Democratische strijd nadert nieuwe climax

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)De spanning stijgt weer in de Amerikaanse politiek. Aanstaande dinsdag gaan de kiezers in Pennsylvania naar de stembus om te kiezen voor de Democratische nominatie. Daarna zullen de super delegates, aangespoord door Democratisch voorzitter Howard Dean, ook snel hun keuze tussen Obama en Clinton moeten gaan maken. Je zou daarom verwachten dat juist nu de echte problemen in Amerika centraal zouden staan.

De werkelijkheid van de media blijkt echter weerbarstiger te zijn, zo bleek uit het meest recente debat tussen beide Democraten.

Tissues in plaats van issues
Het debat tussen beide senatoren ging niet echt over de issues waar Amerikanen zich zorgen over maken, zoals onderstaande fragment duidelijk maakt. Oftewel, het ging over Bittergate, sniper fire in Bosnië, Reverend Wright, een speldje dragen met de Amerikaanse vlag, etcetera…

Je gaat er spontaan van huilen als je het niveau van de vragen voorbij ziet komen, zoals onderstaande beelden uit de satirische nieuwsshow The Daily Show duidelijk maken. Huilen van het lachen, welteverstaan.



Nederlandse media doen het niet veel beter
Als je de krantenkoppen leest, zou je bijna gaan denken dat de Nederlandse media haar lezers ook weinig serieus neemt. De politieke verslaggeving neemt de vorm aan van sportverslaggeving.

Volkskrant: Obama wil de blanke arbeider lijmen
Telegraaf: Obama onder vuur in laatste debat
AD: Obama kan McCain verslaan

Teleurstellend om te merken dat ze in dezelfde val trappen als de Amerikaanse media. Het zijn namelijk helemaal niet de relletjes waarop Amerikanen hun stem baseren. Ze hechten meer belang aan thema´s als de oorlog in Irak, de toestand van de Amerikaanse economie, overheidscorruptie en veiligheid. Op basis hiervan zal de verkiezingsstrijd tussen Obama en Clinton ook bepaald gaan worden. Of de Amerikaanse (en Nederlandse) media dat nu leuk vinden of niet.

Reacties zijn uitgeschakeld