Ontslag Vogts en Pfister na zeven dagen al nabij

Het leven van een bondscoach in Afrika valt niet mee. Zelfs een buitenlandse coach, die over het algemeen op aardig wat krediet kan rekenen, moet voortdurend vrezen voor zijn baan. Die van Berti Vogts (Nigeria) en Otto Pfister (Kameroen) staan na zeven dagen Afrika Cup al op de tocht

Nigeria is op dit moment met één punt uit twee wedstrijden nagenoeg kansloos voor een plek in de tweede ronde. Voor de Indomitable Lions is de situatie minder erg maar de klap van het ruime verlies tegen Egypte (4-2) komt in Kameroen keihard aan. ‘De minister en zijn eigenhandig gekozen coach Pfister moeten onmiddellijk worden ontslagen,’ aldus een lokale krant.

Nigeria is een week na de start van de Afrika Cup al afhankelijk van de prestaties van een ander team (Mali) in de groep. De Super Eagles verloren hun eerste wedstrijd met 1-0 van titelkandidaat Ivoorkust, waarna ze in hun tweede wedstrijd gelijkspeelden tegen het sterke Mali (0-0). Alleen als Nigeria volgende week wint van Benin en Ivoorkust Mali verslaat, kunnen de mannen van Berti Vogts nog doorstomen naar de tweede ronde.

De Nigerianen, gelet op de FIFA-ranglijst toch al jaren het beste Afrikaanse team, hadden de grootst mogelijke moeite met de Malinezen gisteravond in het stadion in Sekondi. Zoals van tevoren reeds te verwachten viel, is Mali verreweg de sterkste outsider in Groep B en het lijkt erop dat de Malinezen de strijd om de tweede plek gaan winnen. De geschiedenis lijkt vooralsnog niet aan de zijde van de Nigerianen.

Berti Vogts kan al bijna zijn spullen pakken. Voor aanvang van het toernooi hadden de bobo´s van de Nigeriaanse voetbalbond NFA immers aangekondigd met minder dan de Afrika Cup titel geen genoegen te nemen. De spelers waren mede door de belofte van hoge bonussen gemotiveerd en er was een buitenlandse topcoach met een riant salaris aangesteld. Vogts moest en zou Nigeria hun eerste titel sinds 1994 schenken. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk dit jaar in ieder geval niet meer gebeuren.

Net als Nigeria hadden ook de Kameroeners zich ten doel gesteld zich dit jaar tijdens de Afrika te revancheren voor de tegenvallende prestaties van de laatste jaren. Meteen al in de eerste wedstrijd gaat het voor de Indomitable Lions echter goed mis. Binnen no time kijken Eto´o en zijn teamgenoten tegen een achterstand van 3 0 aan. Uiteindelijk verslaat de sterke titelverdediger Egypte het tegenvallende Kameroen met 4 2.

Na één wedstrijd schreeuwt iedereen in Kameroen moord en brand. De Kameroense supporters in Kumasi, zo lees ik in de krant The Post, zijn in twee kampen verdeeld over wie als schuldige moet worden aangewezen. De groep wiens trip naar Ghana door het ministerie van Sport is gesponsord, legt de schuld bij de coach en de spelers. De groep die op eigen houtje naar Kumasi is afgereisd, ziet minister van Sport Edjoa als hoofdschuldige van het debacle.

De algemeen voorzitter van de grote Kameroense club Tonnerre de Yaoundé is niet te spreken over de minister en ´zijn´ coach Otto Pfister. ´Minister Edjoa en zijn eigenhandig gekozen coach Pfister moeten onmiddellijk ontslag nemen voordat de situatie zich verergert,´ aldus Antoine Depardieu Essomba Eyenga. ´Ze hebben dit land in een chaos gestort.´ De rel rond de minister die de shortlist van de Fecafoot negeerde en zelf een coach benoemde, is in Kameroen nog niet vergeten.

Otto Pfister heeft in ieder geval meer kans op het halen van de volgende ronde dan zijn landgenoot Vogts. Hij ziet nog volop kansen voor de Lions in de volgende twee wedstrijden. ´Er zijn drie mogelijkheden na afloop van een wedstrijd,´ zo zei hij net zo filosofisch als Claude Le Roy. ´Je hebt óf gewonnen, óf gelijk gespeeld, óf verloren. We hadden de slechtste van de drie mogelijkheden. Maar we gaan ons nu concentreren op de wedstrijden die komen gaan.´

Vandaag speelt Kameroen tegen Zambia, Egypte neemt het op tegen Soedan.

Reacties (2)

#1 Meester

En terecht! 1 punt uit 2 wedstrijden, eerste ronde eruit is ook in europa opstappen geblazen.

  • Volgende discussie
#2 Lothar Matthäus

Je had misschien beter even kunnen wachten met deze post tot na Kameroen-Zambia (5-1).

  • Vorige discussie