Onzinnige onderzoeken | Joden altijd de pispaal

“Ai, antisemitisme is nog springlevend in Europa”, was mijn eerste reactie, toen ik dit stukje las:
An Anti-Defamation League report published on Tuesday showed that nearly half of the Europeans surveyed believe Jews are not loyal to their country and more than one-third believe they have ‘too much power’ in business and finance.
The study further showed that 31% of the respondents across Europe blame Jews in the financial industry for the current global economic crisis.

Maar goed, je hebt onderzoeken en onderzoeken. Dus toch maar eerst even gekeken hoe dit onderzoek is uitgevoerd. Statistisch gezien uitstekend, prima verdeling en representatieve steekproef.
Maar dan de vraagstelling. U kunt antwoorden “probably true” of “probably false” op de volgende vragen:
1) Jews are more loyal to Israel than to this country.
2) Jews have too much power in the business world.
3) Jews have too much power in international financial markets.
4) Jews still talk too much about what happened to them in the Holocaust.


Beste mensen van de Anti-Defamation League, ik snap waar jullie voor willen opkomen, maar met dit soort stupide, sturende onderzoeken bereik je volgens mij precies het omgekeerde. Je stereotypeert jezelf en vraag vervolgens of iemand daar ongeveer mee eens is. Het verbaast me nog dat de percentages zo laag zijn.
Probeer volgende keer eens een neutrale vraag als “Wie heeft er volgens u teveel macht in de financiële wereld’? Zonder dat mensen mogen kiezen uit een antwoord dus!

Eens kijken welke Nederlandse media dit “nieuws” morgen overnemen zonder kanttekeningen.

Reacties (27)

#1 Rene

Ik wilde even kijken naar welke landen en “Hungary” was inderdaad mijn verwachting. Anti-semitisme is in Hongarije inderdaad nog zeer levend.

Orthodoxe Joden zijn er, inclusief zwarte hoeden en pijpekrullen, ook nog erg zichtbaar. Als in, dat discrimineert net zo lekker makkelijk als hoofddoekjes zal ik maar zeggen. Oostenrijk en Polen verbazen me ook niet.

De rest (Frankrijk, Duitsland, Spanje en het VK) zou ik zelf wel als representatief beschouwen. Maar hoe erg is onze test populatie nu reeds vervuild…

 • Volgende discussie
#2 Steeph

@Rene uh, mijn punt is dat je op deze manier niet echt antisemitisme meet.
Beetje vraagstelling als
“Politici vertellen nooit de waarheid” en dan kiezen uit de antwoorden “waarschijnlijk waar” en “waarschijnlijk niet waar”. Denk je dat dit een representatief beeld oplevert?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rene

.. waarbij ik na nog even doorlezen (wat een concept) schijnbaar Spanje teveel krediet geef.

Sja, als je gaat onderzoeken in 7 landen waarvan ik je bij 3 of schijnbaar 4 dus zo ongeveer de uitslag van te voren had kunnen geven lijkt de totale uitslag me sowieso ook niet meer erg verrassend, hoe leidend de vraagstelling dan ook.

Even aangenomen dat wij de lokale situatie hier als verlichter beschouwen onderstreept het wat mij betreft vooral nog maar weer eens uit hoe weinig substantie het begrip “Europa” eigenlijk bestaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rene

@ Steeph: ik was het niet met je oneens (3 was ik aan het tikken toen jij 2 plaatste).

Ik concentreerde me enkel op een nog ander aspect waardoor volgens mij die leidende vraagstelling niet eens erg belangrijk is. Van Hongarije weet ik dat er rampant antisemitisme is, van Polen verwacht ik niets anders, enzovoorts…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ThE_ED

Normaal gesproken geef je in je verantwoording ook (natuurlijk) aan waarom jij veronderstelt dat je vraagstelling een goede is. (evt leuk stukje theorie erbij als je écht duidelijk wilt zijn) En inderdaad heb ik daar bij deze zinnen, met bovendien maar 2 antwoordopties, mijn vraagtekens bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Steeph

@Rene Ah, op zo’n manier. Dat aspect was ik nog niet eens aan toegekomen. Maar dat relativeert wel mijn eigen opmerking over de steekproef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ThE_ED

Ik denk ook niet dat het gaat om waar de landen onderling op het “antisemitisch” ranglijstje staan. Dat zal best kloppen, maar de mate die nu naar voren komt; ik denk dat je daar toch je twijfels bij kunt hebben. (En wellicht blijkt ook dat te kloppen, kan natuurlijk best, maar verwacht je dat écht?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vandyke

“Beste mensen van de Anti-Defamation League, ik snap waar jullie voor willen opkomen, maar met dit soort stupide, sturende onderzoeken bereik je volgens mij precies het omgekeerde. Je stereotypeert jezelf en vraag vervolgens of iemand daar ongeveer mee eens is.”

Ik denk steeph dat men nu juist deze antwoorden wil:
-Verontwaardiging proberen op te wekken.
-Medelijden: David tegen Goliath.
-Spelen op de schuldgevoelens tov de Joden.

Ik word daar verdrietig van. Bijna net zo verdrietig als van antisemitisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Het zijn natuurlijk enorme generalisaties, maar objectief gezien zou je al snel geneigd zijn om op vraag 1 en 4 “probably true” te zeggen. Nu moet ik zeggen dat ik weinig joden ken, maar de enige uit deze stad (Moskovitisch) heeft al aangeboden de meest bekende bondgenoot van Israël in Nederland te verdedigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Rene

@ ThE_ED:

In het geval van Hongarije verwacht ik dat absoluut echt, in het geval van Polen verwacht ik dat echt met de aantekening dat dat wat mij betreft uit niet veel meer dan een diepe minachting mijnerzijds voor de Poolse maatschappij verklaart hoeft te worden.

Ik ben historisch nooit zo’n anti-communistische heilsoldaat geweest maar als ik zie hoe het ijzeren gordijn de ontwikkeling van de maatschappijen erachter volstrekt stil heeft gezet, en dus per nu achterlijk heeft gemaakt, moet ik mijn jeugdiger ik toch nog eens toespreken wat dat betreft.

In het geval van Oostenrijk verwacht ik ook weinig anders. De laatste 10 jaar heeft Oostenrijk zich natuurlijk laten zien als sowieso een van de sterker racistische landen van modern Europa. Het niveau in Spanje was mij niet bekend.

Als dus het onderzoek in de eerste 3 landen alleen was gedaan hadden de uitkomsten mij in het geheel niet verbaast, en in de eerste 4 schijnbaar alleen door te weinig kennis mijnerzijds aangezien Spanje juist heel sterk antisemitische uitkomsten geeft.

Hoe erg moet het mij dan verbazen nu er nog drie bij zitten? Niet zo volgens mij, met een al dermate vervuilde test-populatie. “Vervuilde” is hierbij uiteraard subjectief omdat er maar aan ligt wat je zelf “Europa” vindt of je het al dan niet representatief noemt maar ik zelf doe dat niet.

Wel een aardige link over de situatie in Hongarije trouwens:

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=2r1h5f8b

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 ThE_ED

In Hongarije heb je inderdaad wel wat meer en minder bekende extremistische groepjes. (Sowieso in die regio, vergeet ook niet Roemenië, waar dan ook nog weer veel etnische Hongaren wonen.) Ik weet niet of je daar een puur anti-semitische reden achter moet zoeken (noem bijv. eens Trianon in Hongarije), hoewel joden wel de standaard zondebok zijn uiteraard. (En vooral op de Balkan ook zigeuners.) Er is ook een 2tal jaren terug een documentaire verschenen over de “national rock” onder Hongaarse jongeren. Helaas nog niet kunnen vinden en al helemaal nog niet met vertaling.

Het gaat Steeph (en mij) denk ik vooral om het feit of we hier met “goed onderzoek” te maken hebben of niet. Ik denk het niet.

Dat de uitslagen ons wellicht niet verbazen; maakt dat de opzet van het onderzoek (dat overigens wel érg beperkt is) beter? Met een onderzoek als dit probeer je veronderstellingen (die jij hebt en die ik ten dele met je deel) te bevestigen of te ontkrachten, maar dat wordt nu niet echt gedaan. Er zijn zoveel zaken “die iedereen wel verwacht”, maar een onderzoek zet je niet op om daar even wat makkelijke cijfertjes bij te plakken.

En inderdaad denk ik trouwens dat het communisme daar bepaalde ontwikkelingen heeft tegengehouden. Zie ook het vm. Joegoslavië.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 kim

Als ze geert wilders de toegang tot de uk ontzeggen ,dan moet de uk dat ook met joden doen .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Henrik

@”Rene” in meervoudige gedaantes:

denk je nou echt dat je kunt blijven hangen aan dit soort stijvigheden qua o-wat-erg-o-wat-zijn-ze-toch-statistisch-antisemitisch wanneer de joodse staat Israël al 30 jaar de levens van buren en -significant- de levens van de eigen bevolking vernaggelt door zich vast te bijten in een onhoudbare droomtoestand ?

het houdt qua proportionaliteit toch eens ergens op, of niet dan ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 ThE_ED

Maar wellicht is dat (extremisme in het vm. OostBlok) weer mooi voer voor een nieuwe posts. Ik heb wel een aantal interessante linkjes en dergelijke. (Hongaarse naam, mensen gaan vragen of ik er meer van af weet, nee, maar ging toch eens kijken…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Rene

@ ThE_ED:

Ja, ik denk dat de vragen stuitend leidend zijn en daarmee het onderzoek slecht. Per #4 wilde ik me enkel even concentreren op het punt dat dat wat mij betreft nog niet eens als de belangrijkste reden voor de resultaten genomen hoeft te worden.

@ Henrik: Meervoudige “gedaantes”? Meervoudige instanties?

Verder lijkt je vraag te zijn of antisemitisme al dan niet terecht is. Corrigeer me als ik dat fout heb, maar aangenomen van niet:

Gegeven de retorische toon van de vraag en de voorspelbaarheid van zowel mijn antwoord als de daarop volgende uitwisseling van beledigingen ga ik je er enkel op te wijzen dat vanuit het gegeven dat sommige mensen mij chronisch niet interesseren een ieder daar wat mij betreft een niet door mij becommentarieerde mening over mag hebben. Ik had het nu vooral over het bestaan, niet over de waarde.

Ik hoop dat dat Uw vraag afdoende beantwoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Henrik

@15:

“René, geen idee” blijkt een passend epitheton ornans.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 hemaworstje

Hear Hear van dyke,
De hoeveelheid israeli postings overstijgt dat met double digits op Sargasso.
snif snif ,logica ,propaganda, afkomst objectiviteit relativiteit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Rene

@ThE_ED#14, trouwens:

Ja, interessant onderwerp. Rusland zelf loopt ook al weer helemaal uit de klauwen wat dat betreft.

Naar wens valt daar een fundamentalistisch pleidooi voor de vrije meningsuiting van te maken door te poneren dat onderdrukking van de mening uiteindelijk steeds leidt tot exact datgene dat de onderdrukker wilde voorkomen.

Uiteraard valt ook precies het tegenovergestelde te beargumenteren door erop te wijzen dat de toename van openlijke vijandigheden zodra die onderdrukking wegvalt niet noodzakelijkerwijs hoeft te wijzen op iets dat altijd al aanwezig was. Het kan immers ook zo zijn dat het dan courante geblaf voor veel mensen die zich er anders niet druk over hadden gemaakt juist de reden van de vijandigheid is.

Of geef ik nu de discussie thread bij je ingezonden stuk al weg? :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Steeph

off topic: Vraag me ineens af in welke categorie dit stukje nou zou passen:
https://sargasso.nl/archief/2009/01/31/sargassos-journalistieke-parasitaart/

Het wordt initieel veroorzaakt door een nieuwsbericht, maar heeft er verder weinig mee van doen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Hoite Vellema

De ADL is bepaald niet onomstreden natuurlijk. Erg verassend is zo’n leidend onderzoekje dan ook niet. Wel interessant om te kijken of alle kranten het kritiekloos overnemen inderdaad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Steeph

@Hoite Aandacht in NL heb ik nog niet kunnen zien. Maar in Israël wordt het geciteerd. Lekker voor het imago van Europa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1063092.html

Misschien Ha’aretz maar eens een mailtje sturen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 KJ

Is dit niet het probleem van iedere religie (want ik neem aan dat ze hier met ‘Joden’ ‘aanhangers van de Joodse religie’ bedoelen) die een ‘basis’ heeft in een ander land ? Zou je dit soort onderzoeken niet ook voor Katholieken en moslims verwachten ?

Protestanten hebben het maar makkelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Hoite Vellema

@Steeph
Het lijkt in de tekst van Ha’aretz alsof ze exact hetzelfde onderzoek al eerder hebben gedaan. In dat geval zou je de verschillen relevant kunnen vinden.
Aan de andere kant is niet zo’n goed moment voor dit leidende onderzoek, tenzij je zo’n soort uitslag wil (zoals de ADL). (Net na het nieuwe geweld in Gaza, weinig vertrouwen in de financiele markten door de crisis (Madoff als joodse posterboy) en dan wordt er iemand/ een groep/ ‘the usual suspects’ gezocht om naar te wijzen.) Zo beschouwd is het dus niet verbazingwekkend dat de uitslag iets hoger uitvalt dan een paar jaar geleden.
@KJ
Joden als volk bedoelen ze hier neem ik aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 KJ

@Hoite; de aanduiding ‘het Joodse volk’ is problematisch, want dan weet je (en die verwarring wordt bewust in stand gehouden, door verschillende mensen) niet of je het hebt over ‘inwoners van Israel’, ‘genetisch verwant’, ‘cultureel verwant’ of ‘Joods gelovig’. Als mensen dat nou even eerst duidelijk maken, voordat ze dit soort rare vragen gaan stellen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Hoite Vellema

@KJ
Dat dit bewust gebeurt ben ik met je eens. Aan beide zijden van het spectrum, zionisten en anti-semieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Martin Wisse

Semi offtopic: een gedachte experiment over anti-semitisme in Nederland. Stel je eens voor dat Aboutaleb Joods in plaats van Marokkaans was; als Sorensen van Leefbaar Rotterdam dan ook bezwaar had gemaakt tegen zijn twee paspoorten, hoe denk je dat er dan over zou zijn bericht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 okkelokke lokkelokke

Met een dergelijk onderzoek kunnen ook gereformeerde geldwolven in de schijnwerpers gezet worden. De broer van Balkie lijkt me een mooie vertegenwoordiger van dat ras.

 • Vorige discussie