit non-nieuws ? Waarom moet heel Nederland zich uitspreken in een soort van wie-niet-voor-mij-is-is-tegen-mij spelletje ? Waarom zijn we bezig om dit land netjes te verdelen in twee kampen, allemaal in het kader (aan beide kanten, ironisch genoeg) van vaderlandsliefde ? Wanneer gebeurt er iets wat belangrijk genoeg is om deze luxe-gekte voorgoed op de achtergrond te laten wegzinken ?

 7. 14

  @11 @12

  ‘het gros van de Nederlandsche media die dit bericht klakkeloos heeft overgenomen.’ Dit moet zijn:

  a. het gros …media, DAT dit heeft, of eventueel:
  b. media die dit bericht HEBBEN overgenomen.

 8. 18

  Mijn aanroep van een hogere entiteit was puur en alleen bedoeld om mijn uiterste wanhoop te uiten.
  Niet om uw religie te beledigen, waarde HPax.

 9. 19

  @ Rene

  Ik merkte ook een zwikkie van dat schorem op bij een onderwerp over Eerdmans en de PVV.

  Als ik iets trouwens erg vind dan is dat wel dat vocabulair, die retoriek en dat taalgebruik. Ik weet niet of het iets te maken heeft met professor Pim, maar ik heb het idee dat sinds zijn grote politieke verschijning, volks pseudo intellectualisme een opmars heeft gemaakt.

 10. 20

  @ Klaplong:

  Oh, schorum, zeg je? Nee, je zult jezelf eens informeren. Maar dat kun je zeker niet he? Ben je bang voor de waarheid ofzo? Nee, jij ziet zeker liever je dochter thuis komen met een marokkaan dan met Joost Eerdmans. Zeker links he? Haha, noemen ze dat ook niet gewoon “dom”? Maar jij bepaalt zeker wat dom en slim is? Want “links” is “gestudeerd”?. Haha.

  Dit land gaat kapot aan mensen zoals jij!!

 11. 21

  Als een iets serieuzere P.S. trouwens was hier in de buurt gisteren een stripbeurs waar ik maar weer eens een stapeltje Doorzonnen heb meegegrepen en ik denk eigenlijk niet zozeer dat specifiek Fortuyn er veel mee te maken heeft. Heer Fortuyn was één van de eeuwig verongelijkten maar al in de jaren 80 waren zij voldoende prototypisch om anti-held in een stripverhaal te zijn. Enig gedurfde extrapolatie mijnerzijds leidt tot het vermoeden dat het fenomeen misschien zelfs voor de jaren 80 al wel bestond…

  Ik heb het wel vaker gezegd maar volgens mij wordt de invloed van het internet nog steeds chronisch onderschat. Waar John Doorzon vroeger nog gewoon thuis en in het café zat te fulmineren zit ‘ie nu GeenStijl te refreshen en z’n frustraties te delen met die enorme poel van zelfbevestiging die fora als dat bieden. Vroeger vermeed je ‘m door gewoon niet naar de Peg Bar te gaan en niet bij hem thuis te komen maar inmiddels is het vermijden van GeenStijl slechts deels effectief zoals we ook hier op semi-dagelijkse basis meemaken.

  Nu het medium ervoor gratis, naar keuze anoniem en altijd beschikbaar is en zorg draagt voor altijd wel één of twee applaudiserende fans is het geschreven woord regelmatig niets dan geschreven kroegpraat maar dit in een wereld die vanuit oudere waarden nog steeds een intrinsieke waarde toekent aan het geschreven woord (“ik heb het zelf in de krant gelezen”) die het niet toekent aan datzelfde woord indien gesproken. En zo kan John Doorzon nu vergeten dat ie eigenlijk niet zo heel veel zinnigs te zeggen heeft.

  En dat verhaal wordt steeds door heel veel mensen herhaald maar zodra we dan naar een analyse gaan van de oorzaak van de brulboei-cultuur van de laatste jaren is ‘ie ineens weer vergeten lijkt het en gaan we het hebben over maatschappelijke onderstromen en sociaal-economische factoren en weet ik wat al niet. Het internet heeft een groep domme mensen die voorheen geen toegang hadden tot een medium een open deur naar de oppervlakte van de maatschappij gegeven en heeft als zodanig die oppervlakte dommer gemaakt dan ie was.

  In principe een emancipatie-kwestie en aangenomen een moraal die emancipatie noodzakelijkerwijs als iets goeds beschouwd als zodanig toe te juichen, waarbij we de voorlopige domme, hype-cultuur nu maar even voor lief nemen als groeistuip. De vroege puberteit van de maatschappij, zogezegd. Helaas is het wel zo dat relatief veel pubers nooit voorbij dat stadium geraken (en sterker nog, zulks als wenselijk beschouwen) waarmee wat mij betreft niet direct gegeven is dat het percentage automatisch weer naar handelbaar niveau terug zal zakken. Maar de conclusie dat emancipatie hier niet wenselijk was moeten we maar aan een volgende generatie overlaten…

 12. 24

  Een reactie op de site van eenvandaag:

  Triest dat een minderheid van de Marokkanen voor een hardere aanpak is. Eigenlijk zou dat ruim 90% moeten zijn.

 13. 25

  Laten we eerlijk zijn, bij het AD is de kop (“Marokkaanse jeugd: Nederland te soft”) gewoon volledige misinformatie en vermoedelijk opzettelijke verdraaiing van de waarheid. Want als we eerlijk zijn, de kop “Marokkaanse jeugd: Nederland niet te soft” komt gewoon dichter bij de waarheid.

 14. 26

  Ik vroeg me alleen af welke kant ik die verdraaiing nou op moet inschatten dan. Het is toch zo dat een kop als zou Marokkaanse jeugd Nederland te soft vinden in de ogen van hen die Marokkaanse jeugd niet waarderen gunstig is voor die Marokkaanse jeugd omdat de Marokkaanse jeugd dan schijnbaar zelf ook van mening is dat er een probleem is waar tegen hard opgetreden moet worden?

  Maar dan plaats ik bijvoorbeeld 24 en 25 weer niet zo lekker. Ik snap het niet goed. Mis ik een evidente lezing van die verdraaide kop die ongunstig voor die Marokkaanse jeugd zou zijn of neem ik teveel aan motivaties van, bijvoorbeeld, 24 en 25 aan?

 15. 27

  @26 Mijn bedoeling van plaatsing: je kan iedere kop/commentaar verzinnen die je maar wil. Ik pleit voor afschaffing van koppen in kranten en weblogs.

  Neem DDS van vandaag Kop:
  ‘Marokkaanse jongeren: harder straffen graag!”

  Maar ook de commentaren zijn boeiend.

  Een van de vragen in het onderzoek was:
  ‘Criminele Marokkaans-Nederlandse jongeren die steeds opnieuw de fout in gaan moeten naar Marokko gestuurd worden.’
  Een goed idee: 18%

  Hier maakt reageerder Tipo van:
  De PVV heeft dus 20% van het electoraat achter zich. Afkomst maakt daarbij niet uit. Het zou me niet verbazen als 1/5e van de Marokkaanse NL-ers volgende keer op de PVV stemt.

 16. 28

  @ vandyke: Dank voor de duiding.

  En sjah. In ieder geval De Droevige Standaard lijkt het best genegeerd. Voor je het weet leidt de aanwezigheid van een GeenStijl voor snobs immers tot de realisatie dat we nog een Sargasso voor debielen ontberen in het .nl landschap. Oh horreur.

 17. 29

  Ik vind dat ze gelijk hebben
  nederland is te soft !
  net als zo’n achtervolging hier
  ze blijve maar achter ze aan rijden
  tot ze uiteindelijk te pakken krijgen
  kom op zeg in duitsland of in belgie
  was het toen legde ze gelijk spijkermatten
  op de weg die nemen tenminste gelijk
  actie hier zijn ze zeker te lui
  ik woon al heel me leven in nederland
  en het bevalt me nog niet ,
  maar ik ga ook ergens anders heen
  waar het beter is en ook minder soft
  het hoeft voor mij niet zo streng te zijn
  maar het maar wel wat strenger hoor.
  Inplaats van de politie gewoon de marine.
  veel beter !