COLUMN - Op de Merilin van Helsinki naar Tallinn zat een meisje achter mij in weifelend Duits geduldig het hele verhaal over Silvio Berlusconi uit te leggen aan haar Duitse reisgenoten. Ik besefte toen pas hoezeer ik het Italiaanse politieke circus beu ben – ik ben op het achterdek van de catamaran in de Baltische stormwind gaan staan om te voorkomen dat ik haar zou vragen of ze alsjeblieft wil ophouden over die man. Deze boot is onderweg naar Tallinn, cazzo, en niet naar Arcore.
Ik weet niet meer welk Nederlands kasteel het was, maar een van die typische museumvrouwen die er werkte – grijs, bril met koordje, wijde beige en bruine kleding, foulard – begon meteen over Berlusconi toen ze hoorden dat wij uit Italië kwamen. Mijn vriendin ging door de grond en ik hoorde beleefd het hele verhaal aan wat ik al zo vaak heb gehoord: corruptie, maffia, meisjes, “je snapt niet dat ze nog op hem stemmen.”
Ik reageer op Berlusconi zoals u reageert op de kat die de bus koffie omver stoot, pontificaal over de keukenvloer. Oh nee, niet wéér! Het verschil is dat u de koffie ergens anders kunt wegzetten om herhaling te voorkomen. Wij niet. Je opent de website van de krant en je weet al: Berlusconi heeft de voorpagina gehaald. Je zet de televisie aan en je weet al: het zal wel over Berlusconi gaan, tenzij je het platte vermaak opzoekt – en dat vind je vooral op Berlusconi’s eigen zenders. Je gaat op reis en je weet al: mensen gaan over bunga-bunga beginnen.
Maar niet onder Italianen. Mensen praten hier niet over politiek, niet met vreemden. Italianen klagen veel en graag over Italië, maar meestal krijg je geen idee van wat ze werkelijk denken, aan welke kant ze echt staan. Verder dan algemeenheden over de politiek kom je niet. Misschien omdat het een enorm polariserend onderwerp is; misschien ook omdat het in Italië belangrijker is wie je kent dan wat je kunt – en dan moet je geen potentieel nuttige contacten tegen je in het harnas jagen.
Dus als u mij vraagt hoe de mensen reageren op een of ander nieuwtje over Berlusconi: dat doen ze niet. Als u mij vertelt over bunga-bunga: ik ken het verhaal al, dank u. Als u uw hart wilt luchten over die maffiabaas: ik woon hier. Ik probeer te voorkomen dat de machtigste man in het land aangifte tegen mij doet. Geen commentaar. En als u wilt weten waarom ‘ze’ nog steeds op hem stemmen, dan kunt u het antwoord daarop ook zelf bedenken: óf ze zijn dom, óf ze varen wel bij zijn beleid. Wat dat betreft verschillen ze in niks van andere mensen.
Reacties (41)
+1, leuk stuk. Maar het is misschien ook te makkelijk aangezien zoveel mensen (niet alleen Italianen) nieuwsmoe zijn, over zoveel onderwerpen (niet alleen Berlusconi). De analyse moet breder zijn.
Het zal er mee te maken hebben dat Silvio niet voldoende pro-europa gehalte heeft maar dat hij de eigen-land-eerst gedachte vertegenwoordigd. Met als gevolg dat hij er door europa uitgebonjourd is en dat er een of andere technocratische muppet op zijn plaats moest worden gezet. Daar was wat propaganda en rechtpraterij voor nodig, daarom zijn de noordeuropese media veel meer met Berlusconi geobsedeerd dan de Italianen zelf.
“Italianen klagen veel en graag over Italië, maar meestal krijg je geen idee van wat ze werkelijk denken, aan welke kant ze echt staan.”
Is dat zo? Voor veel van de Italianen die ik heb leren kennen gaat dat echt niet op. Enigen zijn zelfs in het buitenland gaan wonen en noemen Berlusconi als een van de redenen.
@3
“Is dat zo?”
Ja, je noemt er bovendien zelf een typisch voorbeeld van.
Klopt, Italië heeft een groepscultuur, iedereen kent iedereen en er wordt aardig wat geluld. Werkgevers stemmen vaak Berlusconi en als je een boterham wilt verdienen kan je die beter te vriend houden.
Het zijn dus – vide ook c2 – de Noord-Europese media die met B. zitten. Wat ik altijd heb gedacht. Als door de jaren heen in Tv-actualiteitsuitzendingen B. ter sprake kwam, was er steeds wel een politicus die van woede uit zijn stoel dreigde te vallen. Ik herinner mij de Belg van Miert. Geen onaangename of domme man, maar het horen van de naam van B. was voor hem voldoende om in een ordinaire scheldpartij contra B. uit te varen. Automatisch, ideologisch, pathologisch. Op het scherm, alsof dat normaal was. Berlusconi de pariah van de socialisten. Ze noemden hem ´tapijtenverkoper´, alsof dat een ongunstig soort is. De schoften!
Mijn indruk is dat het vooral of zelfs uniek socialisten waren en zijn die B. haten. Een soort van klassenhaat. Ze vinden B. iemand van beneden hun stand en kunnen maar niet begrijpen c.q. dulden dat B. het tot een democratisch gekozen Minister-President van een groot land heeft kunnen schoppen. Legitiem. Dat mogen eigenlijk alleen socialisten. Die voelen zich in hun privileges aangerand. Kijk maar eens naar die Groene Schulz van de EU, hoe die te keer ging en vervolgens deskundig door B. werd gevloerd. Groen Links kreeg een koekje van eigen giftig deeg.
Berlusconi is een deugniet en doet daarin voor zoveel andere politici niet onder. Verder heeft hij goede dingen gedaan: de mesthoop bij Napels opgeruimd en het land nog enigszins tegen die overmatige influx van immigranten beschermd. Prodi deed niets. Prodi kon niets. Dan moet je wel.
@6 Sei pazzo, Berlusconi é mafia.
Zaken doen met Italianen……….. Ik heb in mijn hele leven nog nooit iemand ontmoet die positief was. Een veringfabrikant die machines om schokbrekers te testen wilde kopen was het na meer dan een jaar wachten zat. Laatst moest ik een nieuwe zwembroek hebben die besteld moest worden in Italië, één groot drama…. En nog iemand is uit radeloosheid zelf maar met een vrachtwagentje naar Italië gereden waar hij achter bij de fabriek alles zo kon inladen na een jaar vergeefs wachten op deze spullen in Nederland. Tja Italianen……………
@6: ” […] zelfs uniek socialisten waren en zijn die B. haten. Een soort van klassenhaat.”
Omgekeerde wereld much? Berlusconi was lid van de fascistoïde terreurorganisatie P2 (Propaganda Due), die een radicaal-rechtse coup à la Pinochet in Italië aan het voorbereiden was en waarvan rabiate klassenhaat zo’n beetje de enige bestaansreden was.
Ik maak me sterk dat Hpax zelfs P2 nog positief weet te duiden.
HPax ziet het scherp, goed gesproken.
@8 Dan doe je waarschijnlijk toch iets verkeerd. Ik heb daar familie en vrienden wonen en het is een ander land met andere regels. Als je oprecht interesse en respect voor ze hebt en de dingen doet op de Italiaanse manier, bijvoorbeeld zaken doe je tijdens het eten, dan doen ze alles voor je. Als je de noordeling uithang kom je onder aan de lijst.
@12:
nepotisme
@7: Svp. in het Nederlands. Of hoepel anders op.
Het probleem voor vele politici met Berlusconi is:
Dat hij gewoon schaamteloos en in het groot doet wat zij in het geniep op kleinere schaal doen ;-)
@13 Bedoel je die VVD bazen die hun kinderen en vriendjes de leuke baantjes geven en zich dan vol trots betitelen als de hardwerkende Nederlander?
@14 Ophoepelen waar naar toe?
@14:
Met dit Google-vertaler in een van je tabbladen had je dit
http://translate.google.nl/?hl=nl&tab=wT#it/nl/Sei%20pazzo%2C%20Berlusconi%20%C3%A9%20mafia.
snel gevonden.
N.B.
Ik heb van jou wel onbegrijpelijker dingen zien staan ;-)
@17 De vertaling van google voor de eerste 2 woorden klopt als je het vragend stelt, als je dat niet doet wordt het net wat anders. Komt omdat je in het Italiaans bij werkwoorden niet het persoonlijk voornaamwoord hoeft te gebruiken. Deze is wel correct: http://www.vertalen.nu/vertaal/nl/it/gek Mooie taal.
@17:
Die van Google is ook alleen geschikt voor zeer korte zinnen, kreten of als geheugensteuntje.
Ik heb die van jouw in mijn “tab taalhulp” bijgeplaatst.
Bedankt! Ik zal hem zodra nodig gaan proberen.
@14:
Wanneer begin jij dan met gewoon Nederlands schrijven ?
Die vrijmetselaars zijn gevaarlijker dan men zelfs maar durft te vermoeden,die van P2waren wat dat betreft nog maar kleine jongens.
http://www.youtube.com/watch?v=fk9Pzl_nTPk
De mafia stemt Berlusconi. Over de mafia praat je niet in Italië.
@5: gbh,
komt de werkgever dan te weten wat iemand gestemd heeft?
Of worden hele dorpen ontslagen als de stemmen geteld zijn?
@23 Het ging niet over stemmen maar over praten.
Italië heeft vrijwel geen sociale voorzieningen, je hebt alleen ziekenhuizen en huisartsen die betaalt worden door de staat. Sommigen zijn van een bedenkelijk niveau en als je au roept willen ze al opereren omdat dit geld oplevert. Er is ook wat sociale woningbouw maar lang niet genoeg om iedereen te voorzien.
Voor al het andere ben je in hoge mate afhankelijk van het sociale netwerk dat je hebt. Wil je werk, dan is je sociale netwerk heel belangrijk. Wil je een huurwoning, dan is je sociale netwerk heel belangrijk. Ben je werkloos of ziek, dan ben je vrijwel volledig afhankelijk van je sociale netwerk.
Het sociale netwerk weet niet alles van je maar wel heel veel en daar word je ook op afgerekend. Je kijkt dus wel uit tegen wie je wat zegt en wat je doet.
@6.
HPax denkt dat Berlusconi de afvalberg bij Napels heeft opgeruimd… tsja…. de maffia bedoelt hij. HPax heeft wel meer zijn positieve gevoelens getoond jegens criminelen, in de zin dat hij ze boven uitkeringstrekkers stelt.
http://www.sp.nl/milieu/nieuwsberichten/10114/110815-help_maffia_niet_met_verbranden_afval_uit_napels.html
En dan dat woord ‘deugniet’ B. is veroordeelt door de rechter. Andere misdrijven waren verjaard. Ongelooflijk dat je zo iemand een deugniet nog noemt. Maar ja, hij heeft flink wat vreemdelingenhaat gekweekt en dan krijg je de Heilige zegen van HPax.
Reactie verwijderd, offtopic.
Reactie verwijderd, offtopic.
@Brusselman, ik gebruik geen Tor, wat betreft @21 P2 is de vrijmetselaarsloge.
@28: Een van vele loges
En je weet ik zie overal samenzweringen
Reactie verwijderd, offtopic.
@28 & #29: Voor zover ik het begrijp was P2 tegen de tijd dat het schandaal uitbrak al een tijdje niet meer officieel verbonden met de Vrijmetselarij. Wat het toen wel was, was een criminele organisatie waarvan de betrokkenheid bij meerdere misdaden en aanslagen nauwelijks meer ontkend kon worden.
Maar mijn punt was in #9 vooral dat het letterlijk een clubje voor klassenhaat was, en dus dat het nogal ironisch is dat HPax Berlusconi (die lid was van P2) aanmerkt als slachtoffer van een verder ongegronde klassenhaat.
@16:
Ja die ook
@Aesir, het is een trots volkje met een beetje het gevoel dat de rest van de wereld op ze neerkijkt. Als ze door hebben dat jij niet zo bent gaat elke deur open en zijn ze geweldig gastvrij. Dat is geen nepotisme.
@31:
Ad Krekel c 31: ´dat het nogal ironisch is dat HPax Berlusconi (die lid was van P2) aanmerkt als slachtoffer van een verder ongegronde klassenhaat.´
Socialisme streeft naar een klassenloze maatschappij. Wat in verband daarmee mij steeds weer trof, was de manier waarop maatschappelijk gearriveerde socialisten tegen Berlusconi tekeer gingen, niet één keer en niet één socialist.
Die mode tevens methode was en is er een van haat tegen leden van een lagere klasse. Geen politiek meningsverschil dus, maar onbewuste pure, gore minachting van een hogere politieke kaste. Zo van: ´hoe waagt die tapijtverkoper het Premier van Italia te willen zijn, en het nog te worden ook´. Dat mag toch helemaal niet!? In die geest van monopolistische arrogantie die ik zo haat vanwege: contradictoir, corrupt, brutaal, impliciet standsbewust.
Met Berlusconi heb ik niets. Dit erbij te moeten vermelden, verraadt een nationaal cultureel tekort.
Ga je gang.
@34: Selectief geheugen? Je vertelt maar een klein stukje van het verhaal:
http://nos.nl/artikel/55351-spannende-stembusstrijd-in-italie.html
Ga je gang
@34: Zoals je het nu stelt kan ik me er eigenlijk wel iets bij voorstellen. Het (overigens inderdaad zeer onfraaie) sentiment dat een Melkert tentoonstelt in aanwezigheid van een Fortuyn doel je denk ik op? Indien zo, dan ben ik het met je eens dat dat een vorm van klassenhaat is, maar volgens mij niet een vorm die zich richt tegen de afkomst van de persoon zelf, maar tegen een deel van de mensen die zich vertegenwoordigd voelen door een Berlusconi/Fortuyn.
Ik dacht hoe dan ook aan iets anders toen ik je opmerking aanvankelijk las. En overigens weet ik ook niet of je gelijk hebt, er zijn namelijk ook andere, volgens mij best goede redenen om Berlusconi niet erg deftig te vinden.
Reactie verwijderd, offtopic.
–
Reacties die off topic zouden zijn,erg sellectieve moderatie trouwens tegenwoordig,waren het resultaat van on topic comments(ironie/sarcasme wordt niet gewaardeerd,het is een dodelijk serieuze blog geworden)
@35:
Kleine aanvulling:
Berlusconi gaat te keer tegen iedereen die niet van Berlusconi houdt ;-)
@40: Bleef het daar maar bij: http://en.wikipedia.org/wiki/Controversies_surrounding_Silvio_Berlusconi